2 Жовтня 2022
Новини

Найбільшим в історії викидом метану можуть стати прориви на «Північних потоках»

Найбільшим в історії викидом метану можуть стати прориви на «Північних потоках»
Найбільший в історії разовий викид метану в Балтійському морі можуть спричинити витоки на газопроводах «Північний потік».

Про це повідомила програма ООН із питань навколишнього середовища, цитує Reuters.

Дослідники з організації GHGSat розповіли, що швидкість витоку лише в одному з чотирьох місць розриву газогону становить 22 920 кілограмів на годину. Це еквівалентно спалюванню близько 285 тисяч кілограмів вугілля щогодини.

«Цей показник дуже високий, особливо якщо врахувати, що минуло чотири дні після першого розриву», — зазначили у GHGSat.

До слова, представники Данії та Швеції 27 вересня повідомили про виявлення двох витоків на газопроводі «Північний потік-1» у Балтійському морі лише за кілька годин після подібної аварії на газопроводі «Північний потік-2». А через два дні стало відомо ще й про четвертий витік. Обидва російські газопроводи є важливими для транзиту газу з рф.

У «Північного потоку-1» постраждали обидві нитки: одна — у морській економічній зоні Данії, а друга — у Швеції. Повідомляється, що два витоки були дуже близько один до одного. Водночас у «Північному потоці-2» падіння тиску зафіксували на одній нитці.

Вимірювальні станції у Швеції та Данії зареєстрували сильні підводні вибухи в тому самому районі, де стався витік газу з газопроводів.

Зрештою 1 жовтня енергетичне агентство Данії повідомило, що витік газу з «Північного потоку-2» завершився.

У Німеччині та ЄС підозрюють, що причиною витоку є диверсія. У Євросоюзі попередили, що будь-яке навмисне порушення європейської енергетичної інфраструктури є абсолютно неприйнятним, тому на це потрібно рішуче відповісти.

Варто зауважити, що вуглецеві викиди (водяна пара, закис азоту, метан) накопичуються в атмосфері, створюючи так званий парниковий ефект: вони пропускають сонячне світло, але не дають йому розсіятися в космосі. Через це тепло від сонячних променів лишається в атмосфері, поступово її нагріваючи.

За оцінками Міжурядової групи з питань зміни клімату при ООН, до середини 21 століття середня температура у світі зросте на 1,5 градуса за Цельсієм. Це теоретично припустима норма, перевищення якої може призвести до зменшення врожайності рослин і, відповідно, до змін в екосистемах світу.

Якщо ж темпи зростання викидів, спричинені найбагатшими людьми світу, залишатимуться такими, як зараз, до 2050 року температура зросте ще на 1,5 градуса за Цельсієм — навіть якщо решта світу знизить рівень шкідливих викидів до нуля.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: росія, газ, Світ
В тему

Останні матеріали