23 Вересня 2022
Новини

Гендиректор МАГАТЕ пообіцяв збільшити кількість представників на ЗАЕС

Гендиректор МАГАТЕ пообіцяв збільшити кількість представників на ЗАЕС
На Запорізькій атомній електростанції пообіцяв збільшити кількість представників генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі.

Про це журналістам заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає «Укрінформ».

Шмигаль сказав, що мав «плідну зустріч щодо ядерної безпеки» за участю президента Франції Еммануеля Макрона, міністрів закордонних справ Німеччини та Великої Британії, представника ЄС Жозепа Борреля, гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

«Ми обговорили подальші кроки щодо безпеки на ЗАЕС та її демілітаризації. Ми чекаємо наступних дій від МАГАТЕ, підтримки з боку міжнародних партнерів, аби ми всі могли видихнути й більше не були об’єктами ядерного терору з боку рф», — заявив він.

За словами Шмигаля, західні партнери також вражені обстрілами росією Південноукраїнської атомної електростанції. Під час зустрічі Гроссі запевнив, що збільшить кількість представників МАГАТЕ на ЗАЕС, сказав Шмигаль, нагадавши, що зараз їх лише двоє.

«Вони пильнують технічні параметри роботи станції, радіаційного рівня», — сказав Шмигаль про представників МАГАТЕ на ЗАЕС. Водночас Гроссі, за словами прем’єра, не уточнив, яку кількість фахівців додатково направить на станцію.

Прем’єр-міністр розповів, що на зустрічі обговорювали питання демілітаризації станції, міста Енергодар і 30-кілометрової зони навколо АЕС.

«Поки що рф продовжує терор і як терорист не хоче відмовлятися від можливості тероризувати Україну та світ. Подивимося, чи спрацює міжнародний тиск на росію, щоб усе-таки зняти цю небезпеку», — зауважив Шмигаль.

До слова, 20 - 26 вересня у Нью-Йорку триває тиждень високого рівня в рамках 77-ї сесії Генасамблеї ООН, де виступають лідери держав, глави урядів, керівники зовнішньополітичних відомств країн-членів.

Денис Шмигаль, дружина президента Олена Зеленська та генеральний прокурор України Андрій Костін беруть участь у низці заходів на полях Генасамблеї.

Нагадаємо, вночі проти 11 вересня на Запорізькій АЕС зупинили останній робочий енергоблок №6, який до цього часу живив власні потреби станції. Тож усі блоки АЕС перевели у найбільш безпечний стан — холодний зупин.

Зараз електроенергія, яка необхідна для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки на ЗАЕС, надходить ззовні на станцію від енергосистеми України. Зробити це вдалося завдяки українським фахівцям, які відновили пошкоджені російськими обстрілами лінії електропередач.

Попри це в МАГАТЕ наголошують, що ситуація з ядерною безпекою та охороною на станції залишається нестабільною. Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі підкреслив, що на окупованій ЗАЕС терміново потрібно створити зону ядерної безпеки та захисту. У МАГАТЕ вже почали консультації з відповідними сторонами щодо цього, сказав Гроссі.

Очільник «Укренерго» Володимир Кудрицький заявляв, що окупанти «систематично та свідомо» пошкоджують магістральну мережу в зоні ЗАЕС. Українська розвідка попереджала, що окупанти можуть планувати черговий провокаційний обстріл міста Енергодар та АЕС.

Якщо живлення від енергосистеми України не стане, для потреб на ЗАЕС також є 20 аварійних дизель-генераторів із запасами не менше ніж на 10 днів роботи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, запоріжжя
В тему