20 Вересня 2022
Новини

Наші захисники поступово тиснуть окупантів: 20 вересня 2022

Наші захисники поступово тиснуть окупантів: 20 вересня  2022

Триває 209-й день героїчної боротьби українського народу проти повномасштабного вторгнення з боку російської федерації.

  • Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках.

Наші захисники впевнено й міцно тримають усю лінію фронту і поступово тиснуть окупантів. Успішно відбито атаки противника в районах населених пунктів Веселе, Курдюмівка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Майорськ, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка.

У результаті успішних дій підрозділів Сил оборони на Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує зазнавати значних втрат. Лікувальні заклади міста Горлівка переповнені важкопораненими військовослужбовцями окупаційних військ. Крім того, з території  Херсонської області на тимчасово окуповану територію Донецької області переміщено два великогабаритних вантажних автомобілі з тілами загиблих із 1 армійського корпусу збройних сил російської федерації.

Через провал прихованої мобілізації, військово-політичне керівництво рф ухвалило рішення про виведення підрозділів 217-го парашутно-десантного полку з території Сирії та його подальшої підготовки до перекидання на територію України.

Протягом поточної доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація ЗСУ уразила 12 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та одну позицію зенітного ракетного комплексу.

Ракетні війська й артилерія за поточну добу завдали вогневого ураження по 30 об’єктах противника. Зокрема, по 17 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 10 районах зосередження артилерії, а також 3 складах боєприпасів.

  • Оперативне командування «Південь» повідомило, що сьогодні біля Нової Каховки українські військові потопили ворожу баржу з військовими, технікою і озброєнням.

 

Станом на ранок 20 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 54 810 (+160) осіб,
  • танків - 2216 (+4),
  • бойових броньованих машин - 4724 (+4),
  • артилерійських систем – 1323 (+10),
  • РСЗВ – 318 (+6),
  • засобів ППО - 168,
  • літаків – 252 (+1),
  • гелікоптерів – 217,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 925 (+5),
  • крилатих ракет - 239 (+1),
  • кораблів/катерів - 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3587 (+6),
  • спеціальна техніка - 125.

Найбільших втрат загарбники зазнали на Бахмутському та Донецькому напрямках.

 

  • Пентагон вважає, що з початку повномасштабного вторгнення путін не досяг жодної зі своїх стратегічних цілей.

Спочатку армія рф провалила плани захопити Київ, після чого росіяни втекли з регіону поблизу столиці та перекинули війська на схід.

Пізніше путін поставив завдання до 15 вересня взяти всю Донецьку область під контроль росії, але й тут сили путіна не змогли досягти успіху.

Водночас українські війська розпочали контрнаступ на регіон на північ і схід від Харкова. Цей наступ був успішним, українські війська відвоювали «територію розміром з Делавер і Род-Айленд разом узяті».

ЗСУ завдали значних втрат російським військам, і «ми бачимо, як Кремль дедалі більше намагається знайти новобранців, щоб поповнити свої ряди, а росіяни працюють настільки погано, що новини з Харківської області надихнули багато російських добровольців відмовляються від участі у бойових діях».

На думку представника Пентагону, українські військові мають високий моральний дух, оскільки продовжують цілеспрямовано просуватися вперед.

Росіяни ж просунулися в районі Донбасу, але це просування становлять лише «кілька сотень метрів».

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) заявляють, що контрнаступ українських військових підриває і без того низький моральний дух у так званих елітних російських підрозділів і викликає паніку у впливових осіб із Кремля.

Експерти припускають, що у російського керівництва бракує способів зупинити українські сили, які просуваються через річку Оскіл у Луганській області.

Військові рф відчайдушно намагаються мобілізувати додаткові сили з усіх потенційних джерел, щоб посилити свої «сильно деградовані та деморалізовані підрозділи», але виявляються неспроможними створити значну бойову потужність.

Останні українські успіхи в контрнаступі ще більше знижують і без того низький моральний дух серед російських підрозділів, які до 24 лютого вважалися елітними.

  • Українські кіберзахисники зламали сайт приватної військової компанії «Вагнер», що бере участь у війні проти України.

Усі персональні дані найманців тепер в українських спецслужб. На кожного ката, вбивцю та ґвалтівника чекає суворе покарання.

  • Сьогодні Україна повернула тіла ще 25 своїх захисників. Робота в цьому напрямку не припиняється, і всі наші полеглі герої будуть поховані з відповідними військовими почестями.

 

РОБОТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ

 

Сьогодні український парламент зібрався на чергове пленарне засідання, під час якого були розглянуті такі документи:

0164

Проект Закону про ратифікацію Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму.

0167

Проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у Програмі ЄС LIFE – Програмі дій з довкілля та клімату

7690

Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів, які сприяли тимчасовій окупації Автономної Республіки Крим" щодо включення до складу ТСК представника від фракції Політичної Партії "ГОЛОС"

7691

Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів, які сприяли тимчасовій окупації Автономної Республіки Крим" щодо включення до складу ТСК представника від фракції Політичної партії "ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ"

7741

Проект Постанови про зміни у складі Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України

Затверджено зміни у складі ТСК.

7504

Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, Програми Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища, Європейського Парламенту, Європейської Комісії, парламентів та урядів держав, які є членами Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, щодо утворення спеціальної екологічної моніторингової місії для фіксації екологічної шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії на території України

8015

Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про агресію російської федерації в районах Чорного та Азовського морів і Керченській протоці"

7557 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони

Документ пропонує створення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої та пожежної добровільної охорони.

6245-д

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правових засад провадження аудиторської діяльності в Україні

Документ удосконалює правові засади провадження аудиторської діяльності в Україні.

7728

Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення співробітництва з Міжнародним кримінальним судом при проведенні процесуальних дій на території України

Встановлюється механізм погодження Генеральним прокурором (виконувачем обов’язків Генерального прокурора) порядку й переліку осіб Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду.

7678

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо додаткових підстав звільнення з військової служби під час воєнного стану

Документ зараховує до підстав звільнення з військової служби наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

4079

Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про географічні назви” щодо удосконалення діяльності, пов’язаної із встановленням, унормуванням, обліком, реєстрацією, використанням та збереженням географічних назв

Удосконалюється використання та збереження географічних назв.

7645

Проект Постанови про утворення Тимчасовоі? слідчоі? комісіі? Верховноі? Ради Украі?ни з питань розслідування фактів сексуального насильства, вчиненого внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України

Створено ТСК з питань розслідування фактів сексуального насильства, вчиненого внаслідок збройної агресії рф.

8031

Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави

Створено ТСК з питань розслідування можливих порушень законодавства у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги.

7588 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки

Документ пропонує перетворення державних підприємств із земельними ділянки не менше 100 га у ТОВ.

7616

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури

Удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства.

7732

Проект Закону про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо особливостей оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування природного газу)

Для контрактів, які укладаються на території України з видобутку природного газу, встановлюється база оподаткування за цими контрактами.

5322 ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках

Документ покликаний попередити зловживання з боку учасників на оптових енергетичних ринках та встановити відповідальність для учасників за маніпулювання на енергетичних ринках.

5860 ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку"

Пропонується вдосконалення термінів у сфері використання ядерної енергії з урахуванням права ЄС.

6425 ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії"

Оптимізується дозвільна діяльність у сфері використання ядерної енергії.

3869 ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" щодо експерта з радіаційного захисту

Документ надає можливості суб’єктам діяльності у сфері використання ядерної енергії, іншим юридичним та фізичним особам, органам влади користуватись рекомендаціями кваліфікованих експертів з радіаційного захисту.

7687

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

Встановлюється порядок бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

7683

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому

Документ врегульовує питання особливостей оподаткування забудови нового житла.

7475 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту державного кордону України

Документ пропонує визначення порядку та способів залучення підрозділів ЗСУ й інших військових формувань до виконання завдань із посилення охорони державного кордону.

7673

Проект Закону про внесення зміни до статті 12 Закону України «Про Національну гвардію України" щодо проведення робіт із розмінування, у тому числі під час воєнного стану

Документ надає Нацгвардії можливості здійснення робіт із розмінування.

6477

Проект Закону про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів

Документ передбачає створення єдиної інформаційної системи про шкідливі викиди.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Окупанти на захоплених територіях «педалюють» питання про проведення псевдореферендумів про незаконне приєднання до рф.

Сьогодні стало відомо, що нелегальні окупаційні формування частин Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей оголосили дати проведення фейкових референдумів. Кремлівські медіа пишуть, що ці заходи збираються організувати з 23 до 27 вересня.

Українська влада наполягає, що спроби російських загарбників провести «референдуми» на тимчасово окупованій території не змінять міжнародне право й однозначну позицію всього світу, згідно з якою Донецьк, Луганськ і Крим – це Україна.

Жодна спроба росіян змінити прапори на українських територіях не пройде, і тим більше не зупинить просування ЗСУ.

«Фіктивні «референдуми» нічого не змінять. Як і жодна гібридна «мобілізація». росія була й залишається агресором, який незаконно окуповує частину української землі», - заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

Він додав, що Україна має повне право звільнити свої території, і продовжуватиме їх звільняти, «хоч би що говорила Росія».

  • 77% українців єдино прийнятним з варіантом встановлення миру вважають повернення Україною всіх територій, підконтрольних їй до 2014 року, включно з Донбасом і Кримом. Ще 11% опитаних називають такий варіант досягнення миру «скоріше прийнятним».

Такі результати спільного опитування Київського міжнародного інституту соціології та Національного демократичного інституту в Україні.

Соціологи заявляють, що «українці не розглядають свою територію як розмінну монету. Скоріше вони переважною більшістю зазначають, що борються та жертвують заради відновлення територіальної цілісності та суверенітету України. Це єдиний результат війни, який вважається прийнятним».

69% респондентів назвали неприйнятною ціною для повернення миру те, що Україна поверне лише ті території, що контролювала до 2022 року (без Криму і окупованих районів Донецької та Луганської областей).

84% проти того, щоб мир настав за умови, що Україна претендує лише на ту територію, яка підконтрольна їй зараз.

61% опитаних вважають неприйнятною ціною для настання миру відмову України від заявленої мети вступу до НАТО, а 73% – відмову України від заявленої мети свого вступу до ЄС.

92% опитаних хотіли б, щоб Україна до 2030 року стала членом ЄС – у порівнянні з травнем ця цифра зросла на 2%. Очікують вступу України до ЄС до 2030 року 85% респондентів.  

79% українців хотіли б вступу України до НАТО до 2030 року (у травні таких було 73%). Очікують приєднання нашої держави до НАТО 69% опитаних.

  • Концерн Укроборонпром спільно з країною-членом НАТО будує боєприпасний завод.

Наразі не уточнюють деталі будівництва заводу й не називають країну-партнера.

У концерні вказують, що це вже друге оборонне підприємство, про будівництво якого досягнуто міжнародних домовленостей та укладено відповідний договір щодо виробництва боєприпасів за стандартами НАТО.

Також в Укроборонпромі повідомили, що підприємства державного ОПК працюють цілодобово над виробництвом, модернізацією та відновленням озброєння для ЗСУ.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Путінський режим боїться, що з часом за нього ніхто з росіян не захоче воювати. Саме тому Держдума сьогодні ухвалила зміни в законодавство, відповідно до яких за відмову від участі у бойових діях під час воєнного стану передбачається від 3 до 10 років в’язниці.

Громадяни, призвані на військові збори із запасу, нестимуть кримінальну відповідальність за неявку або дезертирство нарівні з контрактниками та призовниками. Строк за дезертирство зростає з 7 до 10 років.

Показово, що відповідний документ був внесений і відразу одноголосно ухвалений у всіх читаннях. Це свідчення того, що влада росії насправді в паніці й намагається налякати своїх громадян в’язницею за відмову участі у війні.

  • Британська розвідка зазначає, що командування Чорноморського флоту рф передислокувало свої підводні човни класу Kilo з порту приписки Севастополь до Новоросійська у Краснодарському краї.

Росіяни бояться посилення можливостей українських військ у плані нанесення дальнього удару.

  • Російські пілоти стануть професійно непридатними, оскільки турецький навчальний центр Turkish Airlines не проводитиме їхню підготовку на тренажерах імітації польоту (FSTD).

Через посилення санкцій Європейського агентства з безпеки польотів (EASA), що сертифікував усі тренажери FSTD, навчальний центр Turkish Airlines змушений припинити роботу з компаніями з росії.

  • На російських фондових біржах спостерігається значний обвал на фоні новин про оголошення окупантами «референдумів» про приєднання до росії захоплених територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Індекс МосБіржі – один з основних російських фондових індикаторів – вдень у вівторок упав нижче за позначку 2300 пунктів вперше з кінця серпня.

Також серед причин обвалу називають очікування запровадження нових мит та ПДПД для експортерів.

За словами експертів, сьогодні російський ринок акцій пережив найсильніше падіння з першого дня війни. Втрати оцінюються приблизно у трильйон рублів.

  • Підсумком газового шантажу Європи з боку рф стало стрімке падіння доходів російського бюджету.

Однак путінський режим хоче залатати цю діру за рахунок простих росіян, саме для цього уряд рф готує рішення про підвищення цін на газ для населення на 8,5% у 2023 році.

Влада росії нещадно витискає всі ресурси не лише з країни, а й забирає останнє у простих громадян.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • ЄС ухвалив фінальне рішення щодо швидкого виділення Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги для підтримки в умовах війни.

Гроші надаються у формі довгострокових позик на дуже пільгових умовах. Крім того, рішення передбачає кошти для бюджету ЄС для покриття ризику збитків за цими додатковими кредитами, як і вже виплаченим траншем 1 млрд євро.

Це друга частина з пакета макрофінансової допомоги ЄС для України обсягом 9 млрд євро.

  • Financial Times повідомляє, що прем'єр Великої Британії Ліз Трасс заявить під час поїздки цього тижня до США, про виділення Лондоном у 2023 році значної суми на підтримку України.

«Під час своєї першої закордонної поїздки як прем'єр-міністр Ліз Трасс скаже світовим лідерам, що Велика Британія наступного року витратить на Україну ту саму суму 2,3 млрд фунтів (2,6 млрд дол.), що вона виділяла в 2022 році, або направить ще більше коштів», - пише видання.

  • UEFA оприлюднила рішення щодо проведення Чемпіонату Європи 2024 з футболу, у якому йдеться, що росія не допущена до змагань.

Представників країни-агресора не хочуть бачити у великому спорті.

  • У бельгійському муніципалітеті Гент із початку наступного року буде розміщено селище для екстреного прийому близько 600 українських біженців.
  • Фінляндія направила Європейській комісії листа з пропозицією запровадити загальні рекомендації для всіх країн Шенгенської зони щодо скасування чи визнання недійсними віз, виданих громадянам рф, та обмежень на їхній в’їзд.
  • Американські сенатори запропонували новий пакет санкцій проти росії після того, як прокремлівські адміністрації окупованих областей України синхронно оголосили про проведення референдумів щодо входження до складу рф.
  • Прем’єр-міністр Словенії Голоб та канцлер Німеччини Шольц домовилися про спільні дії, аби українська сторона отримала 28 словенських танків M-55S.

Ці модернізовані машини отримали нову 105 мм гармату з тепловим кожухом, активну броню, цифровий балістичний обчислювач. потужний стабілізатор, сучасні прицільні пристрої тощо.

  • Прага подарує Україні 22 трамваї та автобуси, більшість – для Харкова, щоб замінити втрачений транспорт внаслідок обстрілів.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему