20 Вересня 2022
Новини

У росії в кримінальний кодекс ввели поняття «воєнний» стан і «мобілізація»

У росії в кримінальний кодекс ввели поняття «воєнний» стан і «мобілізація»
Держдума росії ввела в Кримінальний кодекс поняття "мобілізація" і "воєнний час", що передбачають посилення відповідальності за добровільну здачу в полон, дезертирство та мародерство.

Про це повідомляють низка російських медіа.

держдума ухвалила відповідний законопроєкт у першому читанні ще у червні. А 20 вересня документ схвалили одразу в другому та третьому читаннях.

Як пише «Радіо Свобода», депутати запропонували у статті про обставини, що обтяжують покарання, замінити слова «в умовах збройного конфлікту чи бойових дій» на «у період мобілізації чи воєнного стану, у воєнний час або в умовах збройного конфлікту чи бойових дій».

Поправки передбачають за добровільну здачу в полон від 3 до 10 років ув'язнення, якщо немає ознак держзради. За мародерство — до 15 років колонії.

Крім того, посилюють покарання за самовільне залишення частини у період мобілізації та воєнного стану. За нез'явлення на службу упродовж більш ніж місяця загрожує від 5 до 10 років за ґратами, раніше було до 5 років.

За невиконання наказу під час воєнного стану, наприклад, за відмову від участі у бойових діях загрожує від 2 до 3 років ув'язнення.

росіяни, яких призвали на військові збори та які перебувають у запасі, нестимуть кримінальну відповідальність за нез'явлення чи дезертирство, як і контрактники та призовники.

Зазначимо, що у росії офіційно не називають війну проти України війною. Там використовують поняття «спеціальна воєнна операція», а за використання слова «війна» можливе покарання. У росії не оголошували загальної мобілізації, натомість відбувалося приховане вербування бійців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: росія
В тему