15 Вересня 2022
Новини

Бойові дії тривають на 1 300 км фронту: оперативна аналітика за 14 вересня

Бойові дії тривають на 1 300 км фронту: оперативна аналітика за 14 вересня

Сьогодні триває 203 доба героїчного протистояння народу України повно повномасштабному вторгненню з боку рф. Сили оборони України зараз не лише власне обороняються, вони йдуть уперед, звільняючи все нові й нові наші території від окупантів. Загалом лінія фронту розтягнулася на 2500 км, на 1300 км з них тривають активні бойові дії. Просування наших сил зафіксовано в Харківській та Херсонській областях.

Як уточнили в Міноборони, на Харківщині уже звільнено близько 8500 кв. км., близько 388 населених пунктів близько, 150 тисяч людей.

Зараз звільнені території ще потребують проведення додаткових заходів безпеки та стабілізації для того, щоб там можна було безпечно проживати.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, противник і далі зосереджує зусилля на спробах повної окупації Донецької області, утриманні захоплених територій та зриві наступальних дій Сил оборони на окремих напрямках.

Ворог здійснює вогневе ураження позицій наших підрозділів уздовж усієї лінії зіткнення, намагається відновити втрачене положення, переміщує свої війська та веде повітряну розвідку.

Основні активні дії окупантів зараз простежуються на Донецькому напрямку. Тут Сили оборони протягом доби відбили атаки противника в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Майорськ, Зайцеве, Одрадівка, Весела Долина, Водяне та Новомихайлівка.

 

Станом на ранок 14 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 53 650 (+350) осіб,
  • танків ? 2 180 (+5),
  • бойових броньованих машин ? 4 665 (+3),
  • артилерійських систем – 1 290 (+11),
  • РСЗВ – 311,
  • засобів ППО ? 167 (+2),
  • літаків – 246 (+2),
  • гелікоптерів – 215 (+2),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 908 (+4),
  • крилатих ракет ? 233 (+17),
  • кораблів/катерів ? 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3501 (+32),
  • спеціальної техніки ? 120 (+3).

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Харківському та Донецькому напрямках.

  • Речник Пентагону бригадний генерал Пет Райдер наголосив, що Збройні Сили України прекрасно використали свої можливості під час контрнаступу на Харківщині, а російські окупанти були здивовані діями українських воїнів.

За його словами, з початку повномасштабного вторгнення рф українці показали «чудову пристосованість у своїй здатності використовувати свої бойові можливості з великим ефектом».

«Тому для нас не дивно, що вони просувалися так само швидко, як спроможні. Вони також знову продемонстрували чудову здатність використовувати можливості, які видаються на полі бою, і нинішній контрнаступ у Харківській області не є винятком».

  • Маршал Королівських ВПС Великої Британії у відставці Едвард Стрингер вважає, що з імовірністю 30-40% російська армія може зазнати колапсу, а українська – здобути перемогу до Різдва (тобто кінця грудня).

«На мою думку, Росія вже не зможе відновити свої збройні сили з тим, щоб перехопити ініціативу та знову почати наступ. Тож зараз ми спостерігаємо за розгортанням подій і, сподіваюся, Зеленський буде в тому становищі, щоб почати переговори на вигідних умовах і, можливо, навіть перемогти всі російські сили, що вторглися в його країну».

Стрингер визнав, що раніше вважав найбільш імовірним варіант, за якого повномасштабна війна росії проти України затягнеться до наступного року, але останні події на фронті змінили ситуацію.

«Зараз можливий варіант, що російські збройні сили можуть зазнати колапсу… Ймовірність – 30-40%, і це ставить під сумнів майбутнє путіна та путінізму, а Захід має ретельно обміркувати те, яким буде світ у постпутінську добу».

  • росія продовжує використовувати «загороджувальні загони», щоби стримати масову втечу своїх військових.

Головне управління розвідки Міноборони України повідомляє, що у перехоплених розмовах росіяни скаржаться на такі загони в тилу.

«Зокрема, командирам 4 окремої мотострілецької бригади 2 армійського корпусу надійшло повідомлення: «В тильній полосі виставлений загороджувальний загін. Всі війська, що відступають, будуть знищені. Наказ командувача номер 222. Довести до всіх постів».

Тим часом через наступ Сил оборони серед загарбників спостерігається нагнітання панічних настроїв і зростає небажання брати участь у війні. Також ситуація загострюється через невчасні й неповні виплати обіцяних зарплат рашистам. Для багатьох із них матеріальне забезпечення було єдиною мотивацією йти на війну. Відповідно, чимало окупантів шукають можливості або повернутися на територію росії або здатися в полон.

У розвідці повідомили, що росіяни, які відійшли з ізюмського напрямку в Донецьку область, очікують на підвезення боєкомплекту та палива. Вони при відступі витратили або вимушено кинули практично все озброєння і техніку, тим часом обіцяна допомога так і не надходить.

За даними розвідки, чимало рашистів зосередилося поблизу російського кордону в районі Білгородської області. Підрозділи не мають зв’язку зі своїм командуванням, також відсутнє постачання їжі та боєприпасів.

  • Деякі підрозділи окупантів здаються українським військовим у повному складі. Так, на одному з напрямків був захоплений мотострілецький взвод армії рф. Наразі не повідомляється, до яких саме військ належать полонені окупанти.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський відвідав звільнений Ізюм Харківської області, де урочисто підняли державний прапор.

Глава держави зазначив, що росіяни під час окупації Ізюма й Балаклії поводилися так само як і в Київській області: катували мирних жителів, руйнували дитячі садки та школи, іншу інфраструктуру.

«Я від Ізюма й Балаклії… звикати до таких речей не можна, але після Бучі здивованими тими кроками, які робили російські терористи, ми вже не будемо, тому що бачимо те саме. Знову катування… знову руйнація: школи, садочки… У них (російських загарбників – ред.) один і той самий слід. Нічого нового я не побачив».

Володимир Зеленський наголосив, що наші військові зробили найголовніше – перша частина операції закінчена успішно.

Президент також запевнив, що Крим та інші території будуть звільнені від російських загарбників.

«Моє послання – ми повернемося. Не має значення, що вони (жителі окупованих територій) чули протягом цих восьми років із пропагандистського ТБ. Це не має значення для нас. Ми знаємо, що правда на нашому боці. Я не знаю, коли це станеться. Ніхто не знає. Ми прийдемо, тому що це наша земля і наші люди».

Такий крок нашого глави держави чітко сигналізує всім українцям, що влада дбає про кожного свого громадянина й докладає максимум зусиль для повернення наших територій і щоби кожен українець почувався в безпеці. Влада з народом, усі сьогодні працюють як єдиний механізм задля звільнення наших територій від окупантів.

Показово, що з 2014 року путін тільки говорив красиві фрази, однак не побував у жодному населеному пункті на окупованій російською армією материковій частині України. Така поведінка не дивує, адже він тепер боїться навіть власного народу та свого близького оточення.

  • Кабмін затвердив проект держбюджету-2023. Це бюджет країни, яка стане сильнішою, зміцнить свою обороноздатність, зможе відновлюватися після завданих збитків через російську збройну агресію, а також піклуватися про громадян, які цього потребують.

Деталі державного кошторису:

  • Видатки на безпеку й оборону становитимуть безпрецедентні 17,8 % від ВВП, тобто зростуть в понад 4 рази до 1,136 трлн грн. Ці кошти підуть на зарплати військовим, забезпечення армії, ремонт та закупівлі техніки та зброї тощо.
  • Підтримка ветеранів війни (житло, виплати, реабілітація) – 6,8 млрд грн.
  • Пенсії, субсидії, виплати ВПО, допомога малозабезпеченим родинам, витрати на медицину та освіту становлять понад 800 млрд грн. Фінансування Пенсійного фонду зросте на понад 30 млрд грн. Соціальні видатки становитимуть 35% бюджету.
  • Зменшення на 11,6 млрд грн проти 2022 року видатків на органи державної влади: скорочується кількість чиновників, зарплати та премії (крім силових структур).
  • Створюється бюджетний Фонд ліквідації наслідків російської збройної агресії у розмірі не менше 19 млрд грн. До нього спрямують конфісковані російські кошти й міжнародну допомогу на швидке відновлення.
  • Додаткова дотація на компенсації витрат для місцевих бюджетів через війну становить 24 млрд грн.

Власні доходи бюджету становлять 1,28 трлн грн, видатки – 2,57 трлн грн. Дефіцит закладено у понад 3 млрд дол щомісячно.

  • У волонтерському проекті «Добробат», учасники якого в координації з Міністерством розвитку громад і територій України допомагають відновлювати житло й соціальні інфраструктурні об'єкти, пошкоджені внаслідок бойових дій, зараз задіяно близько 35 тис. осіб

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, уряд уже виділив значні кошти, близько 3,4 млрд грн обласним адміністраціям на оперативне відновлення.

  • За 1,5 місяці роботи «зернового коридору» через порти Великої Одеси експортовано 3,1 млн тонн агропродукції.

Усього з українських портів вийшли 134 судна з агропродукцією для країн Азії, Європи та Африки.

14 вересня в рамках реалізації «зернової ініціативи» з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» вийшли 5 суден з 153 тис тонн продовольства. Вони прямують до країн Азії та Європи.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росію викрили в таємному фінансуванні політиків по всьому світу. Такі дані розсекретила розвідка США, зазначивши, що влада росії витратила на це з 2014 року щонайменше 300 млн дол.

Як пише CNN, розвідка США встановила, що за останні 8 років для посилення власного політичного впливу за кордоном рф таємно фінансувала іноземні політичні партії, окремих політиків і чиновників більш ніж у 20 країнах.

Припускається, що деякі грошові перекази росії могли залишитися непоміченими.

Російська влада намагалася підтримати конкретні політичні партії, зокрема вкрай праві й націоналістичні, а також «маніпулювати демократіями» цих країн зсередини.

Фінансування здійснювалося у вигляді готівки, електронних переказів, криптовалюти й дорогих подарунків, а операції контролювалися російськими відомствами, включно з ФСБ, приватними особами й бізнесменами. У фінансових схемах були замішані підприємець Євген Пригожин і заступник голови Держдуми рф Олександр Бабаков.

Розвідники припускають, що в найближчі місяці росія може все більше покладатися на свої інструменти таємного впливу, зокрема фінансування іноземних політиків і партій, у Центральній і Південній Америці, Африці, на Близькому Сході і в Азії, щоб підірвати ефективність санкцій і зберегти свій вплив на тлі війни в Україні.

  • Військове керівництво росії відчуває серйозний брак живої сили у війні проти України, тому вербує на контракт навіть засуджених. Уже неодноразово повідомлялося, що в’язні російських тюрем були помічені на території України у складі окупаційних військ. Дехто з них, навіть не встигнувши повоювати місць, був знищений.

Тепер наша розвідка повідомила, що керівництво армії рф шукає охочих воювати в колоніях Тульської області.

За даними Генштабу ЗСУ, вербувальники обіцяють засудженим зняття судимості в обмін на службу терміном 3 місяці, для рецидивістів або засуджених за особливо тяжкі злочини термін служби складатиме 6 місяців. Однак жодні контракти із бажаючими не підписуються.

«Також триває набір так званих «резервістів» до складу 3-го армійського корпусу. Серед вже набраного особового складу велика кількість людей, що мають наркотичну та алкогольну залежність».

Говорити про якість таких солдатів навіть не доводиться. Вони використовуються просто як «гарматне м’ясо», при цьому значно дешевше обходяться російській владі, оскільки жодних документів не підписують. Тож у разі загибелі чи каліцтва про таких «воїнів» просто забувають.

  • Аналітики інституту вивчення війни (ISW) повідомляють, що Кремль намагається «зняти з путіна будь-яку відповідальність за поразку» і втрату майже всієї окупованої частини Харківської області.

На думку експертів, Кремль зараз працює над тим, щоб «відбілити» путіна, звинувачуючи у поразці недостатньо поінформованих військових радників з оточення президента рф.

  • Колишній командувач армії США у Європі, генерал Бен Ходжес вважає, що керівництво росії переживає кризу довіри, а виявлені під час війни з Україною слабкості рф, скоріше за все, призведуть до початку кінця. Крах країни, яка охоплює понад 120 етнічних груп, спочатку може бути поступовим, але швидко може перетворитися на дещо неконтрольоване.

«Якщо ми не підготуємося до такої можливості так, як ми не підготувалися до розпаду Радянського Союзу, це може створити величезну нестабільність у нашій геополітиці».

На думку генерала, російська економіка через втрату енергетичних ринків, які раніше компенсували відсутність сучасної промисловості в рф, не зможе підтримувати населення у 144 млн.

Також росія робила ставку на експорт зброї, але жодна країна сьогодні не зацікавлена у купівлі такої зброї. Також важливо й те, що відбувається падіння внутрішньої довіри до російської армії, яка традиційно була основою легітимності Кремля. Російські чоловіки, колись спокушені розмірами зарплат в армії, наразі уникають масового вербування.

  • У Держдумі рф готуються обговорювати питання війни в Україні у закритому режимі.

Речник нижньої палати В'ячеслав Володін вважає, що секретність необхідна, щоб не нашкодити армії.

Відповідна заява прозвучала після того, як лідери опозиційних думських фракцій влаштували істерику з приводу поразки армії рф у Харківській області, висловилися з приводу важкого становища на фронті та вимагали провести росії мобілізацію.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Єврокомісія виділяє 100 мільйонів євро для відбудови 74 українських шкіл у межах плану швидкого відновлення Fast Recovery Plan. Ці заклади мають бути відбудовані до початку зими. Для кожної школи підготовлено конкретний план.

Про це повідомила перша леді України Олена Зеленська після виголошення главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн щорічної доповіді про становище ЄС.

«Зазвичай у Доповіді підбивають підсумки року для ЄС та окреслюють перспективи. Сьогодні серед найважливіших підсумків і перспектив – наша країна, її опір російській агресії та європейська підтримка, яка вже є і ще буде», - наголосила Олена Зеленська, яка стала першою іноземною гостею в Європарламенті на такому заході.

  • ЄС має намір не лише допомогти Україні у її відновленні, але також сприяти повній реалізації її величезного власного потенціалу.

«Ми дамо можливість Україні максимально використовувати її потенціал. Розвиток успіху шляхів солідарності для забезпечення безперешкодного доступу до Єдиного ринку. Введення України до нашої зони безкоштовного роумінгу. Я сьогодні їду в Київ, щоб обговорити все це з Президентом», – повідомила президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн.

  • Близько 5 000 військовослужбовців ЗСУ вже закінчили підготовку у Великій Британії.

У курсі навчання українських військовослужбовців – основи ведення бою, навички тактичної медицини, елементи інженерної, вогневої, психологічної й тактичної підготовки, включно з веденням наступальних та оборонних дій в урбанізованій місцевості.

У програмі, окрім британських наставників, беруть участь інструктори з Канади, Нідерландів, Нової Зеландії та України.

  • Уряд Данії погодився розпочати навчання українських військових на території своєї країни.

Наразі ні часу, ні місця проведення цих тренувань не розголошуються, як і кількості українських військових, які будуть проходити в Данії навчання.

  • Німеччина за останній тиждень передала Україні ще чотири зенітні самохідні артилерійські установки Gepard, довівши їхню загальну кількість до 24.

Ще шість установок Gepard готуються до відправки до України.

Крім того, було передано 65 рефрижераторів для медичних поставок на додачу до двох раніше переданих.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна, армія
В тему