14 Вересня 2022
Новини

Яка ситуація на Запорізькій АЕС

Яка ситуація на Запорізькій АЕС

На Запорізькій АЕС завдяки подачі енергії з українських ліній електропередач здійснюється охолодження енергоблоків та відпрацьованого ядерного палива.

АЕС, як і раніше, зупинена. Про це повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький на брифінгу 14 вересня.

«ЗАЕС перебуває у зупиненому стані. Система охолодження як енергоблоків, так і сховищ відпрацьованого ядерного палива на майданчику ЗАЕС, тобто критично важлива для ядерної безпеки, сьогодні живиться від української енергосистеми магістральними лініями електропередач, якими оперує Укренерго. Тому ситуація дещо стабілізувалася», – повідомив Кудрицький.

За його словами, попри це Україна поки не імпортує електроенергію, а навпаки – експортує, допомагаючи країнам-сусідам закрити дефіцит у балансі. Йдеться про Польщу, Молдову, Словаччину. Усього на експорт йде понад 600 МВт.

Більше того, тривають переговори щодо розширення експорту електроенергії з України.

Нагадаємо, Україна забезпечила живленням ЗАЕС, необхідним для роботи реакторів у «холодному стані». У МЗС України назвали дві цілі російського ядерного шантажу, зокрема, на ЗАЕС.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, запоріжжя
В тему