9 Вересня 2022
Новини

російський олігарх запропонував Україні $1 млрд за зняття санкцій

російський олігарх запропонував Україні $1 млрд за зняття санкцій
Один мільярд доларів особистих активів нібито пропонував вкласти в український банк в обмін на скасування санкцій російський олігарх Михайло Фрідман.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

За даними анонімним чиновників США, пропозиція Фрідмана є однією з низки схожих пропозицій, завдяки яким керівники підсанкційних компаній намагаються таємно домовитися про скасування західних обмежень щодо них.

Джерела кажуть, що Фрідман пропонував вкласти мільярд доларів у банк, співзасновником якого він є. Ідеться про «Альфа-Банк Україна», який зараз має назву Sense Bank.

Голова наглядової ради банку Роман Шпек зазначив, що ці гроші призначалися би для фінансування «важливих проєктів в Україні, пов’язаних з інфраструктурою, охороною здоров’я, продовольчою та енергетичною безпекою». Він переконує, що пропозиція від Фрідмана не мала на меті сприяти послабленню санкцій.

Також Шпек зазначив, що «Альфа-Банк Україна» у червні направив прохання до Нацбанку дозволити олігарху переказати гроші. У Нацбанку на запит про коментар не відповіли.

Сам Фрідман заперечує, що робив подібні пропозиції. А в МЗС Великої Британії кажуть, що «не схвалюють будь-яких ухилень від санкцій».

Про Фрідмана

Більшість свого часу олігарх проводить у москві та Лондоні. А народився він у Львові у 1964 році.

Фрідману та його партнерам належить найбільший приватний банк росії — «Альфа-Банк», мережа супермаркетів X5 та оператор мобільного зв'язку Veon.

Олігарх та його партнери з «Альфа-Банку» у березні 2022-го потрапили під санкції ЄС та Великої Британії внаслідок російського вторгнення в Україну. Бізнесмени з обмеженнями не погоджуються й наполягають, що вони не мають впливу на російський уряд та його плани з ведення війни в Україні.

У черні з'явилась інформація, що Фрідман консультується з українською владою про отримання українського громадянства. Однак бізнесмен цю інформацію заперечує.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, санкції, великобританія
В тему