9 Вересня 2022
Новини

Чи є загроза Україні з боку білорусі: дані британської розвідки

Чи є загроза Україні з боку білорусі: дані британської розвідки
У білорусі 8 вересня почалися планові військові навчання, які триватимуть до 14 вересня.
Але, за даними британської розвідки, безпосередня участь білорусі у війні росії проти України малоймовірна. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

За даними розвідки, навчання відбуватимуться недалеко від Бреста поблизу польського кордону, навколо білоруської столиці Мінська і в північно-східному районі Вітебська.

«Хоча використання росією білоруської території зіграло важливу роль в невдалому наступі росії на Київ на початку вторгнення, білоруські сили мають обмежені наступальні можливості», — вказують у Міноборони.

У відомстві вказують на малу ймовірність безпосередньої участі білорусі та війні. І зауважують, що ці навчання навряд чи є ознакою підготовки до вторгнення.

До слова, в Генштабі раніше розповідали, що з 8 до 14 вересня в білорусі пройдуть командно-штабні навчання, під час яких білоруси вперше планують відпрацьовувати питання звільнення умовних тимчасово окупованих територій та виходу на держкордон.

У Генштабі не виключали, що під так званою втраченою територією маються на увазі прикордонні райони Волинської, Рівненської та Житомирської областей

Участь білорусі у війні

білорусь не відправляла до України свої війська, але надала свою територію для російських військ, які здійснюють обстріли України. Генштаб ЗСУ повідомляв, що в білорусі лікуються російські окупанти, які отримали опромінення на Чорнобильській АЕС. Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко активно підтримує політику путіна.

У середині червня секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов розповідав, що президент України Володимир Зеленський доручив перевірити в чотирьох областях готовність до ймовірного повторного вторгнення з білорусі.

Речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник казав, що українські військові поки не фіксують формування якогось наступального російського угруповання на території білорусі, але уважно стежать за ситуацією. Водночас розвідка попереджала про підготовку диверсійно-розвідувальних груп.

В американському Інституті вивчення війни (ISW) казали, що самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко, ймовірно, продовжить надавати росії доступ до білоруського повітряного простору. Проте аналітики вважають імовірність прямої участі білорусі у війні в Україні низькою, оскільки це може вплинути на стабільність і навіть виживання режиму лукашенка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, білорусь
В тему