8 Вересня 2022
Новини

Оперативна аналітика подій на 7 вересня 2022: все важливе за день

Оперативна аналітика подій на 7 вересня 2022: все важливе за день

Публікуємо оперативну аналітику подій на 7 вересня 2022.  Не потрібно постійно слідкувати за новинами: просто прочитайте це.

БОЙОВІ ДІЇ

Сьогодні 196 день боротьби українського народу проти повномасштабної агресії з боку росії.

  • Підрозділи Сил оборони утримують займані позиції та не допускають просування ворога по території України. Сьогодні успішно відбиті 11 атак російських окупантів у районах населених пунктів Питомник, Руські Тишки, Григорівка, Зайцеве, Майорськ, Миколаївка Друга, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Долина та Опитне.
  • Протягом доби авіація Сил оборони здійснила понад 14 ударів по опорних пунктах та місцях зосередження живої сили й техніки загарбників. Підрозділи ППО наших військ на різних напрямках знищили два літаки Су-25, один гелікоптер Ка-52 та два БпЛА.
  • Ракетні війська й артилерія наших наземних угруповань продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, порушення системи управління та логістичного забезпечення, вогневого ураження живої сили і бойової техніки противника.
  • Наші захисники також успішно контратакують, відвойовуючи наші території.

Найбільше успіхів українські сили наразі мають на Херсонському напрямку, де вже звільнено кілька населених пунктів. Їхню назву не уточнюють, щоб провести зачистку від диверсійних груп та розмінування.

Українців просять набратися терпіння й чекати на офіційні повідомлення.

  • Балаклійська міська рада звернулася до місцевих жителів із проханням не поширювати інформацію про переміщення українських військових та чекати офіційного підтвердження звільнення деяких населених пунктів Харківщини.

Влада наголошує на необхідності дотримання режиму інформаційної тиші.

При цьому про всі пересування окупантів і техніки ворога можна повідомити через чат-бот @evorog_bot.

  • ЗСУ продовжують точними ударами знищувати склади й бази окупантів. Протягом минулої доби на Херсонщині та Миколаївщині було «демілітаризовано» 3 склади з боєкомплектом у Голій Пристані, Томиній Балці та Снігурівці.

Станом на ранок 7 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 50 610 (+460) осіб,
  • танків - 2097 (+20),
  • бойових броньованих машин ? 4520 (+36),
  • артилерійських систем – 1194 (+15),
  • РСЗВ – 300 (+4),
  • засобів ППО – 156,
  • літаків– 237 (+1),
  • гелікоптерів – 208 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 880 (+4),
  • крилатих ракет – 214 (+5),
  • кораблів/катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3320 (+15),
  • спеціальна техніка - 109 (+2).

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Донецькому напрямку.

  • Генштаб ЗСУ повідомляє, що окремі підрозділи російських приватних військових компаній, що діють на тимчасово захоплених територіях, мають понад 40% важкопораненими й убитими.

Зазначається, що тіла багатьох загиблих не ідентифікуються та зараховуються як зниклі безвісти.

Таким чином російське командування намагається максимально економити гроші навіть на полеглих.

Також українське командування інформує, що в Херсонській області, поблизу Голої Пристані, лише минулої доби в результаті вогневого ураження втрати противника склали близько 70 осіб, більше половини з них – убитими. Знищено баржу з окупантами та бойовою технікою на борту.

Один з артилерійських дивізіонів противника, що діє на Херсонському напрямку, втратив до 60% особового складу й техніки і вважається небоєздатним. Через ускладнення логістики у підрозділах ворога нестача палива та боєприпасів.

  • Британська розвідка стверджує, що на тлі наступу України на півдні російські командири зіткнулись з дилемою: розгортати оперативні резерви для підтримки свого наступу на Донбасі чи захищатися від українських сил на півдні.

«За останню добу тяжкі бої йшли на трьох фронтах: на півночі під Харковом, на сході на Донбасі та на півдні в Херсонській області. Заплановані основні зусилля росії, ймовірно, пов'язані з наступом на Бахмут на Донбасі».

У британській розвідці вважають, що численні одночасні загрози, розкидані на 500 км, перевірять здатність рф координувати оперативний план і перерозподіляти ресурси між кількома угрупованнями сил. При цьому, як стверджується, на початку війни нездатність росії зробити це була однією з основних причин поганої роботи її збройних сил.

  • Російські війська все частіше використовують застаріле радянське озброєння у війні проти України: ракети Х-22 і Х-59, а також комплекси С-300, бо запаси рф суттєво «просіли».

У командуванні Повітряних сил ЗСУ зазначають, що ворог уже заощаджує ті ресурси, які витратив на війну в Україні.

Тепер росія звертається по безпілотники до Ірану, а по снаряди для артилерії – до Північної Кореї.

Водночас Україна очікує поставок західної зброї – німецьких комплексів IRIS-T та норвезьких комплексів NASAMS, які зможуть посилити систему протиповітряної оборони (ППО) нашої держави.

РОБОТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ

Сьогодні народні депутати України знову зібралися на пленарне засідання, під час якого були розглянуті такі документи:

7581

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112.

Документ вдосконалює систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112. В умовах воєнного стану важливо швидко реагувати на небезпечні ситуації та надавати екстрену допомогу.

3663

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (нова редакція) та інших законодавчих актів України.

Щодо цього документа ухвалено рішення про застосування особливої процедури розгляду законопроекту у другому читанні через велику кількість правок.

8003

Проект Закону про внесення змін до Розділу II Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" щодо встановлення обмежень для призначення директора Національного антикорупційного бюро України у зв’язку із введенням воєнного стану

Документ забороняє претендувати на посаду директора НАБУ особі, яка після початку війни (24 лютого) перебувала за кордоном сукупно більше 21 дня без поважної причини.

7655 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі.

Документ пропонує запровадити обов’язок зі сплати фіксованої суми авансового внеску з податку на прибуток підприємств за кожний обмінний пункт валют.

7738

Проект Постанови про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів.

Роботу ТСК із захисту інвесторів продовжено ще на пів року.

7649 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні

Документ пропонує дозволити українцям із 16 років добровільно сплачувати внески до Пенсійного фонду на майбутню пенсію та робити пенсійні внески за родичів.

7322 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та інших питань.

Ухвалення документа дасть можливість визнати учасниками бойових дій добровольців, які не вступили до ЗСУ, МВС, Нацполіції, Нацгвардії, СБУ, але брали участь у забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави через військову агресію рф та інших питань.

7636 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель.

Запроваджується відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яка існувала до введення воєнного стану.

Депутати відхили проект Постанови про утворення ТСК з питань неефективної роботи Державного агентства лісових ресурсів.

Також під час пленарного засідання Верховна Рада проголосувала за призначення голови Фонду державного майна. Ним став народний депутат Рустем Умєров.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Міністерство оборони України офіційно заявило, що жодних заборон на виїзд жінок за кордон з 1 жовтня немає.

Міністр оборони Олексій Резніков підписав наказ, яким відтерміновано строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року.

Норма про обов’язкову постановку жінок на військовий облік регулюється саме законом. Наразі в парламенті доопрацьовуються зміни до нього, щоб закріпити норму про виключно добровільну постановку на облік, а наказ дає час законодавцям підготувати нормативний акт.

У Генеральному штабі зазначають, що досвід розгортання всіх військових частин ЗСУ та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

  • Президент Володимир Зеленський першим серед іноземних лідерів провів розмову з новообраним прем’єром Великої Британії Ліз Трасс.

Глава держави запросив Трасс до України, а також подякував народу Британії за лідерську оборонну й економічну підтримку нашої держави.

Прем’єр-міністр сказала, що з нетерпінням чекає співпраці з Володимиром Зеленським і рада прийняти запрошення незабаром відвідати Україну.

Ця телефонна розмова підтверджує не лише особливий рівень відносин між Україною і Британією зараз, а й вказує на те, що український народ на чолі із Президентом Зеленським сьогодні є центром міжнародної політики. Фактично зараз саме на території нашої держави вирішується найближче майбутнє світового розвитку.

  • Очільник МЗС України Дмитро Кулеба звернувся до країн-партнерів із закликом підтримати створення трибуналу у справі про злочин агресії проти української держави.

«Путін публічно зізнався у злочині агресії проти України: «Ми зробили це свідомо». Я ще раз закликаю всі держави: підтримайте створення Спеціального трибуналу з розслідування злочину агресії проти України. Злочин – у всіх на очах. Справедливість повинна бути досягнута».

  • У Міністерстві аграрної політики та продовольства прогнозують, що у 2022 році врожай гречки може становити 140 тисяч тонн.

Уже зібрано і обмолочено 8% - 12,6 тис. т. До кінця вересня врожай гречки буде зібрано і вже з жовтня вона стане доступна українським споживачам.

Цього року аграрії збільшили площі посівів гречки у 1,5 раза. У міністерстві очікують зниження цін на гречку з кінця жовтня.

  • Прокуратура передала в АРМА понад 50 залізничних вагонів-цистерн, які були ввезені на територію України з Білорусі напередодні війни й мали забезпечувати потреби російської армії у перші дні агресії.

Суд наклав арешт на це майно й надалі воно працюватиме на економіку нашої держави.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

Сьогодні путін на пленарному засіданні Східного економічного форуму у Владивостоці заявив, що від початку війни в Україні РФ не втратила нічого. При цьому головним здобутком він назвав зміцнення суверенітету.

Фактично, президент рф вчергове намагається переконати свій народ, що «потєрь нєт»… І це при тому, що кількість убитих російських військових уже перевищило рівень у 50 тисяч. По всій росії хоронять тих, хто піддався на пропаганду або сліпо виконував накази командирів. В окремих підрозділах убиті не кілька людей, а десятки осіб, включно з офіцерами-керівниками.

Українська армія вже майже повністю перемолола найбільш боєздатні російські частини, командування рф вербує на війну людей у тюрмах і колоніях, притулках для безхатьків.

ЗСУ знищила вже стільки техніки, що рф змушена знімати з консервації танки, які приблизно пів століття ніхто не використовував. Те ж стосується бронемашин і ракет.

Але путін однаково заявляє, що його держава нічого не втратила.

Сьогодні Кремлю тільки й залишається, що повторювати цю мантру, а також посилено обробляти росіян через пропаганду, щоби вони не прокинулися. Однак коли цей момент настане, то ні про яке зміцнення суверенітету мови не буде – росія зникне з карти світу як нацистська держава.

Цікава паралель – у своїй промові путін вкотре заявив, що росія не нападала на Україну, а була змушена втрутитися через утиск людей на Донбасі. Важливо не забувати, що, нападаючи на Чехословаччину та Польщу, Гітлер казав абсолютно те саме.

  • Путінська пропаганда намагається переконати росіян у тому, що Україна нібито налякана тим, що на фронт прямують російські частини з «бійців, які мають досвід Афганістану».

При цьому пропагандисти навіть не замислюються над тим, що колишнім «афганцям» зараз уже близько 55-60 років.

Для наших воїнів, які добре навчені й мотивовані, ці пенсіонери будуть не більшою перешкодою, ніж розпіарені тією ж пропагандою навесні так звані «сирійські найманці».

  • Доларові мільйонери масово виводять гроші з росії, скориставшись послабленням від Центробанку.

Аналітики стверджують, що здебільшого гроші осідають у Казахстані та Об'єднаних Арабських Еміратах, а також у Туреччині, де росіяни скуповують нерухомість. На рахунках брокерів кошти практично не затримуються: зберігати долари та євро в росії невигідно через високі комісії.

Загалом із лютого громадяни вивели з країни у валюті понад 1 трлн рублів. Очікується, що до кінця року росіяни виведуть із країни ще стільки ж.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 Група Європейської народної партії, найбільша у Європарламенті, висунула український народ і Президента України Володимира Зеленського на цьогорічну премію Сахарова за свободу думки.

«Ми не сумніваємося, що хоробрий народ України на чолі з Президентом Володимиром Зеленським заслуговує отримати цьогорічну премію Сахарова за свободу думки. Вони щодня продовжують захищати європейські цінності на полях битв», – сказала член Європарламенту Раса Юкнявічене, віцеголова групи ЄНП із закордонних справ.

  • Європейська комісія додатково надає 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги для України.

«Ситуація в Україні вимагає нашої неослабної підтримки. Сьогодні Єврокомісія пропонує Україні додаткові 5 млрд євро макрофінансової допомоги. Це доповнює 10 млрд євро, які ЄС уже надав у вигляді фінансової, гуманітарної та військової допомоги», - повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

  • Президент США Джо Байден провів перші переговори з новообраним прем'єр-міністром Великої Британії Ліз Трасс.

Після переговорів Джо Байден зазначив, що домовився з Ліз Трасс щодо подальшої підтримки України у протистоянні російській агресії.

«Я з нетерпінням чекаю на поглиблення особливих відносин між нашими країнами та тісної співпраці над глобальними викликами, включно з продовженням підтримки України у той час, коли вона захищається від російської агресії».

  • Протягом останнього тижня Німеччина передала Україні радіолокаційну контрбатарейну станцію COBRA і п’ять зенітних самохідних артилерійських установок Gepard.

Радарна технологія від COBRA (Counter Battery Radar) є системою артилерійської розвідки і дозволяє виявляти ворожі гаубиці та міномети. За оцінками, радар зможе виявити 40 вогневих позицій за дві хвилини. Експерти оцінюють вартість системи COBRA в 50 мільйонів євро.

Також зазначається, що загалом Україні передали вже 20 зенітних установок Gepard із 30 обіцяних Німеччиною.

  • Українська «Армія дронів» поповнилася першими 20 безпілотниками Warmate, які придбали на пожертви через Monobank, ще 20 дронів ЗСУ отримають цього місяця.

Ці дрони виявляють і уражають легкоброньовану техніку, засоби ППО, радіоелектронної боротьби й радіоелектронної розвідки.

  • Єврокомісія пропонує обмежити ціну на російський газ, встановивши її на рівні 50 євро за мегават-годину.

ЗМІ зазначають, що ЄС має бути готовий негайно відмовитися від російського газу, якщо Москва відповість припиненням усіх поставок.

Пропозиції Єврокомісії також включають командно-контрольний розподіл газу серед країн у разі надзвичайних ситуацій.

За встановлення загальноєвропейського обмеження ціни на постачання газу з Росії та податку на надприбутки від енергоресурсів виступила Франція.

  • Литва, Латвія й Естонія домовилися суттєво обмежити в’їзд росіян, у яких є чинні шенгенські візи.

Рішення будуть ухвалюватися національними урядами відповідно до національних процедур і набудуть чинності одночасно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, закон, депутати, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему