6 Вересня 2022
Новини

Від продажу викопної енергії росія отримала більше, ніж витратила на війну в Україні

Від продажу викопної енергії росія отримала більше, ніж витратила на війну в Україні
Доходи росії від експорту викопної енергії значно перевищили витрати на вторгнення в Україну за перші шість місяців повномасштабної війни.

Про це йдеться у звіті фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), цитує Spiegel.

Аналітики вказують, що дохід за цей період становив еквівалент 158 мільярдів євро. Натомість вартість війни оцінюють у сто мільярдів євро.

У дослідженні врахували дохід рф від експорту нафти, газу та вугілля у період із 24 лютого по 24 серпня. Оцінювалися дані морського та трубопровідного транспорту.

Дані показали, що Європейський Союз був найбільшим покупцем постачань (85 млрд євро). За ним іде Китай (35 млрд євро).

«В ЄС Німеччина випередила [інші держави] з обсягом [закупівель викопної енергії] у 19 млрд євро, що зробило її другим за величиною покупцем російського викопного палива у світі одразу після Китаю», — зазначили у звіті.

Аналітик CREA Лаурі Міллівірта пояснив, що росія досі отримує рекордні прибутки від викопної енергії, попри падіння обсягів експорту.

«Щоб боротися з цим, уряди повинні запровадити тарифи або обмеження цін на імпорт з росії та прискорити заходи з енергоощадження», — вважає аналітик.

На його думку, насамперед необхідно скоротити споживання нафти та газу шляхом прискорення використання чистої енергії та електрифікації за допомогою теплових помп і електромобілів.

Попри спроби скоротити обсяг закупівель, Німеччина все ще залежить від російського імпорту енергоносіїв, особливо з початку війни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Світ, економіка
В тему