6 Вересня 2022
Новини

Україна отримала тіла ще 25 захисників

Україна отримала тіла ще 25 захисників
У межах чергової передачі тіл загиблих військових Україна повернула тіла ще 25 своїх захисників.

Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

У відомстві розповіли, що процес повернення тіл відбувається відповідно до норм Женевської конвенції. Операцію здійснили за співпраці уповноваженого з питань зниклих безвісти Олега Котенка та низки силових структур України.

До слова, раніше Котенко розповідав, що протягом усього повномасштабного вторгнення росії (станом на 27 серпня) Україні вдалося повернути тіла 541 загиблого військовослужбовця.

Він уточнив, що з Маріуполя доставили 428 тіл, і з них понад 300 — захисники «Азовсталі». Повертають тіла загиблих також із Донецького, Запорізького, Херсонського, Харківського, Луганського та інших напрямків.

Котенко каже, що Україна передає російській стороні локації, де є наші загиблі: росіяни мають їх забирати, і тоді відбуваються обміни. А втім, за словами уповноваженого, окупанти не завжди хочуть йти в зону бойових дій за тілами попри оголошений режим тиші.

«Навіть буває складно домовитися, щоб на тимчасово окуповані території забрали тіла наших хлопців. Через величезні втрати особового складу росіяни не справляються зі своїми загиблими», — зазначив він.

Норми Женевської конвенції

Там ідеться про те, що померлих військовополонених треба ховати в окремих могилах, якщо непереборні обставини не змушують ховати їх у братській могилі. 

Кремації тіла піддають лише з нагальних потреб гігієни, з огляду на релігію померлого або згідно з висловленим бажанням померлого стосовно цього. У разі кремації цей факт зазначається у свідоцтві про смерть разом із поясненням мотивів. 

Щоб могили можна було завжди розшукати, усі дані про факти й місця поховання реєструє Служба місць поховання, створена державою, що тримала людей у полоні. Переліки місць поховання та дані про військовополонених, похованих на кладовищах та в інших місцях, передають державі, від якої вони залежали. Відповідальність за догляд за могилами та за реєстрацію всіх подальших переміщень тіл покладається на державу, що контролює цю територію, якщо вона є стороною Конвенції.

Ці положення стосуються також праху: Служба місць поховання має зберігати його доти, доки не буде вирішено долю останків згідно з побажанням батьківщини військовополонених.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна
В тему