2 Вересня 2022
Новини

Оперативна аналітика подій на 2 вересня 2022: все важливе за день

Оперативна аналітика подій на 2 вересня 2022: все важливе за день

Публікуємо оперативну аналітику подій на 2 вересня 2022.  Не потрібно постійно слідкувати за новинами: просто прочитайте це

БОЙОВІ ДІЇ

  • Триває 191-й день боротьби всього українського народу проти повномасштабного військового вторгнення з боку рф.

Противник не полишає проб установити повний контроль над територією Донецької області та утримати захоплені райони Херсонської, Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. Однак українські воїни завдяки високій майстерності та мотивованості відбивають усі атаки ворога.

  • ЗСУ продовжують точними ударами знищувати склади й бази окупантів.

Протягом минулої доби в ОК «Південь» підтвердили знищення 5 складів з БК, пункту управління БПЛА (р-н Правдине) та поромної переправи (р-н Козацьке).

Зокрема, був завданий удар по гуртожитку одного з університетів у Херсоні, де розгорнувся військовий підрозділ російсько-окупаційних військ.

Згідно з попередньою інформацією, у гуртожитку могли проживати загалом близько 200 окупантів, серед яких, імовірно, були й співробітники ФСБ.

Також було вчергове уражено скупчення техніки ворога у Чорнобаївці та в районі Антонівського мосту, де росіяни намагалися переправитися через Дніпро на поромі.

Також сьогодні вночі ЗСУ вдарили по ворожому складу боєприпасів в районі аеродрому в Мелітополі. Влучили настільки точно, що боєприпаси детонували ще декілька годин після вибуху.

Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив про знищення бази в окупованому росіянами місті Кремінна на Луганщині. Кількість втрат ворога уточнюється.

  • Українські захисники суттєво погіршили захист російських засобів протиповітряної оборони, знищивши низку ЗРК та РЛС окупантів за допомогою протирадіолокаційних ракет AGM-88 HARM.

Після цього військовим вдається активно нищити цілі ворога за допомогою Bayraktar TB2, відео з яких з’явилися напередодні в мережі.

Станом на ранок 2 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 48 700 (+350) осіб,
  • 2 009 (+12),
  • бойових броньованих машин ? 4 366 (+21),
  • артилерійських систем – 1 126 (+11),
  • РСЗВ – 289 (+2),
  • засобів ППО – 153,
  • літаків – 234,
  • гелікоптерів – 205,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 853 (+2),
  • крилатих ракет – 198 (+2),
  • кораблів/катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 247 (+8),
  • спеціальної техніки – 105 (+1).

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Донецькому та Курахівському напрямках.

  • Російське командування мріє знову «взяти Берлін», а за фактом стикається із величезними проблемами, коли в реальній, а не віртуальній війні, натрапляє на українських воїнів.

Сьогодні міністр оборони рф Шойгу оголосив про те, що село Піски, що біля Донецька, повністю захоплене окупантами.

Проблема тільки в тому, що протягом серпня загарбники як мінімум 4 рази оголошували про взяття цього населеного пункту. 5 серпня про це заявив, а потім 7 серпня повторив інформацію гауляйтер Донеччини Пушилін. 14 серпня Міноборони рф знову заявило про повний контроль над Пісками. 21 серпня з аналогічним повідомленням виступив голова тік-ток армії Кадиров.

Шойгу, як і Міноборони рф уже звикли видавати бажане за дійсне. Днями у російському оборонному відомстві вже заявляли, що знищили 44 установки HIMARS, при тому, що західні союзники надали ЗСУ тільки близько 20 таких установок.

Відповідно, вірити як самому путіну, так і його оточенню зараз може хіба що божевільна або розумово відстала людина.

  • Головне управління розвідки Міноборони повідомляє, що російські збройні сили з початку вторгнення відчувають кадровий голод, і не можуть направити на війну в Україну більше ніж 300 - 350 тис. вояків.

У російській армії багато підрозділів здійснюють лише охорону й оборону об’єктів як на території рф, так і за її межами. Крім того, росія має потужний контингент у Сирії, розгалужену мережу військових баз на території колишнього СРСР.

Ще в березні-квітні військове керівництво рф ухвалило рішення залучати до бойових дій лише контрактників. Однак кількість охочих підписувати контракти й іти на війну суттєво скоротилась після того, як в окупантів значно зросла кількість загиблих і поранених в Україні.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, на окремих ділянках Слобожанського, Бахмутського, Авдіївського та Південнобузького напрямків окупанти намагалися проводити атаки, але українські воїни відкинули противника.

Рота противника, яка базувалася у спортивному клубі «Загублений світ» покинула Херсон і вивезла на тимчасово окуповану територію АР Крим награбоване майно в 5 тентованих вантажівках.

Через приїзд комісії МАГАТЕ окупанти вивезли всю військову техніку із території Запорізької атомної електростанції. Близько 100 одиниць перемістили на завод «Атом Енергомаш», решту – розосередили у найближчих населених пунктах.

  • Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив, що сьогодні, 2 вересня, у Донецькій області відбувся черговий обмін полоненими між Україною та рф.

Додому повернулися 14 українських воїнів: 10 військових із 58-ї ОМБР, четверо – із 30-ї ОМБР. Вони потрапили в полон окупаційних військ навесні цього року.

Серед звільнених воїнів – офіцер і військовий медик.

Робота з повернення додому наших героїв продовжується.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

  • Президент України Володимир Зеленський виступив із відеозверненям під час міжнародного економічного форуму «Амброзетті».

Глава держави зазначив, що росія дуже добре відчуває силу на полі бою, тому потрібна подальша підтримка України зброєю, снарядами, фінансами.

«Мають підтверджуватися діями всі слова щодо підтримки України зброєю, снарядами, фінансами, поки триває ця війна. росія не розуміє слів миру. Але дуже добре відчуває силу на полі бою».

«Сила має бути й за бізнесом, передусім Європи. Репутація жодної з компаній не витримає променевої хвороби. Тож слід негайно розривати відносини з країною, яка пішла на радіаційний шантаж. І не чекайте катастроф, щоб ухвалювати рішення, переходьте до прогнозованих партнерів. Україна – саме такий партнер».

Глава держави також наголосив, що Україна може стати енергохабом для Європи.

«Україна готова нарощувати експорт електрики в країни ЄС. Зокрема, для цього важливо, щоб ЗАЕС повернулась у безпечний режим роботи і залишалась підключеною до української енергомережі … Навіть зараз при всіх складностях, ми можемо експортувати такий обсяг електрики, який відповідає як мінімум 8% споживання всієї Італії. Україна може стати зеленим енергохабом для Європи, який замінить російські брудні енергоресурси. Брудні в різних сенсах цього слова і в екологічному, і в моральному».

  • Кабінет Міністрів схвалив новий пакет санкцій, який стосується 99 фізичних та 178 юридичних осіб, зокрема доньок путіна.

До списку потрапили російські підприємства військово-промислового комплексу, посадові особи нацбанків рф та Білорусі.

Під санкції потрапили компанії та особи держав, які сприяли агресії рф проти України, допомагали агресору обходити попередні санкції.

Список персон, що потрапили під жорсткі обмеження, очолили доньки путіна.

В Мінреінтеграції наголосили, що санкції будуть застосовуватись Україною синхронно з державами-партнерами.

  • Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) отримало в розпорядження заарештовані активи підприємства з виготовлення побутової хімії у Вінницькій області.

Кінцевим бенефіціаром підприємства є один із відомих російських олігархів із близького оточення путіна, власник російської косметичної корпорації. Загальна вартість арештованих активів складає понад 2 мільярди гривень.

  • Міністерство юстиції готує позови щодо стягнення в дохід держави приватних активів Віктора Януковича, Сергія Курченка, Олега Дерипаски та інших підсанкційних осіб.

Позови будуть подані у вересні після отримання необхідних документів від уповноважених державних органів та ретельної підготовки доказової бази.

  • Глава Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гросі повідомив, що фізична цілісність окупованої Запорізької АЕС була порушена кілька разів.

Він також заявив, що під час його перебування на АЕС звуки бойових дій лунали «незручно близько».

«Були моменти, коли вогонь був очевидним, важкі кулемети, артилерійські міномети, два-три рази було справді дуже тривожно для всіх нас».

Водночас представники рф на станції намагалися переконати міжнародних інспекторів у тому, що українські ракети розвертаються у повітрі, щоб бити по Запорізькій АЕС. Таким чином вони намагалися пояснити, чому снаряди прилітають не з підконтрольної ЗСУ території.

У компанії «Енергоатом» наголошують, що найбрехливіше твердження окупантів – заява про те, що місія МАГАТЕ побувала там, де «хотіла». Це при тому, що її представників не допустили навіть до кризового центру ЗАЕС, де зараз перебувають російські військові, яких не повинні були бачити представники місії.

Частина російської техніки на станції все ж потрапила в кадр, і загарбники вигадали виправдання, що це «техніка військ хімічного захисту». Хоча правила пожежної безпеки забороняють захаращувати простір, тим паче військовою технікою, тим паче на атомній станції.

Своїми провокаційними діями на ЗАЕС росіяни підтвердили, що гарантувати безпеку на станції може тільки контроль за нею українською стороною.

За весь час експлуатації на цій АЕС не виникало проблем, і лише із приходом туди російських військ з’явилася реальна радіаційна загроза. Вона стосується не лише України й українців, а й усієї Європи, тому світові лідери мають діяти більш жорстко щодо росії та нарощувати підтримку України.

  • Президент Володимир Зеленський скасував укази про створення та склад делегації України у мінській Тристоронній контактній групі (ТКГ).

Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на Донеччині та Луганщині була створена у 2014 році як інструмент для узгодження заходів у рамках «мінських домовленостей» та реалізації рішень Нормандського формату. У переговорах у рамках ТКГ брали участь делегації України, росії та ОБСЄ.

Останніми роками рф використовувала мінський процес виключно як майданчик для просування своїх наративів, нав’язувала світові ідею, що вона начебто не є стороною конфлікту на Донбасі, а також вимагала в України розпочати переговори з маріонетками Кремля на окупованих територіях.

Твердість української влади у відстоюванні національних інтересів та відмова йти на поступки Москві остаточно зірвала маски з путіна та його оточення.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

  • У той час, коли путінський режим витрачає на війну в Україні десятки мільярдів бюджетних коштів, самі росіяни зібралися виживати в кризу за рахунок полювання та продуктів із городів.

Як свідчить дослідження ЮMoney, цього літа серед росіян значно зріс попит на товари для дому, дачі, риболовлі та полювання. Зокрема, кількість покупок товарів для дому й дачі злетіла в 6,5 раза. Попит на рибальські снасті та мисливське спорядження зріс у чотири рази.

У страховій компанії «Росдержстрах» також зафіксували підвищену увагу росіян до дач та городів через зменшення доходів: дві третини учасників опитування цього року розширили площу своїх грядок або поставили нові теплиці. Кожен шостий замислився над розведенням сільськогосподарських тварин. Більше половини дачників заробляють на фермерстві чи збираються це робити.

  • Російські вчителі будуть безкоштовно розповідати своїм школярам про готовність померти за батьківщину та за «захист населення Донбасу». Як пише видання «Верстка», педагоги з кількох регіонів та представники профспілок скаржаться, що додаткових коштів на оплату ведення уроків під назвою «Розмови про важливе» ніхто не виділяв.
  • У Москві співробітники ФСБ шукають тих, хто проти війни в Україні, особливу увагу приділяють вихідцям з України.

У місті проводиться поквартирний обхід групами людей, одягнених у цивільне, які представляються співробітникам ФСБ. Вони з’ясовують, чи живуть десь поблизу українці, або чи хтось не здає українцям в оренду житло.

Ця кампанія покликана сформувати негативний образ українців – терористів та радикалів.

Також українська розвідка вважає, що українців можуть звинуватити в терактах, організованих самими російськими спецслужбами в росії.

  • росію попросили на вихід із європейського ринку алюмінію. У Європі, куди до війни йшло 40% російського алюмінію, починається сезон укладання контрактів на 2023 рік, і провідні покупці уникають російського металу, хоча він не потрапив під санкції ЄС.

Один із найбільших споживачів алюмінію, компанія Novelis, підрозділ індійської Hindalco Industries, відмовилася використовувати російський метал для своїх європейських заводів.

Як повідомляє Bloomberg, компанія провела перший закупівельний тендер з постачаннями у 2023 році і в його умовах вказала, що не прийматиме алюміній російського походження.

На відміну від нафти, направити «зайвий» алюміній на Схід росіянам не вдасться, бо Китай сам є найбільшим у світі виробником алюмінію.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

  • Видання Euractiv повідомляє, що всі держави-члени ЄС, окрім Угорщини, погодилися фінансово гарантувати ще 5 млрд євро макрофінансової допомоги у вигляді довгострокових кредитів для України.

Єврокомісія має намір висунути офіційну пропозицію з цього питання наступного тижня, незважаючи на опір уряду Угорщини.

Очікується, що пакет буде офіційно прийнято на Раді ЄС із загальних питань, яка відбудеться 20 вересня у Брюсселі.

  • Країни Великої сімки заявили, що запровадять обмеження ціни на світові закупівлі російської нафти, що має скоротити нафтові доходи рф та послабити її можливість фінансувати війну проти України.

«Ми підтверджуємо наш спільний політичний намір завершити та запровадити комплексну заборону послуг, які дозволяють морське транспортування сирої нафти та нафтопродуктів російського походження в усьому світі … Надання таких послуг буде дозволено, лише якщо нафта та нафтопродукти закуповуватимуться за ціною або нижче («цінова стеля»), визначеною широкою коаліцією країн, які дотримуються та впроваджують цінову межу», - йдеться в заяві G7.

План G7 фактично дозволить покупцям російської нафти за обмеженою ціною продовжувати отримувати критично важливі послуги, такі як фінансування і страхування танкерів.

За інформацією Financial Times, обмеження цін на нафту з рф почне діяти з 5 грудня для сирої нафти та з 5 лютого – для нафтопродуктів.

  • Європейський банк реконструкції та розвитку виділяє додаткові 98,5 млн євро для «Укрзалізниці». Кошти підуть на забезпечення ліквідності для фінансування критично важливих потреб українського підприємства, а також на організацію вантажних та пасажирських перевезень, евакуаційних рейсів, поточні ремонти.
  • Данія поставить військову форму та зимовий одяг для українських захисників. Відповідну заяву було зроблено після зустрічі в Києві Президента Володимира Зеленського і глави МЗС Данії.
  • Список персональних санкцій Євросоюзу проти громадян рф поповнився новими прізвищами.

Туди увійшли депутати Держдуми рф Алла Полякова та Антон Ткачов, а також член Радфеду Валерій Пономарьов. Документ опубліковано в офіційному журналі Євросоюзу.

Загалом до санкційного списку входять близько 100 організацій і понад тисяча осіб – політики, представники ЗМІ та керівники великих компаній.

  • Французька компанія Air Liquide, один із найбільших у світі виробників газів, технологій і послуг для промисловості, оголосила, що виходить з російських проектів і припиняє діяльність у росії.
  • Шведський виробник побутової техніки Electrolux вирішив остаточно піти з росії та передати бізнес місцевому менеджменту, продавши свою дочірню компанію.
  • Компанія Shell відмовилася приймати умови ультиматуму росії та офіційно повідомила російському уряду про вихід із нафтогазового проекту Сахалін-2.
  • Рада Безпеки ООН проведе засідання, на якому обговорять ситуацію в Україні.

Заявлена тема – «Підтримання миру та безпеки в Україні», проведуть засідання у четвер, 22 вересня. Наразі більш детальної інформації про предмет обговорень немає.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему