31 Серпня 2022
Новини

Оперативна аналітика подій на 31 серпня 2022: все важливе за день

Оперативна аналітика подій на 31 серпня 2022: все важливе за день

Публікуємо оперативну аналітику подій на 31 серпня 2022.  Не потрібно постійно слідкувати за новинами: просто прочитайте це

БОЙОВІ ДІЇ

 Сьогодні 189 день українців ведуть героїчну боротьбу проти повномасштабного вторгнення росії на нашу землю.

Найзапекліші бої точаться на Донеччині, де ворог не залишає спроб узяти під свій контроль нові території, масовано застосовуючи артилерію й авіацію. Однак українські захисники дають окупантам гідну відсіч, відбиваючи атаки й відкидаючи ворога на вихідні позиції.

За більш ніж пів року запеклих боїв росіяни разом із колаборантами та примусово мобілізованими практично не посунулися лінію фронту біля Донецька – Авдіївка та Мар’їнка залишаються під контролем наших військ.

На півдні України наші захисники продовжують наступальну операцію, нищать логістичні шляхи противника, пункти управління підрозділами, місця скупчення сил і засобів ворога.

ОК «Південь» інформує, що минулої ночі ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ завдали ударів по двох пунктах управління, двох складах із боєприпасами, засобах протиповітряної оборони, радіолокаційній станції та по районах зосередження ворожої артилерії.

Також українські військові закріпили вогневий контроль над Каховським і Антонівським автомобільним мостами.

Окупанти намагаються будувати понтонні переправи через Дніпро, але по них також працює українська артилерія.

Сьогодні станом на 15:00 підтверджено влучання по базі окупантів в районі Чорнобаївки, по ворожій колоні, яка рухалася в районі Олешок, по базі окупантів та складу БК у Новій Каховці.

Зараз усі зусилля окупантів спрямовані на придушення інформаційної складової щодо контрнаступу ЗСУ на півдні. Ворожі пропагандисти намагаються нав’язати українцям усього один меседж – «контрнаступ провалився, ЗСУ мають великі втрати».

Усе це робиться для дискредитації нашого контрнаступу. Мета дезінформаційної операції – посіяти зневіру до можливостей ЗСУ щодо наступальних дій.

Представники української влади, Міністерства оборони й Генштабу просять не повідомляти про хід нашого наступу й не оприлюднювати конкретні дані. Уся необхідна інформація своєчасно буде оприлюднена.

Станом на ранок 31 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 47 900 (+350) осіб,
  • танків ? 1 974 (+20),
  • бойових броньованих машин ? 4 312 (+18),
  • артилерійських систем – 1 091 (+12),
  • РСЗВ – 285 (+3),
  • засобів ППО – 152 (+1),
  • літаків – 234,
  • гелікоптерів – 204,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 849 (+2),
  • крилатих ракет – 196,
  • кораблів/катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 236 (+19),
  • спеціальної техніки – 103 (+2).

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Донецькому та Курахівському напрямках.

Головне управління розвідки Міноборони повідомляє, що російське командування хоче укріпити оборону Криму москвичами, пітерцями та строковиками. Зокрема, військкомати Московської й Ленінградської областей отримали вказівки масово призвати на військову службу місцевих жителів. Ними планують комплектувати військові частини в окупованому Криму.

Оскільки поки на території півострова дії не проводяться, військовослужбовцям не пропонують підписувати контракт. Це може свідчити про економію коштів та небажання виплачувати надбавки.

Фактично 1200 строковиків будуть служити й помирати під ударами українських військ та від рук партизанів за зарплату, що складає близько 5 тис. рублів (близько 82 доларів).

Розвідники припускають, що економія також відбудеться і за рахунок невиплати компенсації у разі загибелі російських військовослужбовців, адже участь строковиків у бойових діях рф заперечує.

Партизани на тимчасово окупованих територіях продовжують чинити спротив загарбникам і зривати їхні плани.

У Бердянську в ніч на 31 серпня стався вибух у штабі окупантів, де готували проведення псевдореферендуму. Також мешканці міста повідомляли, що вдень 30 серпня сталася пожежа в іншому штабі в місті.

Водночас російські посіпаки на фоні повідомлень про контрнаступ ЗСУ тікають подалі від лінії фронту.

Так, гауляйтер окупованої Запорізької області Євгеній Балицький утік до анексованого Криму. Він спочатку сам про це повідомив у своєму Telegram, але згодом видалив допис.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, сьогодні окупанти здійснили невдалі спроби наступів на Харківському, Бахмутському, Авдіївському й Новопавлівському напрямках. Загарбники зазнали серйозних втрат і відійшли.

Українські воїни впевнено тримають свої позиції та знищують живу силу й техніку ворога.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

 Президент України Володимир Зеленський заявив, що активні бойові дії тривають майже по всій лінії фронту, але в російської армії немає й не буде жодної безпечної бази й тихого місця.

«Наші захисники знищуватимуть усі склади, штаби окупантів, їхню техніку, хоч би де вони розміщувалися. Під Севастополем – значить, під Севастополем. Під Луганськом – значить, під Луганськом. Це українська земля, і окупанти можуть зробити тільки дві речі: втекти або здатися в полон. Інших опцій ми їм не залишаємо».

Президент нагадав, що російське військове командування отримало вказівку захопити Донецьку область до кінця серпня, а на Донбасі – український прапор і українські герої, попри все – попри цілодобовий російський вогонь, попри намагання окупантів перекинути туди різних найманців та «зеків».

Володимир Зеленський звернувся і всіх наших людей у Криму.

«Будь ласка, тримайтеся якомога далі від російських військових об?єктів, не перебувайте поблизу російських баз і військових аеродромів, повідомляйте спеціальним службам України всю відому вам інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше».

Україна пропонує запровадити спеціальну програму «Рятуйся і тікай» для російських військових, які не хочуть воювати в Україні.

Відповідну пропозицію оголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на зустрічі глав МЗС країн-членів Євросоюзу в Празі.

«Меседж такий: рятуйся і тікай. Складайте зброю, здавайтеся українським військам і отримайте можливість почати нове життя. Я впевнений, що ця пропозиція варта того, щоб її запропонувати, бо навіть якщо один російський солдат складе зброю і вирішить піти - це означатиме врятовані українські життя та наближення миру».

Уряд схвалив пропозиції про застосування персональних санкцій проти російського патріарха Кіріла та ще семи представників РПЦ.

Санкції запроваджують на десять років. Список ще має розглянути РНБО та Президент України. Після їхнього погодження уряд планує звернутися із зазначеним списком до міжнародної спільноти, щоб ввести такі ж санкції в інших країнах.

Попри війну, українська влада продовжує курс на цифровізацію. У застосунку «Дія» відбулося велике оновлення – з'явилися пенсійні посвідчення, посвідки на постійне чи тимчасове проживання, переклад документів англійською та інші послуги.

З урахуванням кількості українців, які вимушено опинилися за межами України, у «Дії» з’являться документи латиницею. Така можливість доступна для закордонного паспорта, техпаспорта та водійського посвідчення.

Серед нових документів – пенсійне посвідчення. Такі документи за віком (55 років для жінок та 60 років для чоловіків) підтягуватимуться автоматично, а представникам спецгруп потрібно буде їх додавати вручну, як COVID-сертифікати.

Іншим новим документом стала посвідка на постійне чи тимчасове проживання, видана після 2018 року.

Крім того, у «Дію» повертається шеринг техпаспорта, який став недоступним після 24 лютого з огляду на початок повномасштабної війни.

Ще одна функція, яка повертається після припинення у лютому – можливість сплати штрафів від Патрульної поліції за порушення ПДР.

Уряд запустив кілька програм стимулювання зайнятості, серед яких надання компенсації роботодавцям, що наймають внутрішніх переселенців.

На сьогодні понад 6,6 тис. підприємців взяли на роботу внутрішньо переміщених українців й отримають від держави відповідну компенсацію.

За кожну працевлаштовану ВПО держава виплачує підприємцю компенсацію в розмірі 6500 грн упродовж двох місяців. Уже компенсовано 108 млн грн.

Завдяки «енергетичному безвізу» Україна за два місяці заробила на продажі електроенергії в Румунію і Словаччину 2,94 млрд грн.

Укравтодор уже відновив проїзд через 50 мостів, знищених унаслідок збройної агресії з боку рф. Десь зводили об’їзний шлях, а подекуди – облаштовували тимчасові переправи.

Станом на кінець серпня Україна накопичила у своїх підземних сховищах 13 млрд кубометрів газу. До 15 жовтня, за прогнозними розрахунками, у ПСГ буде близько 14,4 млрд кубометрів газу. З такими запасами реально пройти помірну зиму, оскільки на сьогодні споживання газу значно скоротилося.

На підприємстві «Оператор ГТС України» зазначають, що фактор військової загрози підвищує ризики стабільного проходження опалювального сезону, тому додаткові обсяги імпорту будуть доцільними.

Переважна більшість українців, які втекли від війни за кордон, планують повернутися в Україну. Такі дані опитування оприлюднив центр Разумкова.

«Даючи відповідь стосовно намірів повернення в Україну, 36% респондентів висловлюють намір повернутися після того, як переконаються, що в місцевості, де вони жили, безпечно перебувати, 35% — відразу після того, як закінчиться війна, 13% — через рік або через кілька років після закінчення війни, 7% — після того, як відновить роботу підприємство, на якому вони працювали або будуть упевнені, що знайдуть іншу роботу у себе вдома, 11% планують повернутися найближчим часом».

Тільки 7% взагалі не планують повертатися в Україну.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

 Газовий шантаж ЄС з боку росії повністю провалився. Ціни на газ у Євросоюзі за три дні впали більш як на 1000 доларів.

Незважаючи на другу з початку літа зупинку «Північного потоку», відключення газу для Франції та нове скорочення постачання до Італії, ціна газу на лондонській біржі ICE стрімко летить униз.

При цьому газові сховища в Європі наповнюються з випередженням плану. Уже зараз ПСГ заповнені на 80%, хоча план Єврокомісії вимагав досягнення таких обсягів до 1 жовтня. У Франції, яка на 20% забезпечувала свої потреби газом «Газпрому», сховища наповнені на 90%.

Понад 80% росіян частково або повністю втратили свої заощадження після вторгнення в Україну. Такі дані опитування опублікувала «АльфаСтрахування».

Кожен п'ятий опитаний (21%) заявив про втрату майже всіх заощаджень, 52% втратили незначну їхню частину. Ще 8% зізналися, що повністю втратили фінансову подушку безпеки. І лише 19% опитаних сказали, що нічого не втратили.

За даними опитування, споживчі кредити стали брати частіше за 12% росіян. При цьому вперше оформили кредитні картки 18% респондентів.

Водночас згідно з дослідженням компанії «ТеДо», кожен другий росіянин очікує на збільшення витрат на продукти в найближчі кілька місяців. Кожен третій вважає, що ціни зростуть на товари для дому та ремонту, на одяг та взуття.

Спроби запустити паралельний імпорт в росію високотехнологічної продукції виявилися марними. Постачання в рф серверів за підсумками другого кварталу обвалилося в 4-5 разів, незважаючи на рішення уряду легалізувати паралельні канали ввезення.

Серверне обладнання — це явно товари подвійного призначення, тому всі постачальники перестраховуються, щоби не потрапити під санкції.

На російській залізниці зростає загроза колапсу вантажних перевезень через дефіцит підшипників для вагонів великої вантажопідйомності.

Так звані інноваційні вагони, які можуть перевозити на 8 тонн більше за типові, залишилися без запчастин після введення санкцій проти рф.

На кінець серпня близько 10 тисяч вантажних вагонів було знято з експлуатації через відсутність підшипників та неможливість ремонту.

За словами експертів, усього під загрозою близько 20% парку, що курсує російською залізницею, або понад 200 тисяч вагонів.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 Адміністрація президента США Джо Байдена незабаром оголосить про додаткову безпекову допомогу для України.

Про це заявив офіційний представник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі.

Швеція у рамках сьомого пакета військової допомоги Україні погодилася розглянути надання нам самохідних артилерійських установок Archer, а також зенітно-ракетних комплексів малої дальності RBS 70.

Як зазначила глава МЗС Швеції Анн Лінде, уряд надає Міноборони України артилерійські снаряди на суму $46 млн. Така ж сума спрямована на гуманітарну допомогу. Це не останній пакет допомоги від Швеції.

Близько 1200 польських компаній проявили інтерес до участі у відбудові України й розвитку торгівлі.

Сьогодні у Варшаві пройшов форум для цих компаній. Участь у ньому взяли представники 800 фірм будівельної, харчової, автомобільної, фармацевтичної, хімічної промисловості.

«Два місяці тому ми оголосили, що збираємо зацікавлених у відновленні України. Ми запустили контактні форми. Сьогодні ми запросили підприємців та обговоримо за галузями, які бар'єри існують чи можуть виникнути в процесі відновлення економічної діяльності між Польщею й Україною», – сказав міністр розвитку і технологій Польщі Вальдемар Буда.

Міністри закордонних справ ЄС досягли політичної угоди про те, щоби повністю призупинити спрощену процедуру видачі віз громадянам рф.

Як повідомив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель, кількість перетинів кордону росії з сусідніми державами значно зросла, і це стає загрозою безпеці.

Багато росіян їздять у Європу на відпочинок і за покупками, «наче в Україні не вирує війна». За словами Борреля, рішення призупинити угоду про спрощений візовий режим «суттєво скоротить кількість нових віз, що видаються країнами-членами ЄС», а отримувати їх буде складніше й довше.

Фінляндія, Польща, Литва, Латвія та Естонія назвали в'їзд громадян рф до країн Шенгенської зони загрозою громадській безпеці. Вони вимагають від Європейської комісії вжити заходів для обмеження в'їзду російських туристів, інакше вони розглядають можливість зробити це на національному рівні.

Спільна заява п'яти країн була представлена на зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, яка проходить у Чехії.

Міністри оборони країн Європейського Союзу на неформальному засіданні дали «зелене світло» запуску нової навчальної місії для Збройних Сил України.

Україна в серпні отримала $4,6 млрд зовнішньої допомоги, що є рекордом для таких надходжень за місяць від початку повномасштабного вторгнення.

У вересні Україні очікує надходження від США $1,5 млрд грантової допомоги, а також у вересні й початку жовтня – макрофінансової допомоги з боку ЄС (наразі виділений 1 млрд євро з пакета на загальну суму 9 млрд євро).

Загалом наші міжнародні партнери від початку повномасштабного вторгнення росії надали Україні 17,5 млрд доларів.

Amazon Web Services (AWS) надасть 52 українським стартапам 820 тисяч доларів у кредитах на використання своїх хмарних технологій.

У фонді зазначили, що хочуть допомогти українській технологічній індустрії пережити наслідки повномасштабної війни та стати більш помітними для міжнародних венчурних інвестицій.

Влада Італії конфіскувала в російського олігарха В'ячеслава Кантора 11 вілл, розташованих у країні. Зокрема, під арешт потрапила нерухомість, куплена росіянином у родини Сільвіо Берлусконі.

Рада Європи розпорядилася конфіскувати активи Кантора ще в середині квітня після запровадження проти олігарха персональних санкцій. Але через складне переплетення трастів, які володіли його нерухомістю, це вдалося зробити лише в серпні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, війна з Росією, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали