30 Серпня 2022
Новини

Оперативна аналітика подій на 30 серпня 2022: все важливе за день

Оперативна аналітика подій на 30 серпня 2022: все важливе за день

В інформаційному потоці легко втратити головні події дня. Для того, щоб допомогти вам розібратися, публікуємо оперативну аналітику подій на 30 серпня 2022.  Не потрібно постійно слідкувати за новинами: просто прочитайте це.

БОЙОВІ ДІЇ

Сьогодні 188 день боротьби українців проти повномасштабної агресії з боку російської федерації.

Наші воїни на всіх ділянках фронту стримують ворога, дають йому гідну відсіч, а також на окремих напрямках проводять контрнаступальні дії. Зокрема, це стосується Херсонщини.

При цьому командування наголошує, що російські сили в Херсонській області достатньо потужні, а тому розслаблятися ще зарано. В усьому, що стосується контрнаступу ЗСУ, потрібно дотримуватись тиші.

Наразі знищені склади з боєзапасом окупантів, знищені зосередження військової техніки, знищені установки протиповітряної оборони. Це все послабило ворога, однак ворог залишається доволі сильним.

Для успіху будь-якої військової операції потрібна тиша, а не ажіотаж.

Як повідомили в ОК «Південь», протягом минулої доби артилерійські підрозділи ЗСУ уразили 13 пунктів управління ворога в Херсонському, Бериславському і Каховському районах Херсонщини. А шістьма авіаційними ударами українські військові атакували позиції протиповітряної оборони окупантів.

За цю ніч ракетно-артилерійськими підрозділами на півдні виконано понад 220 вогневих завдань, зокрема і по трьох мостах – Антонівському автомобільному, Антонівському залізничному і Дар’ївському.

За ніч ворог втратив близько 60 одиниць техніки, зокрема, п’ять танків Т-72, три гаубиці "Мста-Б", пускову установку С-300, станцію радіоелектронної боротьби та радіолокаційну станцію тощо. Втрати в живій силі, а попередніми даними, перевищили 150 осіб.

Також минулої доби свідки публікували фото й відеопідтвердження масштабної пожежі на базі загарбників у Бердянську.

Не було спокійно і в Севастополі, де окупаційна влада повідомила про «роботу ППО по безпілотнику».

У телеграм-каналах Бєлгорода повідомляють, що вчора о 23:30 були чутні звуки вибухів у районі місцевого аеропорту.

На фоні інформації про початок українського контрнаступу увечері на залізничному вокзалі Бєлгорода помітили величезні черги охочих виїхати з міста.

Станом на ранок 30 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 47 550 (+450) осіб,
  • танків - 1 954 (+7),
  • бойових броньованих машин ? 4 294 (+25),
  • артилерійських систем – 1 079 (+19),
  • РСЗВ – 282 (+3),
  • засобів ППО – 151 (+2),
  • літаків – 234,
  • гелікоптерів – 204 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 847 (+3),
  • крилатих ракет – 196,
  • кораблів/катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 217 (+29),
  • спеціальної техніки – 103 (+2).

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Донецькому та Курахівському напрямках.

Українські спецслужби повідомляють, що морги захоплених населених пунктів Запорізької області завалені трупами окупантів, тому, за наказом росіян, практично перестали приймати тіла померлих цивільних.

Подекуди залишки російських солдатів зберігають навіть не в холодильниках.

Родичі людей, які померли в окупації в Запорізькій області, змушені везти тіла покійників до Мелітополя.

За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, у росії провалили приховану мобілізацію в центральних та південно-східних регіонах. Росіяни все частіше відмовляються йти вмирати за ідеї кремлівського диктатора.

Російське командування вирішило збільшити кількість найманців ПВК, які беруть участь у бойових діях на території України. Для цього активно використовують представників російської ПВК «Вагнер»/ «Ліга».

За оцінками розвідки, на тимчасово окупованих територіях перебуває близько 4500-5000 бойовиків. Вони працюють на певних напрямках як штурмові загони.

Журнал Foreign Affairs наголошує, що ЗСУ заслуговують на визнання не лише за мотивацію, а й за технічну кмітливість у використанні передових технологій на полі бою.

Аналітики зазначають, що українські воїни розгорнули дрони-камікадзе та модифіковані комерційні безпілотники, які дозволяють знищувати російську техніку та піхоту без великих витрат. Також військові використовують дані комерційних супутників, щоб відстежувати пересування росіян у реальному часі.

«Київ мудро використав штучний інтелект у поєднанні з цими супутниковими знімками для створення програмного забезпечення, яке допомагає артилерії виявляти, наводити та знищувати цілі найбільш ефективним та смертоносним способом», – вважають аналітики.

Багато технологій, які використовує Україна, дуже прості та доступні у розгортанні – саме зручність цих інструментів робить їх настільки потужними, оскільки малопідготовлений солдат чи звичайний цивільний може коригувати вогонь та допомагати ефективно знищувати супротивника. Аналітики називають такий прийом «демократизацією» військової могутності, коли цивільні та приватні компанії можуть допомагати у бою.

Видання The Washington Post зазначає, що Україна вдається до хитрощів і змушує армію РФ витрачати дорогі ракети великої дальності для ураження фальшивих цілей.

Зокрема, українські військові виготовляють дерев’яні муляжі реактивних систем залпового вогню HIMARS, а встановлені на російських безпілотниках системи не можуть відрізнити ці фальшивки від справжніх.

За кілька тижнів у польових умовах щонайменше 10 крилатих ракет «Калібр» були спрямовані на такі помилкові цілі.

Цей успіх спонукав Україну збільшити виробництво муляжів для ширшого використання.

Використанням саме фальшивих цілей можна пояснити заяви російського командування про знищення установок HIMARS.

І в Пентагоні, і в ЗСУ ці заяви спростовують і зазначають, що жодна установка HIMARS в Україні не була знищена.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, противник посилює угрупування військ на Донецькому напрямку і продовжує переміщення частин 3-го армійського корпусу на тимчасово зайняті території Запорізької та Харківської областей.

Окупанти спробували наступати на окремих відрізках Слов’янського, Бахмутського, Авдіївського напрямків, однак захисники України відбили атаки та змусили ворога відступити.

Наші воїни ведуть позиційні бої з метою покращення тактичного положення по лінії зіткнення. Основні зусилля наших підрозділів зосереджуються на вогневому ураженні пунктів управління, засобів протиповітряної оборони, складів з боєприпасами та порушенні логістики противника.

Російський колаборант Стрємоусов переконує, що ніякого наступу ЗСУ в Херсонській області немає. Проте своє відеозвернення зрадник записав у готелі Marriott у Воронежі. Таким чином він підтвердив дані розвідки про те, що і російське командування, і головні колаборанти спішно покинули Херсон.

У тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області партизани підірвали місце відпочинку рашистів, де перебувало щонайменше 5 авто російських спецслужб. У тимчасово окупованому селищі Михайлівка підірвали російський склад боєприпасів.

Завдяки діям спротиву у тимчасово захопленому Маріуполі підірвано патруль окупантів: один окупант ліквідований, один втратив ногу.

ДІЯЛЬНІСТЬ ВЕРХОВНОЇ РАДИ

 Сьогодні український парламент провів останнє пленарне засідання цього літа. Депутати розглянули такі документи:

7087 (із пропозиціями Президента України)

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей"

Враховано пропозиції Президента до закону щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей.

7639

Постанова Верховної Ради України про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

7612

Постанова Верховної Ради України про звіт ТСК Верховної Ради України з питань розслідування обставин, що призвели до смерті судді Автозаводського районного суду м.Кременчука Полтавської області Лободенка Олександра Станіславовича та міського голови міста Кременчука Полтавської області Бабаєва Олега Мейдановича.

7473-д (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги.

Документ спрощує доступ до безоплатної правничої допомоги.

7683 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому.

Документ полегшує доступ населення до нового житла, зменшує податкове навантаження при його наданні, а також створює прозорі та виважені умови для інвестування в нерухомість. Законопроект стимулює збільшення обсягів будівництва.

7709

Проект Постанови про Звернення ВРУ до Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи, Європейського Союзу, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, парламентів та урядів країн світу щодо порушення Російською Федерацією та підконтрольними їй де-факто окупаційними органами норм міжнародного гуманітарного права по відношенню до військовополонених захисників та захисниць України.

Депутати закликали світову спільноту засудити агресивну війну рф проти України та численні воєнні злочини і злочини проти людяності, вчинені збройними силами рф та їхніми пособниками.

7627

Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Союзу, Європейської Ради, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, парламентів та урядів держав-членів НАТО, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Незалежної міжнародної медичної гуманітарної організації «Лікарі без кордонів» щодо засудження факту масової страти українських військовополонених державою-агресором в Оленівці 29 липня 2022 року.

Заклик до світової спільноти засудити вбивство окупантами українських воїнів в Оленівці.

2693-д (ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ) (за основу)

Проект закону про медіа.

Документ приводить норми вітчизняного законодавства про медіа у відповідність до вимог сучасної інформаційної сфери. Це частина зобов’язань, узятих Україною під час отримання кандидатства на вступ до ЄС. Його розгляд вже привітали офіційні особи і дипломати ЄС.

7681

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік.

Документ вносить зміни в бюджет – передбачено додаткові 12,7 мільярда гривень на закупівлю природного газу. Також 2 млрд грн буде виділено на Головне управління розвідки.

7668-д (за основу)

Проект Закону про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану.

Документ пропонує повернути акциз на бензин та дизель у розмірі 100 євро за 1000 літрів. На газ повертається акциз у розмірі 52 євро за 1000 літрів.

7669 (за основу)

Проект Закону про внесення зміни до Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік” щодо використання коштів державного дорожнього фонду.

Документ передбачає бюджетні зміни, які прибирають норму, що гроші дорожнього фонду можуть іти тільки на військові потреби та виплату боргів. Кошти дорожнього фонду спрямують на відновлення зруйнованих внаслідок бойових дій доріг та споруд.

7552 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до розділу VІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про Державне бюро розслідувань".

Документ пропонує наділити осіб рядового та начальницького складу ДБР правом застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби та вогнепальну зброю під час дії надзвичайного або воєнного стану.

0165

Закон України про приєднання України до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

0166

Закон України про приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

Документи 0165 і 0166 є останнім кроком до запровадження «митного безвізу» з Євросоюзом.

Законопроект № 6504 Проект Закону про службу в органах місцевого самоврядування був відправлений на повторне перше читання.

Також сьогодні у стінах парламенту присягу народного депутата склали Олександр Васюк та Валентина Короленко, які приєдналися до фракції «Слуга Народу».

Олександр Васюк – юрист і громадський діяч, працював у команді «Слуги Народу» на президентських і парламентських виборах. Має досвід співпраці з міжнародними організаціями у волонтерських, освітніх та професійних проєктах. Протягом останнього часу активно працює над розширенням україно-американських відносин.

Валентина Короленко – юристка та фінансистка. Допомагала команді «Слуги Народу» на президентських і парламентських виборах. Має три вищі освіти і понад 14 років досвіду державної служби.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

 Президент України Володимир Зеленський у своєму традиційному вечірньому звернені наголосив, що окупанти мають тікати або здаватися в полон, якщо хочуть вижити.

«Окупанти мають знати: ми гнатимемо їх до кордону. До нашого кордону, лінія якого не змінювалась. Окупанти її добре знають. Якщо вони хочуть вижити – російським військовим настав час тікати. Їдьте додому. Якщо ви боїтеся повертатись до себе додому в росію – що ж, хай такі окупанти здаються в полон, і ми гарантуємо їм виконання всіх норм Женевських конвенцій».

Президент зауважив, що наші захисники не зупиняться, поки не звільнять усе, що належить Україні.

Володимир Зеленський поінформував, що провів наради з військовими, з представниками військово-промислового сектора, з урядовцями.

«Важливі наради, важлива тематика, озвучувати її – неправильно. Але результат із часом бачать усі. Бачать, коли наші захисники знищують логістику, бази, командні центри ворога. Це – продовжимо»

За шість місяців повномасштабної війни українські медзаклади профінансовані більше ніж на 64 млрд грн.

Хоча з 24 лютого окупанти зруйнували 127 об’єктів медичної інфраструктури, ще 800 пошкодили, владі вдалося забезпечити стабільну роботу сфери охорони здоров’я.

Завдяки рекордному бюджету на медицину цього року вдалося збільшити практично всі тарифи на медичні послуги. Усі заклади отримали виплати в повному обсязі: «екстренка» – понад 5 млрд грн, «первинка» – понад 10 млрд, спеціалізована меддопомога – понад 48 млрд грн.

Також від початку року медпрацівники почали отримувати підвищені зарплати на рівні, який визначив Президент Володимир Зеленський.

Із вересня Національна служба здоров'я України запустить новий пакет – психологічної допомоги на «первинці».

Кабмін схвалив пропозиції про застосування персональних санкцій на 10 років проти керівника російської православної церкви патріарха Кирила та ще семи її представників.

«Російська православна церква підтримує війну росії проти українського народу й щодня благословляє воєнні злочини проти українців. Всі, хто має відношення до цього, мають нести відповідальність. Діяльність цих церковних чиновників з рф суперечить християнським цінностям. Злочинці не мають ховатися за рясами», - зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Список ще розгляне РНБО та Президент України. Їхнє погодження дозволить із таким же списком звернутися до міжнародної спільноти, аби ввести санкції в інших країнах.

Уряд дозволив аграріям не повертати державі кошти, отримані за програмами підтримки тваринництва та будівництва елеваторів, якщо ці активи були знищені внаслідок нападу росії.

Для цього аграрії повинні мати документи з обліку довгострокових та поточних біологічних активів у сільгосппідприємствах, або документ про обстеження об’єкта, пошкодженого внаслідок війни.

Україна вже розробляє маршрути евакуації для тих жителів нині окупованого Криму, які захочуть покинути півострів під час активної фази його звільнення.

Для України життя громадян залишається безумовним пріоритетом.

Наразі українська влада просить цивільних в анексованому Криму триматися якомога далі від військових об’єктів і перевірити укриття.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

 Уряд рф визнав, що до кінця року роботу можуть втратити до 200 тисяч росіян. Про це заявив прем'єр-міністр Міхаіл Мішустін.

Наразі найвищий ризик звільнення фіксується у двох галузях – машинобудуванні, де спад офіційно становив 10-17%, та у хімічній промисловості, спад у якому становив 9-10%.

Водночас експерти вважають такі оцінки російського уряду дуже оптимістичними.

На думку фахівців Єльського університету, понад 1000 компаній публічно оголосили про призупинення операцій у росії. Обсяг доходу цих компаній у рф та обсяг їх інвестицій у сукупності перевищують 600 млрд дол. і дорівнюють 40% ВВП. Таким чином у зоні ризику опинилися понад 5 млн росіян, які працюють у цих компаніях, та російських підприємствах, які їх обслуговують.

Майже 40% росіян не можуть нічого відкласти із зарплати. Такі дані опитування оприлюднив Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦИОМ).

Майже половина (44%) респондентів сказали, що якщо й відкладають гроші, то лише після необхідних витрат.

На фоні погіршення ситуації в країні росіяни почали частіше замислюватися про необхідність робити заощадження, констатують соціологи: за 10 років цей підхід став більш поширеним. Однак зараз така можливість є далеко не у всіх.

Журналісти проекту «Важные истории» підрахували, що сім'ям у 20 російських регіонах (чверть усіх регіонів) не вистачає грошей, щоб зібрати дитину до школи. При цьому на гроші, які рф уже витратила за пів року війни в Україні, можна було зібрати до школи всіх школярів у державі – 15 мільйонів.

Через санкції, зупинку підприємств багато родин втратили головне джерело доходу, війна спричинила суттєве зростання цін, тому батьки змушені залазити у борги, брати кредити й оформлювати кредитні картки – просто щоби дитина могла вчитися.

The Washington Post з посиланням на американських чиновників та дані розвідслужб зазначає, що росія отримала від Ірану першу партію своїх найкращих бойових безпілотників серії Mohajer-6 та Shahed, а також боєприпаси до них.

Під час перших випробувань іранські апарати почали збоїти, у роботі було виявлено безліч дефектів, у системі дронів знайшли кілька помилок. Розвідка зазначає, що «росіяни незадоволені».

Постачання безпілотників з Ірану мало компенсувати нестачу дронів в армії рф. Наразі підтверджено збиття українськими військовими близько 850 російських БПЛА оперативно-тактичного рівня. Окупанти відчувають серйозний брак таких апаратів, тому збирають залишки по всій країні, зокрема, забирають дрони в МНС.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 ЄС і окремі країни-члени продовжуватимуть надавати Україні необхідну військову підтримку у ще більших обсягах. Це пообіцяв високий представник ЄС з питань зовнішньої і оборонної політики Жозеп Боррель за результатами зустрічі голів оборонних відомств ЄС у Празі.

«ЄС стоїть одностайно у підтримці України, його члени продовжують бути готовими підтримувати Україну так довго, скільки потрібно, і в такому обсязі, скільки треба».

Боррель зауважив, що йдеться про військову підтримку – це не лише техніка, а й тренування українських воїнів.

Варшава просить Париж терміново надати Україні зброю, а також фінансову підтримку. Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

«Я звернувся до пана президента про термінові поставки зброї, про посилення фінансової підтримки України, адже, як добре знаємо, країна, яка перебуває у стані війни, повинна покладатися на своїх союзників».

Німеччина призупиняє дію угоди про спрощений візовий режим з росією. Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок. Вона додала, що німецький уряд хотів би виступити посередником у суперечці між країнами ЄС щодо повної заборони на в’їзд для росіян.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь передав українському посольству нагороду для українців.

Нагороду українському народу було вручено за участь українців у Словацькому національному повстанні та звільненні Словаччини, а також за стійкість, незламність і нескореність українського народу у війні з російськими окупантами

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, війна з Росією, росія, збройні сили україни
В тему