29 Серпня 2022
Новини

Оперативна аналітика подій на 29 серпня 2022: все важливе за день

Оперативна аналітика подій на 29 серпня 2022: все важливе за день

В інформаційному потоці легко втратити головні події дня. Для того, щоб допомогти вам розібратися, публікуємо оперативну аналітику подій на 29 серпня 2022.  Не потрібно постійно слідкувати за новинами: просто прочитайте це.

БОЙОВІ ДІЇ

 Триває 187 день боротьби українського народу проти повномасштабної агресії з боку держави-мародера й терориста.

Наші воїни на всіх ділянках фронту, який розтягнувся від Харківської до Миколаївської областей, зупиняють ворога й не дають йому можливості захоплювати нові території.

Найскладнішою залишається ситуація в Донецькій області, де окупанти не полишають спроб атакувати на ділянках поблизу Бахмута, Авдіївки, Мар’їнки та Пісків. Здебільшого ворог кидає свої сили в лобові атаки під прикриттям артилерії та авіації. Практично всі штурмові дії загарбників закінчуються значними втратами у техніці й живій силі.

Водночас на тих ділянках, де з’являється можливість для контратак, наші захисники йдуть уперед. Так, сьогодні ОК «Південь» повідомило, Сили оборони України розпочали наступальні дії на багатьох напрямках на півдні держави.

У Херсонській області після точних ударів ЗСУ окупанти не хочуть іти в атаку й розміщуються на своїх укріплених рубежах.

Оперативне угруповання військ «Каховка» поінформувало, що 109 полк так званої «ДНР» утік зі своєї першої лінії оборони на Херсонщині. Російські десантники, які були їхньою підтримкою, також втекли з поля бою.

Повідомляється, що на Херсонщині контратакувальні дії наші захисники ведуть не тільки безпосередньо на лінії зіткнення. Також знищуються бази та склади окупантів.

Очевидці повідомляють, що загарбників охопила паніка, вони шукають можливості втекти на лівий берег Дніпра. Загалом окупанти залишилися практично без великих мостів, які зруйнували ЗСУ завдяки реактивним системам HIMARS, лишилися тільки пішохідні переходи.

Постачання озброєння та особового складу з території Криму наразі неможливе.

Сьогодні ЗСУ завдали удару по Бериславському машинобудівному заводу на Херсонщині, куди окупанти стягнули техніку, боєприпаси й живу силу.

Також цієї ночі на Херсонщині було знищено кілька російських систем С-300, з яких обстрілювали Миколаїв.

Загалом протягом минулої доби на Херсонському плацдармі уражено 5 складів із боєприпасами, три командні пункти і три бази.

Крім того, ЗСУ вдарили по одній із найбільших ворожих військових баз на території заводу «Автокольорлит» у Мелітополі. Сьогодні в місті також лунали вибухи, наразі уточнюється місце влучання та втрати окупантів.

Розвідка повідомляє, що після успішних ударів ЗСУ на Південному напрямку, паніка охопила підрозділи окупантів і на території захопленого Донбасу. У тимчасово окупованому Лимані на Донеччині росіяни почали вивозити усе, що награбували, займаючись мародерством у місті. Зараз вони зосередилися на тому, аби організувати вивезення награбованого до росії якнайшвидше.

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, сьогодні українські військові відбили атаки російських загарбників на шести напрямках - Слов'янському, Краматорському, Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському та Південнобузькому.

На окремих ділянках фронту рашисти продовжують знищувати цивільну та військову інфраструктуру з усіх видів озброєння, при цьому задіюється й авіація.

Сили оборони України дають гідну відсіч окупантам, ведеться активна контрбатарейна боротьба, знищуються диверсійно-розвідувальні групи та дрони, якими ворог проводить повітряну розвідку.

Станом на ранок 29 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 47 100 (+350) осіб,
  • танків - 1 947 (+5),
  • бойових броньованих машин ? 4 269 (+12),
  • артилерійських систем – 1 060 (+10),
  • РСЗВ – 279 (+5),
  • засобів ППО – 149 (+1),
  • літаків – 234,
  • гелікоптерів – 203 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 844 (+6),
  • крилатих ракет – 196,
  • кораблів/катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 188 (+17),
  • спеціальної техніки – 101 (+2).

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Донецькому напрямку.

  • Британська розвідка повідомляє, що міністр оборони рф Сєргєй Шойгу через відсутність успіхів у війні в Україні потрапив у немилість путіна.

Шойгу тепер відсторонений від російського керівництва, а оперативні командувачі безпосередньо інформують путіна про хід війни.

Російські офіцери та солдати, які мають власний досвід війни, ймовірно, регулярно висміюють Шойгу за його неефективне та відсутнє керівництво, оскільки прогрес росії зупинився.

«Шойгу довго намагався подолати свою репутацію людини, яка не має значного військового досвіду, оскільки більшу частину своєї кар’єри він провів у будівельному секторі та в Міністерстві надзвичайних ситуацій».

  • Видання The New York Times з посиланням на військових експертів пише, що Україна досягла військових успіхів, застосовуючи отриману від союзників зброю і техніку «неочікуваним чином» і ремонтуючи обладнання просто на ходу.

Наприклад, українські сили змогли швидше доставляти ракетні системи, встановивши їх на транспортні засоби.

«На подив експертів зі зброї, Україна продовжує знищувати російські цілі за допомогою повільно рухомих ударних безпілотників Bayraktar турецького виробництва та недорогих дронів, модифікованих для скидання гранат та інших боєприпасів».

При цьому інженерна винахідливість українців різко контрастує з повільним просуванням ворожих сил.

Журналісти з посиланням на високопосадовця США заявили, що під час атаки російського крейсера «Москва» ЗСУ встановили ракети «Нептун» на одну або кілька вантажівок і перемістили їх в радіус дії корабля.

Посадовець Пентагону на умовах анонімності також сказав, що українські сили встановили на радянські винищувачі МіГ-29 надані США ракети HARM – цього раніше не робила жодна авіація. HARM, призначена для пошуку та знищення російської ППО і не була сумісна з МіГ-29 чи іншими літаками, які має Україна.

  • З 15 по 28 серпня ІТ-армія України вивела з ладу понад 450 російських онлайн-ресурсів.

«Центральний банк РФ, політична партія патріотів Росії та День Незалежності України у Криму. ІТ-армія вивела з ладу понад 450 онлайн-ресурсів за два тижні», - повідомили в Міністерстві цифрової трансформації України.

Зокрема, були виведені з ладу великі пропагандистські російські медіа – ТАСС, РИА Новости, МК та їх окремі проекти. 24 серпня на головних сторінках російських сайтів у тимчасово окупованому Криму, ІТ-армія розмістила привітання з Днем Незалежності України.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський у День пам'яті захисників України наголосив, що збережена незалежність і перемога України у війні стануть найкращим вшануванням пам'яті загиблих.

«Наш народ ніколи не забуде кожного й кожну, хто бореться за Україну, хто віддав за неї своє життя. І наша пам'ять – це не все, що в нас є. Наша незалежність, яку ми збережемо й передамо нашим дітям і онукам, наша перемога, яка обов'язково буде, стануть найкращим ушануванням пам'яті всіх, хто загинув у цій війні. Герої живуть вічно».

У своїй промові глава держави наголосив, що росіянам треба обмежити право в’їзду до розвинених країн. Також необхідно ввести санкції проти працівників «Росатому» за радіаційний шантаж світу на ЗАЕС.

«Це не нормально, коли проти «Росатому» досі немає блокувальних санкцій за радіаційний шантаж на Запорізькій АЕС, за який відповідальні й конкретні працівники «Росатому», що перебувають на станції. І це не нормально, коли будь-який російський громадянин може отримати візу в європейські країни, щоб відпочити чи з'їздити на шопінг – ми це знаємо з вами прекрасно, – навіть якщо він – воєнний злочинець чи допомагає російській державі працювати проти Європи».

Зеленський переконаний, що жодних поступок бандитам не може бути, тільки нові санкційні удари по них.

Президент зауважив, що мета росії в її радіаційному шантажі цинічна й прорахована – залякувати українців, усіх європейців, шантажувати й примушувати. У російського керівництва «специфічна бандитська логіка»: вони створюють проблеми, сподіваючись, що жертви цих проблем прийдуть і спробують домовитись про їх вирішення, а бандит за це щось отримає.

«росія хоче, щоб Європа закрила очі на війну, і заради цього провокує внутрішній хаос у Європі. У нас росія хоче забрати свободу силою зброї, а у вас – цими кризами, які вона створює та загострює. росія хоче змусити вас відмовитися від європейських цінностей».

Водночас Володимир Зеленський нагадав, що Україна може стати одним із гарантів енергетичної безпеки для Європи.

«Разом з Україною ви можете не допустити більше цінових криз, ми маємо унікальну систему газосховищ поблизу кордону з ЄС обсягом понад 30 млрд кубометрів».

  • Україна планує експортувати «зерновим коридором» 3 мільйони тонн агропродукції на місяць лише з портів Великої Одеси, а також поширити ініціативу на порт Миколаєва.

«Приблизно 40% нашої аграрної продукції раніше йшли на експорт саме з Миколаївського порту. Там багато зернових терміналів наших і міжнародних компаній. Тому, звичайно, ми хочемо, щоб він був в Ініціативі», - зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Він додав, що наразі Україну турбує одна умова: безпека. Гарантом цієї безпеки можуть бути лише ООН і Туреччина.

Сьогодні на завантаження українською агропродукцією в портах Великої Одеси у рамках «зернової угоди» вже надійшло 40 заявок.

  • «Центр національного спротиву» повідомляє, що на тимчасово окупованих територіях українці не сприймають ідей загарбників і попри пропаганду й залякування категорично проти прийняття громадянства рф. Таким чином загарбникам не вдається легалізувати окупацію шляхом паспортизації населення. Приміром, в окупованому Бердянську за два місяці паспорти рф взяло тільки близько 800 осіб, а це менше 1% населення.

Навіть створення росіянами на окупованих територіях штучної продовольчої кризи та блокування соцвиплат не дає ефекту. Громадяни України не хочуть брати паспорти рф.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російське військове командування боїться ЗСУ, тому частину служб штабу Чорноморського флоту перенесли із Севастополя до Новоросійська.

Як пише «Новая газета. Европа» з посиланням на джерела у Криму, евакуація розпочалася на фоні масових пожеж на військових об'єктах півострова та атак безпілотниками на штаб Чорноморського флоту.

  • росії загрожує новий різкий стрибок цін на електроніку. Китайські компанії підняли ціни на контейнерні перевезення електроніки та побутової техніки до рф після того, як західні логістичні провайдери оголосили бойкот російському ринку.

Якщо у лютому доставка одного контейнера з КНР коштувала 6 тисяч доларів, то тепер це 10–12 тисяч.

  • Росіянам стає усе важче виживати на зарплати. На фоні інфляції, зростання цін та падіння економіки гроші тануть на очах. У пошуках термінових позик громадяни дедалі частіше звертаються до мікрофінансових організацій. За перші пів року обсяг виданих мікрокредитів зріс на 20%.

Люди готові позичати навіть під гігантські відсотки: за даними Центробанку, середня ставка мікрофінансових організацій за кредитами в межах 30 тисяч рублів на 30 днів — 353%.

  • Путінський режим заплатив КНДР пшеницею за визнання «незалежності» так званих «ДНР» і «ЛНР». Про це повідомляє видання Daily NK із посиланням на джерела у правлячій Трудовій партії Північної Кореї.

Співрозмовники видання розповіли, що зернопереробні підприємства у кількох провінціях отримали 24 серпня партії російської цільнозернової пшениці.

За словами джерел видання, пшеницю одразу ж перемелюють на борошно, щоби ніхто не здогадався про її походження.

  • Постачання російської нафти у Китай та Індію впало, зараз мало кого у світі цікавить російська продукція навіть із великими знижками.

Тим часом Іран готується повністю замінити росію на європейському ринку нафти. Зараз іранські переговорники обговорюють із європейськими дипломатами відновлення ядерної угоди та скасування санкцій. Водночас у Перській затоці стоять на якорі десятки танкерів, які готові транспортувати до Європи майже 100 млн барелів нафти.

Ця нафта може швидко вирушити покупцям, як тільки і якщо нафтове ембарго буде знято. Національна нафтова компанія Ірану вже веде переговори зі своїми колишніми клієнтами в Європі.

  • Швейцарська компанія Logitech, один із найбільших виробників комп’ютерних аксесуарів, іде з російського ринку.

Працівники російського представництва відпрацюють останній робочий день 31 серпня.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Шведський уряд надасть Україні новий пакет допомоги загальною сумою мільярд шведських крон (близько 100 млн доларів).

«Ми не можемо дозволити росії виграти цю несправедливу й невиправдану війну. Ви захищаєте себе і свою країну, але ви також захищаєте наші спільні європейські цінності і заснований на правилах міжнародний порядок», - сказала прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон.

Половина пакета допомоги – це військова підтримка України, яка передбачає зброю, про яку просив український уряд. Друга частина спрямована на підтримку української економіки, стійкості та відновлення.

  • Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу закликав Німеччину збільшити військову підтримку України, оскільки наданої допомоги недостатньо.

«Я ще раз закликаю наших німецьких друзів нарощувати поставки зброї в Україну. Ми повинні бути швидкими зараз, ми не можемо чекати, ми повинні зустрітися з нашими викликами. Ми всі все ще робимо занадто мало... Ми не можемо спочивати на лаврах, відправивши кілька танків. Війна дорога. Але українці приносять справжні жертви. Наш обов’язок – підтримати їх у їхній боротьбі. Це наш моральний обов'язок. Тому що ми могли зробити більше для стримування "русского зверя". Українці – найсміливіша нація у світі. Але без нашої допомоги їм не вижити».

Крім того, міністр закликав до посилення санкцій проти Росії.

  • Наступна зустріч створеної групи з координації військової допомоги Україні у форматі «Рамштайн» відбудеться 8 вересня.

«Міністр оборони США Ллойд Остін особисто проведе засідання контактної групи з питань оборони України на авіабазі Рамштайн у Німеччині 8 вересня 2022 року», - повідомило командування ВПС США у Європі та Африці.

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що у найближчі тижні ФРН відправить в Україну новітню зброю. Берлін також може взяти на себе відповідальність щодо забезпечення України окремими видами озброєння.

«Німеччина буде підтримувати оборону України стільки, скільки буде потрібно. У найближчі тижні Берлін відправить Києву новітню зброю».

Крім відправки в Україну радіолокаційних систем і безпілотників, Німеччина може взяти на себе особливу відповідальність в плані нарощування потенціалу артилерії й сучасних систем ППО України.

Також Шольц заявив, що ЄС необхідно провести кардинальні реформи аби підготуватися до прийому нових членів, а країни Західних Балкан, Україна, Молдова й у перспективі Грузія мають стати частиною Євросоюзу.

«Це розширення на користь Європейського Союзу. У ці дні знову постає питання про те, де надалі проходитиме кордон між вільною Європою та неоімперіалістичною автократією».

  • Євросоюз може погодити посилення візових правил для рф й обговорить варіанти створення тренувальної місії для військових України.

Очільники МЗС країн Євросоюзу зберуться завтра у Празі, де планують погодити посилення правил видачі віз для росіян і розпочати дебати щодо заборони на туристичні візи.

Під час зустрічі візова заборона для громадян росії буде в пріоритеті порядку денного. Як один із варіантів більш жорстких правил отримання візи обговорюється призупинення угоди про спрощення візового режиму з рф. Якщо таке рішення буде ухвалено, віза для росіян здорожчає з 35 до 80 євро, збільшиться термін процедури їх отримання.

  • Як повідомляє Bloomberg, ЄС може організувати для Збройних Сил України снайперську, саперну та офіцерську підготовку у межах нової навчальної місії. З такою пропозицією звернеться голова зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель до глав МЗС країн ЄС у Празі.
  • Уряд Норвегії збирається витратити 2 мільярди норвезьких крон (понад 200 млн дол.) для забезпечення України газом.

«Війна призвела до того, що Україна потребує негайної зовнішньої підтримки. Україна звернулася до Норвегії з проханням взяти на себе головну роль у забезпеченні доступу до енергоносіїв. Ми стежимо за ситуацією і пропонуємо витратити 2 млрд крон на закупівлю українцями газу восени та взимку», - сказав прем’єр-міністр Норвегії.

  • Кримінальні слідчі з Нідерландів здійснять ще три візити в Україну, щоби сприяти розслідуванню Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів під час повномасштабного вторгнення росії.

Перший із запланованих візитів відбудеться восени 2022-го, наступні два – навесні та влітку 2023-го.

Група складається з представників Королівської військової поліції Нідерландів та фахівців із інших оборонних відомств. Також до неї можуть долучитися представники й інших країн, це питання ще вирішується.

  • Делегація Міжнародного Агентства з Атомної Енергії (МАГАТЕ) вирушила на Запорізьку АЕС.

Як повідомив голова агентства й керівник місії Рафаель Гроссі, делегація «повинна гарантувати безпеку найбільшого ядерного об’єкта в Україні та в Європі».

Тим часом експерти американського Інституту дослідження війни (ISW) переконані, що рф почала реалізовувати стратегії, аналогічні стратегіям Ірану, намагаючись відстрочити місію МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.

Аналітики ISW зазначають, що маніпуляції з громадянством інспекторів та нападки на «справедливість» інспекцій МАГАТЕ – це тактика, яку Іран уже давно використовує для створення перешкод міжнародним інспекціям.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, війна з Росією, володимир зеленський, зброя, збройні сили україни
В тему