23 Серпня 2022
Новини

Можливий «трибунал» в Маріуполі: як відреагували в ООН

Можливий «трибунал» в Маріуполі: як відреагували в ООН
Організація Об'єднаних Націй «стурбована» через можливий «трибунал» над українськими полоненими в Маріуполі та закликає росію допустити незалежних спостерігачів до українських бійців.

Про це йдеться в заяві Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

«Ми стурбовані повідомленнями про те, що російська федерація та пов’язані з нею збройні групи в Донецьку, можливо, планують найближчими днями провести суд над українськими військовополонених у Маріуполі, який називають "міжнародним трибуналом"», — заявили в ООН.

В організації зазначили, що доступних відомостей наразі мало, але опубліковані фотографії та відео показують, що росіяни збудували металеві клітки, у яких, імовірно, збираються тримати військових під час «трибуналу».

В ООН наголосили, що військовополонені, якщо їх звинувачують у скоєнні злочинів, мають право на належну правову процедуру та гарантії справедливого судового розгляду, а вирок може винести лише неупереджений і легітимний суд. Позбавлення військовополоненого прав на справедливий суд є воєнним злочином.

Організація також висловила стурбованість тим, що до військовополонених не допускають незалежних спостерігачів, а це створює ризик того, що бійців можуть катувати, щоб вибити зізнання. Водночас російські посадовці підривають презумпцію невинуватості, називаючи українських полонених «воєнними злочинцями» і «нацистами».

«Ми закликаємо рф надати незалежним спостерігачам повний доступ до всіх осіб, затриманих російською федерацією у зв’язку зі збройним конфліктом в Україні, включно з тими, кого утримують пов’язані з росією збройні групи», — резюмували в ООН.

Нагадаємо, в Маріупольській міськраді на початку серпня повідомляли про плани росіян провести самосуд над українськими захисниками у місцевій філармонії.

Рідні захисників «Азовсталі» зверталися до ООН та МКЧХ, щоб завадити «трибуналу» над азовцями. Зі зверненнями до західних країн та міжнародних організацій звертались також Сили оборони України та низка українських органів влади: закликали світ не допустити так званий суд у Маріуполі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: маріуполь, війна з Росією
В тему