22 Серпня 2022
Новини

В Україну прибуло 100 тисяч доз вакцини від Johnson & Johnson

В Україну прибуло 100 тисяч доз вакцини від Johnson & Johnson
В Україну від компанії Johnson & Johnson у межах глобального механізму COVAX доставили 100 тисяч доз вакцини проти коронавірусу.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Вакцину розподілили та доставили у 21 область та у Київ. Так, Дніпропетровська область отримала 10 тисяч доз, Харківська — 6 тисяч доз, Чернівецька — 5 тисяч, Київська та Львівська — по 4 тисячі доз.

Вакцина призначена для людей від 18 років. Для первинного курсу вводять одну дозу препарату. У МОЗ нагадують, що з початку повномасштабної російсько-української війни Україна отримує вакцини проти коронавірусу лише безкоштовно у межах COVAX.

Janssen (Jcovden) — так звана векторна вакцина. «Вектор» — це вірус, який не шкодить організму людини. Його завдання полягає в тому, щоб доставити в клітину ген хвороботворного вірусу, проти якого потрібно виробити імунітет. 

Для щеплення однієї людини потрібна лише одна доза цього препарату. Ще одна перевага цієї вакцини — можливість зберігати її у звичайному холодильнику. Результати клінічних випробувань у США, Південній Африці та країнах Латинської Америки показали, що ця вакцина має ефективність у 67%.

У Європейському Союзі цей препарат схвалили 11 березня 2021 року. Європейське агентство з лікарських засобів рекомендувало додати утворення згустків крові на тлі зниження кількості тромбоцитів до переліку дуже рідкісних побічних реакцій цього препарату. Однак регулятор наголошує, що переваги препарату є більшими, ніж ризики.

Крім того, зокрема у Сполучених Штатах дозволяють робити бустерну дозу цією вакциною.

До слова, попри повномасштабну війну коронавірусне захворювання не зникло. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко навпаки заявляє про зростання рівня захворюваності в Україні упродовж останнього місяця. Наприклад, за 1-7 серпня по країні виявили 3 893 нові випадки інфікувань, що на 40% більше, ніж тижнем раніше.

Більше випадків захворювання МОЗ фіксує там, де умовно безпечніше, оскільки там пацієнти частіше звертаються до лікарів за наявності симптомів гострої респіраторної вірусної хвороби.

Щоб убезпечитись, у міністерстві радять не відкладати вакцинацію проти коронавірусу. Вакцини не захищають від інфікування 100%, але зменшують ризики розвитку ускладнень.

Українцям, у яких з’явилися симптоми вірусного захворювання, радять зробити тест на COVID-19, якщо це дозволяють безпекові умови. Отримати направлення на безоплатне ПЛР-тестування або зробити експрес-тест, як і раніше, можна у сімейного лікаря.

Допоки не отримали результати тестування, варто обмежити фізичні контакти з іншими людьми. Порівняно легкий перебіг хвороби в однієї людини не виключає можливість ускладнення в інших.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, коронавірус
В тему