10 Серпня 2022
Новини

4 кроки Китаю для розширення власної системи відеоспостереження

4 кроки Китаю для розширення власної системи відеоспостереження

Китайська соціалістична республіка вже перетворилася на країну з найдетальнішою системою відеоспостереження за власними громадянами у світі. 

Водночас у матеріалі часопису "New York Times" зазначається, що поточні методи відеоспостереження суттєво розширилися, аби держава могла ще пильніше стежити за громадянами, їхніми діями та соціальними зв'язками.

Пропонуємо ознайомитися з 4 головними висновками за результатами розгляду працівниками цифрового журналу "ChinaFile" понад 100 000 тендерних документів, які отримала держава.

Слідкування за телефоном

У Китаї тепер слідкують за кожним смартфоном. Документи підтверджують, що зчитувачі встановлені в кожній із 31 провінції материкового Китаю, а найбільша цікавість прикута до тих регіонів, де мешкають пригнічувані етнічні уйгурські меншини.

Уряд країни успішно користується слабкими ланками системи безпеки пристроїв, аби збирати інформацію з кожного пристрою, що перебуває в зоні дії зчитувача. Наприклад, у 2017 році уряд збирав імена користувачів телефонів через програми китайських соціальних мереж, а поліція округу Ґуандун виявляла уйгурців за встановленими в їхніх смартфонах уйгурсько-китайськими словниками. 

Засоби спостереження за Wi-Fi-з'єднаннями стали на стільки хитромудрими, що здатні виявляти не тільки "сліди" користувача в цифровому світі, а і його місце знаходження в конкретний проміжок часу. 

Такі пристрої почали так масово застосовувати у всій країні впродовж останніх 7 років, що тепер усі бояться, що найближчим часом така тенденція гіршатиме ще швидше.

Технологія розпізнавання обличчя

Людство вже давно навчилося визначати особу за унікальним ознаками обличчя, але приватні компанії та державні органи почали активно цікавитися цією технологією, лише нещодавно. 

На відміну від приватних компаній, які застосовують такі технології, лише після відповідної згоди клієнта, на кшталт тих, що взаємодіють із приватною інформацією (банки або онлайн-казино, китайський уряд планує запровадити обов'язкове використання такої технології в усій країні. 

Ба більше, люди здебільшого не знатимуть про сканування власних облич. Китайська поліція визначає місця встановлення відповідних камер таким чином, аби зібрати максимальний обсяг необхідних даних, на кшталт торговельних центрів, кінотеатрів, ресторанів, а також у таких приватних місцях, як готелі та житлові будинки. Уже є чимало прикладів, коли представники державної влади вимагали надати їм доступ до готельних камер спостереження, а за незадоволення таких вимог власників готелів суворо карали. 

Камери з можливістю розпізнавати обличчя передають дані потужній аналітичній програмі, через яку ці дані збираються та зберігаються на урядових серверах. У країні, де встановлено майже більше половини загальносвітової кількості камер спостереження, це сила-силенна даних.

Зразки ДНК і голосу

На додачу поліція користується диктофонами, що встановлюються просто на натільну камеру, що розпізнає обличчя. 

Згідно з умовами державних закупівель, поліції необхідний пристрій, який записуватиме звуки в радіусі 90 метрів від офіцера. Отримані зразки голосів додаватимуться до бази даних, яка допомагатиме швидше знаходити підозрюваних.

Крім того, наразі поліція активно збирає зразки чоловічих ДНК. Чоловіча Y-хромосома менше схильна до мутації з поколіннями, тому владі буде простіше встановити родинні зв'язки по батьківській лінії.

Та і сканери райдужної оболонки ока можна під'єднати до бази даних ДНК, аби визначити потенційних злочинців. Лише одна така система може зберігати 30 млн зразків райдужок очей, а про перспективи розвитку такої системи, навіть важко думати. За даними часопису "New York Times" такі бази даних уже створені для 25 провінцій.

Повні профілі громадян

Головним недоробком китайської системи відеоспостереження є проблема централізації всіх зібраних даних. 

Водночас останні тенденції доводять, що країна активно працює над вирішенням цієї проблеми – збирає всі наявні дані про громадян та об'єднує їх у повні (вичерпні) профілі. 

Компанія "Megvii" – найбільша компанія країни, що відповідає за відеоспостереження – розробляє програмне забезпечення для збирання інформації, на кшталт одягу, транспортних засобів, мобільних пристроїв та соціальних зв'язків кожного громадянина, аби створювати повне досьє на кожного з них, якими можуть користуватися будь-які державні органи в межах країни. 

Одно слово, дуже скоро китайські держслужбовці зможуть лише за декілька кліків побачити всю інформацію про підозрюваних. 

Себто, у країні з 1,4 млрд громадян епоха прискіпливого спостереження вже розпочалася.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали