6 Серпня 2022
Новини

Оперативна аналітика подій на 5 серпня 2022: все важливе за день

Оперативна аналітика подій на 5 серпня 2022: все важливе за день

В інформаційному потоці легко втратити головні події дня. Для того, щоб допомогти вам розібратися, публікуємо оперативну аналітику подій на 5 серпня 2022.  Не потрібно постійно слідкувати за новинами: просто прочитайте це.

БОЙОВІ ДІЇ

Триває 163 доба героїчного протистояння української нації повномасштабному російському воєнному вторгненню.

Сили оборони України стримують наступ ворога на всій лінії фронту, яка розтягнулася від Харківської до Миколаївської областей. Наші воїни не дають окупантам можливості просуватися вперед, а на окремих напрямках проводять успішні контратаки та звільняють нашу землю від загарбників. Крім того, наші захисники беруть окупантів у полон, поповнюючи обмінний фонд.

Як повідомляє українське командування, українські воїни успішно просунулися вперед в Ізюмському районі Харківської області, звільнили від окупантів та взяли під повний контроль село Дмитрівка.

Також наші воїни проводять результативні контратаки на Херсонському напрямку. Крім того, українські артилеристи точними ударами продовжують знищувати склади й бази противника.

Сьогодні вибухи з подальшим займанням очевидці фіксували в Куйбишевському районі Донецька, а також на Херсонщині – в Олешках і Новій Каховці. Як повідомляють аналітики, тут концентрувалися ворожі сили й засоби для комплектації підрозділів, які зазнали втрат у боях з українською армією. Тепер доведеться переукомплектовувати.

Українські штурмовики упродовж минулої доби атакували два осередки озброєння та техніки російських військ в Херсонському і Каховському районах, а також розбила опорний пункт окупантів на Миколаївщині.

Також українські військові заявили про знищення відразу чотири зенітно-ракетні системи С-300.

Станом на ранок 5 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 41650 (+150) осіб,
  • танків - 1792 (+3),
  • бойових броньованих машин ? 4032 (+6),
  • артилерійських систем – 950 (+4),
  • РСЗВ – 260,
  • засоби ППО – 123 (+5),
  • літаків – 223,
  • гелікоптерів – 191,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 742,
  • крилаті ракети – 182,
  • кораблі/катери – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2964 (+4),
  • спеціальної техніки – 83.

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Донецькому напрямку.

Через серйозний брак живої сили російське командування знову вирішило скористатися безправністю людей на окупованих територіях Донбасу і примусово набрати там нову порцію «гарматного м’яса».

На Луганщині окупанти викликають учителів з відпусток, щоб вручити їм повістки, а також вимагають списки робітників чоловічої статі на підприємствах.

Жінки мобілізованих у соцмережах скаржаться на свавілля російських кураторів і зазначають, що люди на окупованих територіях опинилися в ситуації, коли їм ніхто не може допомогти, ніхто не відстоює їхні права.

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що Україна перехоплює у росії стратегічну ініціативу і змушує Москву перерозподіляти сили.

Аналітики зазначили, що росія все частіше перекидає війська в Херсонську та Запорізьку області з Донбасу, де окупанти, ймовірно, залишили спроби захопити Сіверськ та Слов'янськ.

Це перекидання відрізняється від попередніх подібних ситуацій, коли рф призупиняла наступи на півдні та під Харковом. Зараз росія, схоже, реагує на загрозу українського контрнаступу на Херсонщині, а не свідомо обирає цілі.

«Підготовка України до контрнаступу в Херсоні та початкові операції цього контрнаступу в поєднанні з різким ослабленням російських сил в цілому, як вбачається, вперше дозволяють Україні розпочати активно формувати хід війни».

За словами експертів, якщо Україна зможе сильно натиснути на Ізюмському напрямі, продовжуючи перехід у контрнаступ під Херсоном, російське командування стане перед складним вибором. Москві доведеться або відмовитися від західних позицій навколо Ізюму, або перекинути більше військ і техніки з іншого напрямку, щоб спробувати втримати лінію фронту.

Видання The New York Times із посиланням на західних чиновників, військових та дані розвідки зазначає, що на шостий місяць війни в Україні росія має критичні проблеми з нестачею особового складу та техніки, а також поступово вичерпує запаси високоточної зброї.

З початку вторгнення російська армія втратила кожен третій танк, а вбитими втрати значно більші, ніж за 10 років війни в Афганістані.

Сучасні танки тим часом замінюють на старі, зокрема T-62, вік яких іноді перевищує 50 років.

Замість високоточних ракет армія все більше змушена покладатися на артилерію. І хоча запаси снарядів у росії великі, деякі з них зберігалися занадто довго або в непридатних умовах стали ненадійними.

Поповнити втрати непросто: через американські та європейські санкції уповільнене або взагалі зупинене виробництво на низці оборонних заводів.

Втрати особового складу поповнити і зовсім не вдається: незважаючи на кампанію вербування, розгорнуту в регіонах, поповнення прибуває повільніше, ніж гинуть солдати.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, сьогодні ворог безуспішно наступав біля Бахмута, Зайцевого та Вершини, а також провалив штурм біля Мар’їнки.

Дуже напруженою залишається ситуація на Донецькому напрямку, де окупанти зосереджують зусилля в районах Бахмута й Авдіївки. Ворог намагається створити сприятливі умови для встановлення контролю над містами Соледар і Бахмут і відтіснити наші війська від західної околиці міста Донецька, однак атаки загарбників українські воїни успішно відбивають.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

У рамках реалізації «зернової угоди» з портів «Одеса» та «Чорноморськ» вийшов перший караван з українським продовольством.

На борту трьох балкерів NAVI STAR, ROJEN та POLARNET транспортують 57 тисяч тонн української кукурудзи, що прямує до покупців у Туреччині, Великій Британії та Ірландії.

Україна розраховує, що безпекові гарантії наших партнерів з ООН та Туреччини будуть працювати й надалі, а експорт продовольства з наших портів стане стабільним та прогнозованим для всіх учасників ринку. Для цього планують забезпечити здатність портів обробляти понад 100 суден на місяць.

У Мінінфраструктури наголосили, що головною ціллю є повноцінна робота портів в обидва напрямки. Зараз Україна отримує заявки судновласників, які готові заходити в наші порти під завантаження.

В Україні зібрали ранні зернові та зернобобові культури з 4,8 млн га, що становить 41% посівних площ, та вже намолотили 17,5 млн тонн зерна нового врожаю.

Зокрема, в 11 областях вже повністю закінчили обмолот гороху, а на Одещині та Миколаївщині на 99% завершили збирання пшениці.

Уряд виділив 3,4 млрд гривень для підтримки регіонів, зокрема для відновлення критичної інфраструктури. Ці кошти призначені для 7 областей та міста Києва.

Окремо йде програма підтримки регіонів для купівлі будматеріалів, ліків та інших критично важливих товарів через Укрзалізницю. За цією програмою регіони отримали вже майже 5 млрд гривень.

Кабінет Міністрів України затвердив проект указу Президента про конфіскацію 903 об'єктів, які належать росії.

Ці російські активи будуть працювати на користь України та українського народу.

Повідомляється, що 79 позицій – це корпоративні права, 824 позиції – майно.

До переліку увійшли сотні будівель, корпоративних прав, земельних ділянок та фінансових активів. Усе майно поділено на три категорії: перша – це майно, яке належить Російській державі, друга – це активи, що належать підсанкційним громадянам та компаніям із росії, третя – це активи російських банків.

У Кабміні вважають, що сьогоднішнє рішення є першим кроком, а далі має відбуватися конфіскація активів рф на заході.

Усі намагання російських пропагандистів популяризувати «русскій мір» на окупованих територіях не приносить результатів і підтримка рф серед місцевого населення низька.

Російське видання «Медуза» повідомляє, що загарбники в липні проводили опитування на окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей щодо приєднання до росії. Таку ідею за найбільш оптимістичним прогнозом підтримують усього 30% респондентів. Багато хто «вагався з відповіддю», оскільки побоювався за свою безпеку.

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім попередив про запровадження довгої комендантської години у місті: з 23 години вечора 5 серпня до 5 ранку 8 серпня.

Жителів міста попросили з розумінням поставитися до цього рішення, заздалегідь спланувати вихідні та зробити необхідні закупки. Також місто буде повністю закритим для приїжджих. Його потрібно буде об’їжджати. Втім мости розводити не будуть.

Наголошується, що ніякого нападу від російських окупантів не очікується, а навпаки ЗСУ успішно ліквідовують окупантів, зокрема знищили дивізіон С-300, який обстрілював місто.

Російські ЗМІ повідомляють, що призначений окупантами «керівник» Херсонської області Володимир Сальдо госпіталізований і перевезений у Крим. Лікарі ввели його у медикаментозну кому та підключили до апарату ШВЛ.

Повідомляється, що Сальдо збираються перевезти спецбортом із Криму до однієї з московських лікарень, оскільки йому стало гірше. 

Зараз стан колаборанта оцінюється як важкий.

За інформацією деяких джерел, Сальдо могли отруїти або ж він міг перенести інсульт. З іншого боку, в соцмережах шириться версія, що російські спецслужби могли таким чином прибрати зрадника з Херсона, оскільки не довіряють йому.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

Путінський режим вкотре обдурив та обікрав своїх громадян – після початку повномасштабної війни росіяни почали масово скуповувати золото, яке влада назвала «ідеальною альтернативою долару». Наприкінці квітня ціна на дорогоцінний метал упала майже на 56%. У підсумку куплене населенням золото знецінилося, збитки склали близько 11,5 млрд рублів.

При цьому експерти зазначають, що і зараз попит на золото серед росіян залишається доволі високим.

Водночас російська влада вже почала полювання на «мінял». Зокрема, в Москві правоохоронці затримали чоловіків, які організували мережу нелегальних пунктів обміну валюти. 

Росіяни стрімко біднішають, тому змушені брати мікрозайми, щоби звести кінці з кінцями. Як результат – кожен п'ятий працездатний громадянин рф має борги перед мікрофінансовими організаціями.

Хоча ставки за мікрокредитами традиційно вищі, ніж у позик у банках, люди беруть кредити як до зарплати, так і довгострокові.

Учасники ринку у другій половині року очікують на бум мікрокредитування. У серпні гроші активно беруть у позику для підготовки дітей до школи, а в грудні – на подарунки до Нового року.

Речник диктатора путіна Дмітрій Пєсков назвав Францію «недружньою державою». За його словами, президент Франції Еммануель Макрон уже два місяці не проводив телефонні розмови з путіним, «бо поки вважають, що не настав момент, і зараз поки це не потрібно».

Тим часом експерти зазначають, що статус «недружньої держави» не заважає дочці Пєскова, Лізі, жити саме у Франції. Зрештою, як і його колишній дружині.

Тим часом колишня дружина путіна Людмила володіє нерухомістю не лише у «недружній» Франції, а й у Швейцарії та Іспанії. Про це йдеться у новому розслідуванні команди опозиційного політика Олексія Навального, яка зняла розслідування про статки Людмили Путіної.

«Недружніми» росія вже оголосила десятки країн світу: це всі держави-члени ЄС, США, Австралія, Велика Британія тощо.

Росіяни стають небажаними гостями за кордоном. Цивілізований світ не хоче бачити у себе тих, хто мовчки спостерігає за злочинами своєї влади в Україні або й відкрито підтримує путінський режим.

Посольство Латвії у рф на невизначений термін призупинило прийом заяв на отримання будь-яких віз для росіян. Згідно з повідомленням, виняток буде лише для тих, хто хоче прибути на похорон близького родича.

Уряд Фінляндії також зараз розглядає способи обмеження видачі туристичних віз росіянам через вторгнення рф в Україну.

Більш як половина жителів Фінляндії виступили за припинення видачі туристичних віз росіянам на тлі війни в Україні. На користь заборони висловилися 58% респондентів.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

Італія надала Україні 200 мільйонів євро кредитної допомоги. Кредит надається на пільгових умовах – на 15 років з урахуванням пільгового періоду відстрочення погашення кредиту строком 7,5 років та за нульовою процентною ставкою.

Кошти будуть спрямовані на покриття видатків на заробітну плату педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти.

Канада оголосила про виділення 6 млн доларів на низку проектів, щоб допомогти зміцнити безпеку на ядерних об’єктах України або поблизу них.

Компанія Meta відключила понад тисячу фальшивих акаунтів, з яких писались численні коментарі на підтримку російського вторгнення в Україну.

Зазначається, що було відключено 45 акаунтів «тролів» у соціальній мережі Facebook і 1 037 – у Instagram. Meta блокує їхні спроби відновити сторінки.

«Тролі» працювали щодня «з невеликою перервою на обід», а деякі публікували і проросійські, і проукраїнські коментарі з різницею в кілька хвилин.

35 країн підписали заяву з вимогою відсторонити росію і Білорусь від міжнародних організацій.

«Ми вимагаємо призупинення членства російських і білоруських спортивних союзів у міжнародних федераціях, усунення представників цих країн з керівних органів міжнародних федерацій, а також призупинення трансляції міжнародних спортивних заходів у росії.

Ми рекомендували міжнародним федераціям виключити російських і білоруських спортсменів і команди з міжнародних змагань, а також позбавити Росію і Білорусь права на організацію великих міжнародних змагань», - заявив міністр спорту Польщі Каміль Бортнічук.

Данія надає Україні 35 екскаваторів через механізм цивільного захисту ЄС для відновлення зруйнованої війною інфраструктури. Перші машини вже прибули через хаб ЄС в Польщі.

Болгарія з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну передала нам 4200 тонн зброї. Вона була доставлена до польського аеропорту біля кордону з Україною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, війна з Росією, економіка, збройні сили україни, італія, канада, болгарія, гроші, зброя, допомога
В тему