2 Серпня 2022
Новини

Пожежу в Оленівці спричинила термобарична зброя, - міжнародні експерти

Пожежу в Оленівці спричинила термобарична зброя, - міжнародні експерти

Міжнародні експерти у попередніх висновках зазначають, що причиною масового вбивства українських військовополонених в Оленівській колонії стала термобарична зброя.

Про це в етері телемарафону повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін, - пише hromadske.

«Це попередні висновки декількох міжнародних експертів, тобто це беззаперечно не ракетний обстріл — у цьому вони впевнені. Це також підтверджується тією інформацією, яку наразі опрацьовують органи досудового розслідування під процесуальним керівництвом прокурорів Офісу генерального прокурора», — сказав Костін.

За його словами, в Україні також почали невідкладні слідчі дії щодо пошуку людей, які причетні до трагедії в Оленівці. Проте Костін каже, що це питання складніше.

«На мій погляд, пріоритетним зараз є викриття російської пропаганди та дезінформації про можливий підрив цієї будівлі системами HIMARS», — резюмує Костін.

Термобарична зброя є на озброєнні російської армії. Наприклад, на початку березня російський телеканал «Звезда» оприлюднив інформацію про те, що окупанти застосували систему ТОС-1А в Чернігівській області під час бою з підрозділами Збройних сил України. Ця система використовує термобаричні боєголовки.

Як пояснює «Мілітарний», термобаричні боєприпаси заповнені високотемпературною вибуховою речовиною високого тиску. Такі боєприпаси також іноді називають «вакуумними», адже вони всмоктують кисень із навколишнього повітря. Це створює потужний вибух і велику хвилю тиску, що зі свого боку може призвести до значних руйнувань.

Нагадаємо, російські пропагандисти 29 липня заявили, нібито Збройні сили України вдарили по колонії в селищі Оленівка Донецької області, де утримують українських полонених, із реактивних систем залпового вогню HIMARS. Ватажок невизнаної «ДНР» пушилін заявив, що обстріл міг статися через те, що полонені «почали давати свідчення».

Офіс генпрокурора розпочав розслідування щодо обстрілу російськими військами колонії в окупованій Оленівці на Донеччині, де утримували українських полонених, зокрема бійців «Азову».

В українській розвідці заявили, що вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК «Вагнера» (Ліга) нібито за особистою командою номінального власника Євгена Пригожина. За даними розвідки, організація та здійснення вибуху не узгодили з керівництвом міноборони рф.

Встановити обставини вибуху намагається «Медійна ініціатива за права людини» (МІПЛ). Їхні джерела переконують, що жодного обстрілу території колонії 28 липня не було, а стався саме вибух. Кажуть, що звуку прильоту, характерного для обстрілу, чутно не було.

Засновник і колишній командир полку «Азов» Андрій Білецький оголосив полювання на кожного, хто причетний до вбивства азовців, яких утримували у колонії в окупованій Оленівці.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, донецьк
В тему