28 Липня 2022
Новини

Новий різновид штаму «Омікрон» виявили в Україні

Новий різновид штаму «Омікрон» виявили в Україні
Перші сім випадків нового різновиду штаму коронавірусу «Омікрон» виявили в Україні.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Сім випадків нового різновиду — ВА.5 — виявили у Чернівецькій області. Не виключено, що підтип «Омікрону» є й в інших регіонах. Наразі триває дослідження зразків.

Раніше в Україні фіксували різновиди ВА.1 та ВА.2 «Омікрону». Підтип ВА.5 вперше виявили у Південній Африці у зразку, що відібрали 25 лютого 2022 року. У травні Європейський центр контролю та профілактики захворювань назвав підтипи ВА.4 та ВА.5 такими, що викликають занепокоєння.

Як повідомляє МОЗ, у середньому підтип ВА.5 поширюється у країнах Європи на 50% швидше, ніж підтип ВА.2. У міністерстві зазначають, що поява нового різновиду означає, що вірус мутує, а отже, може більше ухилятися від дії вакцини. Однак перші дослідження свідчать, що бустерна доза все-таки підвищує рівень утворення антитіл навіть проти цього підтипу вірусу.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповідав про ймовірність зростання випадків COVID-19 в осінньо-зимовий період. Він запевнив, що в Україні є препарати для лікування пацієнтів, засоби індивідуального захисту й тести, але можуть виникнути питання з поставками кисню — частина виробників в Україні перебуває там, де тривають активні бойові дії.

Ляшко закликав українців не нехтувати здоров’ям та за можливості переглянути вакцинальний статус: якщо не зробили друге щеплення або бустерне, то варто за нагоди його отримати.

Крім того, в Україні дозволили введення другої бустерної дози вакцини проти COVID-19 усім людям віком від 60 років, а також людям 18-59 років із хронічними хворобами. Для другого бустера застосовуватимуть мРНК-вакцину — в Україні це Pfizer. Бустерне щеплення вводитимуть з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, коронавірус
В тему

Останні матеріали