28 Липня 2022
Новини

Компанія Baykar безкоштовно передасть Україні «Байрактар», на який збирали поляки

Компанія Baykar безкоштовно передасть Україні «Байрактар», на який збирали поляки
Ударний безпілотник «Байрактар», на який поляки раніше зібрали кошти, безплатно передасть Україні турецька компанія Baykar.

Про це розповів ініціатор збору коштів польський журналіст Славомір Сераковський.

Так, тепер 22,5 мільйона злотих (понад 4,5 мільйона євро), які назбирали на безпілотник, поляки передадуть на гуманітарну допомогу українцям. Ще 1,8 мільйона злотих (плюс виручка від аукціону), які вдалося назбирати надлишково, перерахують на фонд Збройних сил України. Ця сума ще може зрости, адже збір коштів продовжуватиметься до кінця тижня.

Нагадаємо, наприкінці травня в Литві лише за три з половиною дні зібрали п'ять мільйонів євро для купівлі ударного безпілотника «Байрактар» для ЗСУ. Посол України в Литві заявив, що це перший випадок в історії, коли люди збирали гроші на купівлю «Байрактара».

Після того, як турецька компанія-виробник «Байрактарів» Baykar дізналася про збір коштів литовців, вона заявила, що безплатно подарує Литві один свій безпілотник для українців: він уже прибув у країну.

Згодом українці за три дні зібрали 600 мільйонів гривень, щоб купити чотири «Байрактари» для Збройних сил (хоча спочатку планували зібрати лише на три безпілотники за тиждень). У Благодійному фонді Сергія Притули цю фандрейзингову кампанію назвали «найбільшою для України». Зі свого боку компанія-виробник безпілотників заявила, що передасть три штуки безкоштовно. А перед цим посол України в Туреччині Василь Боднар зазначав, що Туреччина «в захваті» від бажання українців власними силами закупити ударні безпілотники.

У Канаді також організували збір коштів на ударний безпілотник «Байрактар» для української армії. Волонтери хочуть передати придбаний безпілотник до Дня Незалежності — 24 серпня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією
В тему

Останні матеріали