26 Липня 2022
Новини

У ЄС домовилися знизити споживання газу на 15%

У ЄС домовилися знизити споживання газу на 15%

Політичної угоди щодо добровільного зниження споживання газу на 15% досягли країни-члени Євросоюзу.

Про це йдеться на сайті Ради ЄС.

Мета зниження споживання – заощадити напередодні зими, щоб підготуватися до можливих перебоїв з постачанням газу з росії, яка постійно використовує енергоносії як зброю.

Держави-члени погодилися скоротити свій попит на газ на 15% порівняно із середнім споживанням за останні п'ять років, у період з 1 серпня 2022 року до 31 березня 2023 року.

При цьому будуть деякі винятки. Держави-члени, які не підключені до газових мереж інших держав ЄС, звільняються від обов'язкових скорочень газу. Звільнені від цього заходу також країни, чиї електромережі не синхронізовані з європейською електроенергетичною системою.

Держави-члени можуть запросити відступ для адаптації своїх зобов'язань, якщо вони сильно залежать від газу як сировина для найважливіших галузей промисловості або якщо їхнє споживання газу збільшилося не менше ніж на 8% минулого року порівняно із середнім показником останніх п'яти років.

Нагадаємо, «Газпром» збирається знизити обсяги постачання газу до Європи приблизно вдвічі – до 20% від планової потужності «Північного потоку». У Євросоюзі заявили, що рішення політично вмотивоване і технічних причин для нього немає.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, газ, євросоюз
В тему