18 Липня 2022
Новини

Наразі не йдеться про звільнення Венедиктової та Баканова — ОП

Наразі не йдеться про звільнення Венедиктової та Баканова — ОП

Про звільнення відсторонених президентом Володимиром Зеленським генеральної прокурорки Ірини Венедіктової та голови Служби безпеки Івана Баканова ще не мовиться.

Наразі будуть проводитися службові перевірки. Про це в ефірі телемарафону заявив заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов, повідомляє агентство «Укрінформ».

«За результатами вже конкретно цих службових перевірок і розслідувань президентом буде прийнято рішення про необхідність внесення до парламенту подання про надання згоди на звільнення генерального прокурора, і те саме стосується голови СБУ», — наголосив Смирнов.

За словами Смирнова, відповідні укази Володимира Зеленського з’явилися, оскільки «президент і ми всі достатньо довго чекали більш конкретних і, можливо, радикальних результатів від керівників цих органів по очищенню від колаборантів і державних зрадників».

Він наголосив, що на шостому місяці війни майже щотижня у цих правоохоронних органах продовжують виявляти колаборантів.

Тому «щоб унеможливити потенційний вплив цих двох посадовців на кримінальні провадження, які розслідуються відносно і працівників СБУ, які підозрюються у співпраці з країною-агресором, і те саме стосується прокуратури, президентом були прийняті відповідні рішення про відсторонення від посади і усунення».

Смирнов також пояснив різницю у формулюваннях у відповідних указах Зеленського:

  • генпрокурора Венедіктову «відсторонено» згідно з правом президента відсторонити від займаної посади посадову особу, яка призначається і звільняється ним;
  • Баканова "усунено" від виконання обов’язків згідно з Дисциплінарним статутом ЗСУ, оскільки очільник СБУ є військовим.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: прокуратура, сбу
В тему