14 Липня 2022
Новини

Переговори в Стамбулі: попередньо домовилися про деблокаду трьох українських портів

Переговори в Стамбулі: попередньо домовилися про деблокаду трьох українських портів
Про деблокаду трьох українських портів для відновлення експорту зерна через Чорне море попередньо домовилися на чотиристоронній зустрічі України, росії, Туреччини та ООН.

Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на представників Туреччини та ООН, які брали участь у переговорах, - пише hromadske.

Відповідно до попередніх домовленостей, зерно можна буде відправляти з трьох українських портів у супроводі українських кораблів. Для перевезення зерна має гарантуватися припинення вогню. Також частково маршрут мають розмінувати.

Видання не називає порти, які деблокують. За даними Forbes, ідеться про Одеський, Чорноморський та Південний порти.

Військово-морські сили Туреччини мають перевіряти порожні кораблі, які прибуватимуть до українських портів. Так хочуть усунути занепокоєння росії щодо того, що ці судна нібито можуть використовувати для перевезення західної зброї.

Натомість ООН має створити командно-контрольний центр у Стамбулі для моніторингу рівня загрози для кораблів.

Делегаціям залишається узгодити технічні деталі, наприклад, те, як будуть розміновані українські порти. Україна повідомляла ООН, що безпечний прохід суден може бути прокладений через заміноване море, але так звані плаваючі міни також повинні бути знешкоджені, сказав західний чиновник.

Джерела журналістів зазначили, що всі ці домовленості мають бути закріплені в угоді. Але коли її підпишуть — точно не відомо. російська делегація все ще чекає схвалення від президента володимира путіна.

В МЗС України нам не підтвердили й не спростували інформацію WSJ. Ми намагаємось отримати коментар від Офісу президента.

Нагадаємо, чотиристороння зустріч щодо розблокування експорту українського зерна відбулася 13 липня у Стамбулі. Тоді делегації з України, росії, ООН і Туреччини домовилися про створення координаційного центру в Стамбулі.

Також сторони вирішили провести ще одну зустріч наступного тижня. На ній мають ще раз розглянути всі деталі та підписати відповідну домовленість.

Президент України Володимир Зеленський каже, що українська делегація доповіла йому про певний прогрес у переговорах щодо експорту зерна.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, їжа
В тему