13 Липня 2022
Новини

У Волинській області будують сухий порт, щоб зберігати агропродукцію

У Волинській області будують сухий порт, щоб зберігати агропродукцію
Аби зберігати сільськогосподарську продукцію з регіонів України, на Волині будують сухий порт. 

Про це повідомив голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко, передає «Інтерфакс-Україна». Потім звідти агропродукцію експортуватимуть до країн Європи.

«Ми будуємо дуже великий сухий порт. Він міститиме багато тонн зерна та іншу агропромислову продукцію. Йдеться не лише про одне таке будівництво. Дуже багато наших аграрії будуються і готуються до того, щоб приймати цьогорічний урожай», — зазначив Погуляйко.

За його словами, Волинь уже готується приймати врожай із Запорізької та Миколаївської областей. Очільник ОВА каже, що в області є достатньо потужностей для зберігання агропродукції. Також саме через Волинь буде транспортуватись частина врожаю до Європи.

До слова, Український клуб аграрного бізнесу повідомив, що у червні 2022 року Україна експортувала 2,7 мільйона тонн агропродукції, що на 30% більше, ніж у травні. Найбільші темпи приросту демонструють олійні культури, а саме насіння соняшнику. Основними покупцями агропродукції є Румунія, Польща, Болгарія та Туреччина.

До повномасштабної війни більшість агропродукції Україна експортувала морськими шляхами, однак наразі через блокування росією портів Україна змушена шукати альтернативні шляхи вивезення продукції. В УКАБ вказують, що з кожним місяцем обсяги експорту альтернативними шляхами зростають, але темпи все ще залишаються низькими та не можуть замінити морські шляхи.

За 2021-2022 маркетинговий рік (закінчився 30 червня 2022 року) українським аграріям вдалося експортувати 48,5 мільйона тонн різних зернових культур, що становить 56% усіх вирощених зернових культур цього року. В УКАБ вказують, що ці обсяги вдалося вивезти до початку повномасштабної війни. З березня по вересень експортували лише 7% річного експорту. Ще приблизно 18,5 мільйона тонн зернових для експорту залишаються заблокованими в Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, війна з Росією, сільське господарство
В тему

Останні матеріали