7 Липня 2022
Новини

Джонсон подав у відставку

Джонсон подав у відставку
У відставку подав прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон після того, як з його кабінету масово пішли міністри.
Але на посту він залишиться до того часу, поки у жовтні партія Консерваторів на з’їзді не обере свого нового очільника, який автоматично очолить уряд. Про це повідомляє hromadske з посиланням на BBC. 

Зазначимо, що станом на ранок четверга кількість урядовців, які залишили кабінет міністрів, становить понад 50 людей.

Водночас Джонсон 6 липня заявляв, що не збирається іти у відставку попри заклики це зробити. 

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон обійняв цю посаду у липні 2019 року після перемоги у конкурсі на лідерство у Консервативній партії. Він замінив прем'єр-міністерку Терезу Мей.

У грудні 2020 року Консервативна партія Джонсона отримала більшість на загальних виборах, відкривши Джонсону шлях до укладання угоди по Brexit та виходу країни з Європейського Союзу.

Зазначимо, що консерватори загалом прихильно ставляться до України та підтримують Київ у боротьбі з російським агресором. Однак хто стане новим прем'єром в результаті внутрішньопартійної боротьби наразі не відомо.

Sky News пише, що відповідно до опитувань зайняти крісло найбільше шансів має нинішній міністр оборони Бен Воллес. Він перемагає всіх основних претендентів, включаючи міністерку закордонних справ Ліз Трасс. Воллес неодноразово виступав з підтримкою України, приїжджав у Києві після повномасштабного вторгнення та має дружні стосунки з українським колегою Олексієм Резніковим.

Масові відставки почалися через скандал, пов'язаний із сексуальними домаганнями з боку члена та заступника головного батога Консервативної партії Кріса Пінчера. Його звинуватили в тому, що він домагався двох гостей на приватній вечері наприкінці червня. Після цього Пінчер пішов у відставку, але навколо Джонсона спалахнув новий скандал.

А все через те, що з'ясувалося: прем'єр-міністр знав, що на Пінчера й раніше скаржилися, але все одно призначив його на посаду. У Джонсона на це заявили, що вважали попередні випадки зі звинуваченнями Пінчера «вирішеними».

Окрім цього скандалу навколо Джонсона виникали й інші. Наприклад, один із них стосується вечірок за участю членів уряду, які вони влаштували у 2020-2021 роках, коли у Великій Британії були жорсткі карантинні обмеження. Консерватори на початку червня навіть намагалися висловити прем'єру вотум недовіри і відправити його у відставку, але Джонсон залишився на посаді.

Після 24 лютого Джонсон став одним зі світових лідерів, який найбільше підтримує боротьбу України з агресором. З того часу його країна надала Києву протитанкові ракети, системи ППО та іншу зброю, а невдовзі має передати американські РСЗВ. Велика Британія серед лідерів із запровадження санкції проти росії, її режиму та російського бізнесу.

3 травня Джонсон став першим західним лідером, який виступив перед українським парламентом із початку вторгнення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: великобританія
В тему