6 Липня 2022
Новини

росія втрачає можливості для виробництва ракет «Іскандер» й «Х-101»

росія втрачає можливості для виробництва ракет «Іскандер» й «Х-101»
Західні санкції проти росії обмежують її можливості виробляти високоточні ракети, такі як «Іскандер» та «Х-101».

Про це йдеться у повідомленні високого представника ЄС Жозепа Борреля.

З початку повномасштабного вторгнення ЄС ухвалив вже шість пакетів санкцій проти кремля. Вони зачіпають майже 1 200 осіб і 98 організацій у росії, а також на значну кількість секторів російської економіки.

Боррель розповів, що до кінця 2022-го ЄС скоротить імпорт російської нафти на 90% та вже «стрімко скорочує» імпорт газу.

«Ці рішення поступово звільняють нас від залежності, яка довго гальмувала наш політичний вибір перед обличчям агресії володимира путіна. Ймовірно, він вважав, що Європа не наважиться на санкції через свою енергетичну залежність. Це не найнезначніший із численних прорахунків російського режиму під час цього конфлікту», — сказав Боррель.

За його словами, хоч росія і експортує багато сировини, у неї немає іншого вибору, як імпортувати багато продуктів з високою доданою вартістю, які вона не виробляє. За всіма передовими технологіями вона на 45% залежить від Європи та на 21% від США, у порівнянні з лише 11% від Китаю. Альтернатива від КНР щодо високотехнологічної продукції також є дуже обмеженою.

Майже всі іноземні виробники автомобілів також вирішили вийти з росії, а деякі автомобілі російських виробників будуть продаватися без подушок безпеки і АКПП. 

російська нафтова промисловість страждає не лише через відхід іноземних операторів, але й через труднощі доступу до передових технологій, зокрема горизонтального буріння. Боррель прогнозує, що у рф обмежиться здатність вводити в експлуатацію нові свердловини.

А щоб підтримувати повітряне сполучення рф доведеться вилучити більшість своїх літаків з обігу, щоб відновити запасні частини, необхідні для польотів інших.

«Чи змусить цей значний та зростаючий вплив володимира путіна змінити свої стратегічні розрахунки? Ймовірно, не найближчим часом: його дії не керуються переважно економічною логікою. Однак, змушуючи його обирати масло чи зброю, санкції замикають його в лещата, які поступово стискаються», — пише Боррель.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, санкції
В тему