5 Липня 2022
Новини

Що буде з краденим українським зерном, яке затримали в Туреччині

Що буде з краденим українським зерном, яке затримали в Туреччині

Затримане у Туреччині судно під російським прапором можуть заарештувати, також арешт можуть накласти на зерно, яке було на кораблі.

Якщо слідством буде доведено, що зерно вкрадено в Україні – його продадуть, а гроші направлять до держбюджету. Про це розповів посол України в Туреччині Василь Боднар у коментарі «Супільному».

Судно затримали ще у п'ятницю, 1 липня, коли воно прибуло до порту Караса у Туреччині.

«Ми отримали інформацію, що судно має вийти з Бердянська до Туреччини, це була відкрита інформація, ми поділились із турками. Потім отримали запит від Генеральної прокуратури, також передали - і це була юридична підстава», - розповів він.

За словами посла, зараз тривають усі міжвідомчі процедури.

«Вчора були перші комунікації, зараз уже є інформація від Казахстану, бо насправді власником є казахська компанія, яка віддала в оренду російській компанії цей корабель...Наше завдання зараз домогтися арешту судна, арешту майна, а далі правоохоронці мають з'ясувати, кого далі притягувати до відповідальності за цю нелегальну угоду», - повідомив Боднар.

Він уточнив, що буде із зерном, якщо його заарештують.

«Зерно, якщо його заарештують, після арешту має бути ухвалено рішення, що з ним далі робити: якщо, наприклад, є власник, то з власником з'ясовуватимемо, якщо буде визначено, що це крадене зерно з України, тоді треба буде його реалізувати, а кошти повернути до держбюджету», - сказав посол.

Боднар також додав, що переговори щодо розблокування українських портів наразі відбуваються у двосторонньому форматі Україна-Туреччина. Чотирьохсторонній формат за участю росії буде сформований після того, як Україна погодить із партнерами «червоні лінії».

Нагадаємо, про затримання судна із краденим зерном у Туреччині повідомлялося 3 липня.

Пізніше журналісти програми «Схеми» заявили, що незважаючи на твердження влади Туреччини, що країна не купує у росії крадене українське зерно з окупованих територій, є протилежні докази.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, туреччина
В тему