1 Липня 2022
Новини

«Україна має дуже чітку європейську перспективу», - президентка Єврокомісії

«Україна має дуже чітку європейську перспективу», - президентка Єврокомісії
У Верховній Раді з відеозверненням виступила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і запевнила, що Європа і надалі підтримуватиме Україну.

Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради та Офісу президента.

У своєму зверненні президентка Європейської комісії фон дер Ляйєн похвалила роботу України щодо швидкого подання заявки на кандидатство у члени ЄС, а також — продовження роботи Верховної Ради та збереження демократії під час війни. Вона запевнила, що Європа підтримуватиме Україну «стільки, скільки потребується».

«Ми у європейських інституціях працюємо вдень і вночі, щоб підтримати вас. Але це завдяки вашим зусиллям робота зроблена. Ви мобілізували не тільки ваші інституції, але й найкращу енергію вашої країни», — сказала фон дер Ляйєн.

Президентка Єврокомісії наголосила, що Україна наразі має «дуже чітку європейську перспективу» та є кандидатом у ЄС, «що здавалося неможливим ще 5 місяців тому».

«Наступні кроки — у межах вашої досяжності. Але вони вимагають важкої роботи, рішучості, і, передовсім, єдності у цілі», — сказала фон дер Ляйєн.

Вона наголосила, що Україна має продовжити боротьбу з корупцією, призначити голову САП та директора НАБУ, знизити вплив олігархів на економічне та політичне життя, ухвалити законодавство щодо процедур відбору суддів, а також — закон про ЗМІ, який приведе українське законодавство у відповідність із чинними стандартами ЄС.

«Більшість законів та інституцій, потрібні вам, уже є. Настав час трансформувати їх у позитивні зміни. Звісно, зміни завжди потребують часу. Це те, як наші демократії працюють. Вони потребують постійних зусиль та відданості. Та, наприклад, ніхто не очікує від України заповнити всі посади у ваших нових інституціях, поки багато найкращих з вас борються на фронті. Але українська демократія має зберігатися на правильному шляху», — сказала фон дер Ляйєн.

Президент Володимир Зеленський, який також взяв участь у пленарному засіданні парламенту, закликав держпосадовців сприймати свій обов?язок працювати заради європейського вибору як боротьбу за Україну.

«Ми маємо готувати державу до початку переговорів про членство так само інтенсивно й відповідально, як готували рішення про кандидатство. Сьогодні в цьому залі з?явиться прапор Європейського Союзу. І це має бути не просто красивий жест. Це має бути символ нашого завдання — завдання всіх гілок влади. Щоб жодних пауз у нашій роботі не було», — наголосив Зеленський.

Нагадаємо, Україна отримала статус кандидата у члени Євросоюзу — лідери ЄС на саміті в Брюсселі 23 червня остаточно підтримали це рішення. Перед цим Європейський парламент ухвалив резолюцію, де закликав невідкладно надати Україні та Молдові цей статус.

Щоб розпочати переговори про вступ, Україна тепер має виконати низку рекомендацій Єврокомісії. Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина каже, що Україна планує виконати рекомендації Європейської комісії щодо початку переговорів про вступ до кінця 2022 року. Для цього у Верховній Раді планують ухвалити понад 30 законопроєктів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, європа
В тему