21 Червня 2022
Новини

Мешкаців Херсонщини просять виїхати, щоб полегшити деокупацію області

Мешкаців Херсонщини просять виїхати, щоб полегшити деокупацію області
Жителів тимчасово окупованої території Херсонщини закликає виїхати з області міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.
Це роблять, щоб полегшити деокупацію. Про це вона сказала на брифінгу 20 червня, передає «Укрінформ».

Верещук наголосила, що жителі Херсонщини, особливо ті, в яких є діти, не повинні відмовлятися від можливостей для виїзду, які їм надають окупанти, бо це дозволить пришвидшити деокупацію області українською армією.

«Виїдьте, будь ласка, бо наша армія обов’язково буде деокуповувати ці землі. Наша воля це робити є непохитною. І дуже-дуже важко потім буде відкрити гуманітарний коридор, коли там будуть діти. Це було важко в Маріуполі, а на Херсонщині це буде ще важче. Бо ворог вчиться, стає ще цинічнішим, використовує живий щит, особливо дітей… Повірте, деокупація буде дуже швидко. Контрнаступ обов’язково буде», — наголосила Верещук.

Вона зокрема закликала скористатися для виїзду тимчасово окупованим Кримом, виданими для цього окупантами «фейковими» документами і запевнила, що українська влада за це не каратиме.

«Вони не порушать закон, якщо виїдуть через тимчасово окупований Крим. Ми знаємо, що це на сьогодні — ледь не єдиний гуманітарний коридор, якщо його так можна назвати, і яким можна виїхати. Отже, якщо є можливість, виїдьте, особливо, з дітками», — вказала міністерка.

І закликала після потрапляння на територію третіх країн звернутися в будь-яке консульство або зателефонувати на гарячу лінію за номерами 1548 і 1648. Верещук переконує, що навіть без жодних документів українців впустять у всі країни, а якщо буде потрібно — Україна виготовить документи та передасть у консульство.

Зазначимо, що голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута також повідомляв, що з окупованої території області можна також виїхати через Мелітополь і Василівку в бік Запоріжжя. Але нагадав, що раніше ставалися випадки обстрілів та підривів таких евакуаційних колон.

До слова, за даними української влади, на окупованій території Херсонської області залишається близько половини населення: 450-500 тисяч людей. Також понад 600 українців там тримають у полоні, поміж них є активісти та учасники війни на Донбасі.

Ситуація в області залишається тяжкою. Окупанти блокують ввезення гуманітарних вантажів з підконтрольної території, крім того, російські війська постійно обстрілюють звільнені силами України території.

Останніми тижнями українські війська активно контратакують на Херсонщині й уже звільнили частину громад області.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: херсон, війна з Росією
В тему