20 Червня 2022
Новини

У Криму скаржаться, що ЗСУ вдарили по «вишках Бойка»

У Криму скаржаться, що ЗСУ вдарили по «вишках Бойка»
По захоплених росією бурових установках «Чорноморнафтогазу», відомих також як «вишки Бойка», за словами окупаційного «глави» Криму Сергія Аксьонова, вдарили Збройні сили України.

Про це Аксьонов розповів у Telegram.

Він каже, що після удару окупантам вдалося врятувати п'ятьох людей, троє з них поранені. Решту шукають, для цього залучили патрульні судна та авіацію.  

Про український удар по «вишках Бойка» заявив і народний депутат Олексій Гончаренко: він написав, що ракетний удар по вишкам трохи завадив російському газовидобуванню в Чорному морі. 

Проте поки що українське військове командування цю інформацію не підтверджувало і не спростовувало.

«Вишки Бойка» — кримінальне провадження, пов'язане із незаконними оборудками Нафтогазу і «Чорноморнафтогазу» («дочки» «Нафтогазу») у 2011-2013 роках.

Ідеться про закупівлю вишок для видобутку нафти і газу на Чорноморському шельфі за завищеною ціною, до чого нібито причетний народний депутат від ОПЗЖ і колишній міністр енергетики Юрій Бойко. Водночас у Генпрокуратурі не знайшли прямих доказів причетності Бойка до схеми з буровими установками. 

У справі заявили, що у березні-вересні 2010 року учасники схеми спланували закупівлю двох самопідіймальних плавучих бурових установок не безпосередньо у виробника — Keppel Offshore, Marine Limited Group (Сінгапур), — а через підконтрольні фіктивні підприємства на загальну суму $404,4 млн, тоді як ринкова ціна «вишок» становила $210 млн. Решту коштів, за даними слідства, було відмито через офшорні компанії.

У 2014 році росія захопила бурові установки під час анексії Криму. А у 2015 році суд арештував «вишки Бойка». Після цього генпрокурор Ігор Луценко казав, що їх спробують продати новим власникам.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, крим
В тему

Останні матеріали