13 Червня 2022
Новини

В Україні заборонили ще одну проросійську партію

В Україні заборонили ще одну проросійську партію
Діяльність партії «Соціалісти» 13 червня заборонив Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові.

Усе майно політсили передадуть державі. Про це повідомив громадський рух «ЧЕСНО».

Із позовом до суду звернулося Міністерство юстиції, яке разом із Радою національної безпеки і оборони вважає партію «Соціалісти» проросійською. Під час засідання суду представниця Мін’юсту Христина Ган зазначила, що представники політсили виправдовували російську окупацію.

Вона також нагадала, що керівником партії є Євген Анопрієнко, який з 2019 року працює на «Комітет спасіння України», діяльність якого координується урядом російської федерації та ексглавою Адміністрації президента України Андрієм Клюєвим.

«Вказане свідчить про використання політичної партії для підривної діяльності країни-агресора. Також партія “Соціалісти” та її контент, зокрема сайт і соціальні мережі Facebook, спрямовані на популяризацію партії та критику чинної української влади», — сказала Ган.

Також на засіданні був представник Служби безпеки України, який своє ім'я не назвав. За його словами, партія «Соціалісти» працювала на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації та підтримку дій російської федерації. Водночас представників політсили на засіданні не було. Однак рішення суду ще може бути оскаржене у Верховному Суді.

А лідерка руху «ЧЕСНО» Віта Думанська зазначає, що заборона партій не забороняє її представникам створювати нові партії і знову балотуватися. «Таке ми спостерігали після заборони Компартії і після того, як “зникла” “Партія регіонів”. Всі колаборанти та держзрадники мають бути притягнуті до відповідальності. Лише після вироку суду вони не можуть знову йти у політику», — сказала вона.

Нагадаємо, в березні Рада нацбезпеки та оборони на час воєнного стану вирішила призупинити в Україні будь-яку діяльність партій, які мають зв'язки з росією. Поміж них «Опозиційна платформа — За життя», «Партія Шарія», «Наші», «Опозиційний блок», «Соціалістична партія України», «Соціалісти» та інші.

Депутати Верховної Ради 3 травня у другому читанні підтримали законопроєкт, який забороняє в Україні проросійські партії. 14 травня його підписав президент. А наприкінці травня стало відомо, що Міністерство юстиції подало позов про заборону проросійських партій.

Зрештою 8 червня Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив політичну партію «Опозиційний блок». Її майно вирішили передати державі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Політика, Україна, політична партія, суд
В тему