6 Червня 2022
Новини

У Чорному морі російські кораблі відкинули більш як на 100 км від берега

У Чорному морі російські кораблі відкинули більш як на 100 км від берега
рашистів позбавили контролю над північно-західною частиною Чорного моря, адже українські військові відкинули ворожі кораблі більш як на 100 кілометрів від берега.
Проте загроза ракетних ударів і навіть висадки десанту зберігається. Про це повідомляють Військово-морські сили ЗСУ.

Наразі росіяни намагаються відновити контроль над північно-західною частиною Чорного моря, задля чого змінили тактику: розгорнули в Криму та в Херсонській області берегові ракетні комплекси «Бал» та «Бастіон», а також намагаються перекидати додаткові сили на острів Зміїний.

Разом із цим загроза російських ракетних ударів з морського напрямку все ще існує. З 24 лютого кораблі та підводні човни окупантів випустили по українській території понад 300 крилатих ракет. Зараз інтенсивність ударів крилатими ракетами «Калібр» знизилась, проте росіяни почали обстрілювати наземні об'єкти протикорабельними ракетами.

«Ймовірно, це свідчить про те, що рф використала значний обсяг сучасної ракетної зброї та змушена застосовувати застарілі типи ракет, запасів якої достатньо для завдання ударів по нашій території», — вважають у ВМС.

Там також розповідають, що російське угруповання із приблизно 30 кораблів та підводних човнів продовжує блокаду цивільного судноплавства в Чорному морі. З 24 лютого російський флот уразив уже 9 цивільних суден, одне з яких потонуло. Двоє цивільних моряків загинули.

Наразі в акваторії Чорного моря перебувають до 12 великих десантних кораблів окупанти, проте понад третина з них нині в ремонті. Після знищення українськими військовими трьох катерів рф угруповання росіян зараз налічує до 15 десантних катерів різного типу.

До слова, ситуація в північно-західній частині Чорного моря залишається складною. У ВМС зазначають, що українці позбавили чорноморський флот рф повного контролю над цією частиною моря: вона перетворилась на «сіру зону». 

Втім, окупанти намагаються повернути контроль за допомогою берегових ракетних комплексів та крилатих ракет повітряного базування. Також зберігається ризик висадки тактичного десанту та диверсійно-розвідувальних груп на одеське узбережжя — особливо під час сприятливої погоди влітку.

Крім того, ВМС розповідають, що росіяни імітують організацію так званих гуманітарних коридорів начебто для виведення цивільних іноземних суден з українських портів. «Намагання зіграти на гуманності насправді може бути нічим іншим як можливістю ворожим кораблям наблизитися до нашого узбережжя під прикриттям цивільних суден», — вважають українські військові та наголошують, що безпечними маршрутами можуть бути лише ті, які узгоджені міжнародними договорами, і гарантами безпеки яких виступають цивілізовані країни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, чорне море
В тему