6 Червня 2022
Новини

Джонсона можуть відправити у відставку: що відомо

Джонсона можуть відправити у відставку: що відомо
За вотум довіри до прем'єр-міністра Бориса Джонсона ввечері 6 червня голосуватиме парламент Великої Британії.
Якщо більшість депутатів висловлять йому недовіру — Джонсону доведеться скласти повноваження. Про це повідомляє BBC.

Для голосування за вотум довіри принаймні 15% депутатів-консерваторів мали подати листи з відповідним проханням до голови партійного комітету Грема Бреді (тобто з 359 депутатів-консерваторів подати листи мали би щонайменше 54). Листи є конфіденційними — лише голова комітету знає, скільки було надіслано запитів.

Бреді підтвердив, що 15% депутатів-консерваторів закликали до вотуму недовіри Джонсону, тож тепер у парламенті відбудеться голосування.

Спричинила таку ситуація доповідь представниці апарату уряду Сью Грей, яка розслідувала порушення карантину членами уряду на Даунінг-стріт у розпал пандемії коронавірусу.

Усередині партії також існувало незадоволення через підвищення податків та реакцію уряду на зростання вартості життя.

Таємне голосування серед депутатів-консерваторів відбудеться сьогодні, 6 червня, між 18:00 до 20:00 за британським часом (20-22:00 за київським часом). Голоси підрахують одразу, однак час оголошення результатів повідомлять пізніше.

Щоб перемогти, Джонсону потрібно отримати просту більшість — тобто набрати 180 голосів (половина консерваторів, плюс ще один депутат) — за умови, що кожен консерватор проголосує та не утримується.

Якщо Джонсон отримає вотум довіри, він буде захищений від подібних викликів упродовж 12 місяців. Якщо програє — матиме скласти повноваження. Після цього оберуть нового прем'єра, однак Джонсону буде заборонено балотуватися.

Конституція Великої Британії передбачає, що посада прем'єр-міністра повинна бути постійно зайнята. Тож у разі оголошення недовіри Джонсон, найімовірніше, залишиться на посаді до обрання наступника. Якщо ж він захоче піти з посади негайно — потрібен буде тимчасовий прем'єр. Нині віцепрем'єр-міністром є Домінік Рааб, тож у такій ситуації він може зайняти посаду.

Грем Бреді заявив, що попередив Джонсона про підготовку до голосування ввечері 5 червня. Публічно Джонсон не коментував голосування за вотум довіри, натомість опублікував пост про те, що Велика Британії передасть ЗСУ реактивні системи залпового вогню для ефективного протистояння росії.

Однак речник Даунінг-стріт зазначив, що прем'єр-міністр вітає можливість порозумітися з депутатами та називає голосування «шансом покласти край спекуляціям».

Також команда Джонсона вже направила документ депутатам-консерваторам, у якому йдеться про те, що вони мають підтримати прем'єр-міністра, аби дозволити уряду зосередитись на війні в Україні та зростанні вартості життя у Великій Британії.

Борис Джонсон активно підтримує Україну у війні проти росії. Крім військової допомоги, Велика Британії надає гуманітарну допомогу — наприклад, у країні створили програму «Дім для України», за якою українці можуть отримати прихисток.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: великобританія, Політика, коронавірус
В тему