2 Червня 2022
Новини

Нацбанк підвищив облікову ставку до 25%: чому це важливо

Нацбанк підвищив облікову ставку до 25%: чому це важливо

Із 10% до 25% підвищити облікову ставку з 3 червня вирішив Національний банк України.

Рішення прийняли для захисту гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку. Як йдеться у повідомленні НБУ, це допоможе забезпечити курсову стабільність та стримувати інфляційні процеси під час війни.

У Нацбанку повідомили, що на початку війни вирішили утриматися від прийняття рішень щодо облікової ставки – це навряд чи стало б фактором стабілізації очікувань і стимулом для утримання гривневих активів.

«Поступова адаптація економіки України та заміщення психологічного шоку економічною логікою прийняття рішень бізнесом та населенням вимагають зміни підходів до монетарної політики», – зазначили у регуляторі.

«Рішуче підвищення облікової ставки оживить інтерес до гривневих активів, знизить тиск на міжнародні резерви та вплине на інфляцію. Розглянувши кілька сценаріїв, Національний банк вирішив підвищити облікову ставку на 15 в. п. до 25%. Незначне підвищення ключової ставки, за оцінками Національного банку, не мало б значного впливу на фінансово-економічну систему», – заявили в НБУ.

У НБУ вважають, що реакція ринкових ставок на рішення щодо облікової ставки збільшить привабливість гривневих активів, у тому числі ОВДП, що у свою чергу убезпечить заощадження та доходи громадян від інфляції. Збільшення привабливості гривневих заощаджень сприятиме зменшенню попиту на валютному ринку – це дозволить уникнути подальшого накопичення дисбалансів, знизити тиск на міжнародні резерви України та поступово вирішити проблему множинності валютних курсів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, нбу
В тему