18 Травня 2022
Новини

У Маріуполі російські загарбники хочуть відновити водопостачання: чому це небезпечно

У Маріуполі російські загарбники хочуть відновити водопостачання: чому це небезпечно
У Маріуполі росіяни хочуть відновити водопостачання, але їх попереджають про масовий вилив каналізаційних вод на вулиці міста, адже нема повноцінної системи водовідведення та очистки стоків.
Це спричинить зростання інфекційних захворювань, - повідомляє Маріупольська міськрада.

Дії російських окупантів та їхніх посібників міськрада називає «хаотичними та вкрай непрофесійними». Наразі у місті, де все ще залишаються понад 100 тисяч людей, затоплені або зруйновані усі 22 помпові станції, понад 50% мережі водопостачання пошкоджено. Окрім того, у місті немає електропостачання, яке потрібно для того, щоб качати воду мережею.

«Але головна проблема — це відсутність працюючої системи очистки стоків та водовідведення. Якщо навіть окупанти якось пустять воду, то це одразу призведе до стрімкого росту інфекційних захворювань. Враховуючи відсутність нормальної медичної допомоги, за оцінкою лікарів, кількість смертей серед маріупольців буде зростати щодня та вже до кінця року може сягнути 10 тисяч», — зазначають у міськраді.

За попередніми даними, повноцінне відновлення водопостачання у Маріуполі може зайняти більше як рік. А вартість відновлення сягне щонайменше 700 мільйонів доларів.

Напередодні менеджерка ВООЗ з питань інцидентів в Україні Доріт Ніцан попередила, що у місті можливе поширення багатьох хвороб, зокрема холери. Для того, щоб запобігти цьому, ВООЗ готує вакцини та співпрацює з неурядовими організаціями, які можуть їздити до міста та підтримувати людей.

«Окуповані території, а особливо Маріуполь, де лише частково відновлено водопостачання, у небезпеці. Ми отримуємо інформацію від неурядових організацій, що у Маріуполі каналізаційні води змішуються з питною водою», — сказала вона. 

Нагадаємо, місто опинилося в блокаді російських військ і фактично було знищене. Повністю зруйновані будинки 84 тисяч містян. Точний підрахунок загиблих здійснити неможливо. За попередніми оцінками, у Маріуполі загинули до 22 тисяч жителів. Частину мешканців примусово вивезли на територію невизнаної «ДНР» чи до росії.

За даними омбудсменки Людмили Денісової повідомила, що майже тисячі маріупольців, які залишились у тимчасово окупованому місті, потерпають від голоду.

1 травня за підтримки ООН розпочалася евакуація мирних жителів, які переховувалися на території заблокованого російськими окупантами заводу «Азовсталь». А 16 травня розпочалася операція з порятунку захисників Маріуполя, які тримали оборону на «Азовсталі».

Попри тисячі загиблих та зруйноване місто, російські пропагандисти та навіть ватажки самопроголошених «республік» на Донбасі приїжджають до міста для створення картинки, що «життя у місті повертається». На 9 травня окупанти навіть влаштували у місті «святкування», заманюючи людей обіцянками про польову кухню.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, маріуполь, вода
В тему

Останні матеріали