18 Травня 2022
Новини

У Білорусі відтепер розстрілюватимуть за «замах на теракт»

У Білорусі відтепер розстрілюватимуть за «замах на теракт»
Закон, що дозволяє засуджувати до смертної кари за «замах на теракт» підписав самопроголошений президент Білорусі олександр лукашенко.

Про це повідомляє білоруська служба «Радіо Свобода».

Документ, який на початку травня схвалила Рада Республіки Білорусі, передбачає, що до смертної кари можна засудити у випадках:

  • замаху на скоєння вбивства представника іноземної держави або міжнародної організації з метою провокації міжнародних ускладнень чи війни;
  • замаху на скоєння акту міжнародного тероризму або акту тероризму із застосуванням об'єктів атомної енергії з використанням радіоактивних речовин або ядерних матеріалів, хімічних або біологічних речовин;
  • замаху на вбивство державного або громадського діяча у зв'язку з його державною або громадською діяльністю з метою впливу на ухвалення рішень органами влади, залякування населення, дестабілізації громадського порядку.

Білоруський Гельсінський комітет, правозахисний центр «Вясна» та громадська кампанія «Правозахисники проти смертної кари» оприлюднили спільну заяву із засудженням таких змін до законодавства. Вони вважають, що є загроза, що цю норму використовуватимуть для політичного тиску.

Голова постійної комісії Ради Республіки із законодавства та державного будівництва Сергій Сівець казав, що такі правки «пропорційні наявній загрозі громадській безпеці» та «відповідають криміногенній ситуації, що складається».

За його словами, певні «закордонні агресивно налаштовані й ворожо політизовані до Білорусі актори» хочуть розхитати ситуацію у країні, задля чого вербують «деструктивно налаштовані сили, готові за винагороду вчиняти кримінальні діяння, що тягнуть із високим ступенем імовірності значні людські жертви».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: білорусь, олександр лукашенко
В тему

Останні матеріали