28 Квітня 2022
Новини

Країни ЄС за два місяці війни заплатили росії €62 млрд за газ, нафту й вугілля

Країни ЄС за два місяці війни заплатили росії €62 млрд за газ, нафту й вугілля
росія за два місяці повномасштабної війни в Україн майже подвоїла доходи від продажу енергоносіїв країнам ЄС.

Найбільшим імпортером є Німеччина. Про це повідомляє The Guardian.

За останні два місяці країни ЄС заплатили приблизно 44 мільярди євро за російський газ, нафту та вугілля. За весь 2021 рік ЄС заплатили 140 мільярдів євро, або 12 мільярдів євро за місяць.

Тож росія продовжує отримувати переваги від свого панування на європейському ринку енергопостачання. Водночас уряди країн шукають способи перешкодити путіну використовувати нафту та газ як економічну зброю.

Головним покупцем російських енергоносіїв є Німеччина. Попри заяви влади про спроби скоротити залежність від росії, за два місяці війни Німеччина імпортувала енергоносіїв на 9 мільярдів євро.

Війна та санкції скоротили експорт із росії, проте країна є головним постачальником газу, тож зменшення поставок лише підвищило ціни на газ, які й без того були високими. Наприклад, за перші три тижні квітня постачання сирої нафти з росії в іноземні порти впало на 30% у порівнянні з показниками січня та лютого (до війни). А от ціни навпаки на сировину навпаки зросли.

Експерти вважають, що росія спіймала ЄС у пастку: тобто подальші обмеження призведуть лише до подальшого підвищення цін, що збільшуватиме доходи рф і буде зводити нанівець усі зусилля Європи.

За даними Bloomberg, у 2021 році росія продала енергоносіїв на 235 мільярдів доларів — це близько 40% надходжень до її бюджету. Якщо європейські країни не введуть ембарго, у 2022 році росія може заробити на цьому ще більше — 321 мільярд доларів.

Імпорт нафти в ЄС залежний від росії на 27%, проте у випадку із газом цей показник ще більший — 40%. Відмова міжнародних партнерів від російських енергоресурсів — один із пунктів, які Україна закликає додати до нового пакета міжнародних санкцій проти рф.

Водночас деякі країни ЄС рішуче виступають проти заборон на імпорт. Німеччина та Австрія, які отримують більшість свого природного газу з росії, проти припинення постачання нафти й газу, поки вони не знайдуть достатні альтернативні джерела постачання.

Проти будь-яких заборон й Угорщина. Прем'єр-міністр Віктор Орбан близький із путіним і зараз лише на половину підтримав санкції Євросоюзу.

Крім того, 10 європейських компаній уже відкрили рахунки у «Газпромбанку», що потрібно зробити для оплати за російський газ у рублях. Чотири компанії вже заплатили за газ у російській валюті. А от постачання газу до Польщі та Болгарії зупинили, оскільки країни відмовились платити за нього у рублях.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, євросоюз, газ, нафта, економіка, гроші, німеччина
В тему

Останні матеріали