27 Квітня 2022
Новини

У Бучі людей вбивали за заздалегідь складеними списками: деталі

У Бучі людей вбивали за заздалегідь складеними списками: деталі

У Бучі російські окупанти вбивали людей за заздалегідь складеними списками.

Про це повідомив міський голова Бучі Анатолій Федорук.

Серед іншого, ворог шукав активістів, учасників АТО та чиновників. Можливо, список прізвищ допомагали складати місцеві колаборанти.

"У них були списки – я бачив ці списки. Не власноруч вони були написані. Хтось із місцевих надиктував. Можливо, якісь колаборації були. Тобто вони заздалегідь знали, до кого йдуть, на яку адресу, і що це за людина", - сказав Федорук.

За його словами, серед людей, які мали бути вбиті, були прізвища чиновників. Він зазначив, що у списку було, зокрема, і його прізвище, а також депутатів Бучанської міської ради.

"Оскільки ми в передмісті столиці, то тут велика кількість чиновників проживала, політиків. Слава Богу, вдалося із тих можливостей, які були, виїхати з Бучі, то вони (військові рф - ред.) довольствувалися тими, хто залишився", – розповів мер.

Нагадаємо, міський голова Бучі Анатолій Федорук 1 квітня заявив, що місто повністю звільнене від російських військ завдяки діям українських Збройних сил. Буча була в окупації росіян 33 дні, російські військові на важкій техніці потрапили до Бучі зранку 27 лютого. Того ж дня ракета потрапила у житловий будинок, а міський голова Анатолій Федорук повідомив про перших загиблих.

Коли після звільнення Бучі журналісти та українські військові потрапили в місто — там виявили факти масових убивств, деякі тіла були просто на вулиці, деякі — зі зв'язаними за спиною руками. Україна офіційно закликала світ доєднатись до розслідування вбивств мирних людей в Бучі. 14 квітня прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто відвідав Бучу.

Станом на 21 квітня відомо про 1126 українців, у тому числі 40 дітей, яких російські військові вбили під час перебування у Київській області.

Буча — не одиничний випадок жорстокого поводження з цивільними. Доповідь Human Rights Watch, складена зі свідчень очевидців, розповідає також про випадки у селі Старий Биков у Чернігівській області, Ворзелі у Київській області, Малій Рогані у Харківській області. Також генпрокурорка України Ірина Венедіктова повідомила, що станом на 4 квітня відомо, що цивільних жертв російського вторгнення на Київщині найбільше не в Бучі, а у Бородянці.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, київ
В тему