27 Квітня 2022
Новини

У братів Медведчука й Козака ДБР проводить обшуки

У братів Медведчука й Козака ДБР проводить обшуки

У братів нардепів від ОПЗЖ Віктора Медведчука і Тараса Козака ДБР проводить обшуки через можливий незаконний видобуток їхньою фірмою піску в кар'єрах на Львівщині.

Про це Bihus.info повідомили джерела у ДБР.

Обшуки проводять у межах кримінального провадження за фактом зловживання владою або службовим становищем та порушення правил охорони або використання надр (статті 240, 364 Кримінального кодексу України).

Йдеться про можливий незаконний видобуток піску на двох кар'єрах у Львівські області: в селі Родатичі Городоцького району та Великополе Яворівського району.

За даними слідства, видобуток піску веде компанія ТОВ «Керамбуд». Її кінцевими бенефіціарами, через ТОВ «Експонент», є рідний брат Віктора Медведчука – Сергій Медведчук (вилетів з України в січні) і рідний брат його бізнес-партнера Тараса Козака – Богдан Козак (місце перебування невідоме). На думку слідства, Сергій Медведчук не автономно вів записаний на нього бізнес.

ТОВ «Керамбуд» отримало спецдозвіл на користування надрами ще в 2004 році, з порушенням процедури – без аукціону. За кілька років цей спецдозвіл у судовому порядку визнали недійсним. Однак підприємство продовжувало працювати, а під час перевірки екологічної інспекції показувало ухвалу про нібито скасування тієї постанови суду. Слідство з'ясувало, що такої ухвали фізично не існувало, в реєстрі вона відсутня, більше того, її нібито «виніс» суддя Вищого адміністративного суду Микола Сірош, який перебуває у розшуку у кримінальному провадженні НАБУ.

Обшуки проходять за адресами проживання, реєстрації та нерухомості брата Медведчука, брата і цивільної дружина Козака, директора та бухгалтера «Керамбуда», а також за адресами компаній ТОВ «Керамбуд», ТзОВ «Бетонбуд» (якому, за даними слідства «Керамбуд» продає незаконно видобутий пісок), а також ТзОВ «Трансмонолітавто» та ТзОВ «Капітал Плаза» (у яких, за даними слідства, перші дві орендують автомобілі і яким теж продають продукцію).

Слідчі ДБР проводять обшуки в будинках в Сокільниках під Львовом (де зареєстрований Богдан Козак) та по вулиці Черемшини у Львові (який йому належить), а також по вулиці Польовій у Пустомитах (також належить Богдану Козаку). Будинок у Сокільниках належить Тарасу Козаку, однак мешкає там його мати. Разом зі слідчими на місце прибула штурмова група, втім мати Козака добровільно пустила ДБР у будинок, наразі там тривають слідчі дії.

Нагадаємо, Віктора Медведчука було затримано 12 квітня в результаті спецоперації СБУ. Як розповів голова СБУ Іван Баканов, ФСБ намагалася вивезти Медведчука спочатку до Придністров'я, а потім – до Москви. Але правоохоронцям вдалося затримати його дорогою, на виїзді з Київської області.

Раніше Володимир Зеленський запропонував росії обміняти Медведчука на полонених українців, однак у кремлі на цю ідею відреагували без ентузіазму.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: віктор медведчук, дбр, обшуки
В тему