26 Квітня 2022
Новини

У Києві зносять радянський монумент «дружби народів»

У Києві зносять радянський монумент «дружби народів»

Монумент під Аркою дружби народів, який стоїть у Києві з 1981 року, демонтують.

Про це інформують у соцмережі, пише УП.

26 квітня почали демонтувати бронзову скульптуру двох робітників, встановлену "на ознаменування возз'єднання України з Росією". 

Другу скульптурну композицію, з червоного граніту, розберуть пізніше. Саму ж арку планують перейменувати та підсвітити кольорами українського прапору.

Довідка: Арка дружби народів – скульптурна композиція в Києві на території Хрещатого парку, встановлена у рамках святкування 1500-річчя Києва і 60-ї річниці створення СРСР.

Композиція з'явилася 3 листопада 1981 року, під час підготовки до святкування 1500-річчя Києва, на місці Літньої естради. Створювали монумент до ювілею утворення СРСР, проголошеного 30 грудня 1922 року, але урочисто відкрили напередодні 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року. 

У народі арка також носила назву "Ярмо". 

Під 35-метровою аркою розташований монумент дружби народів, присвячений "об'єднанню України з росією": два робітники – українець і росіянин – тримають орден "Дружби народів" зі стрічкою. Трохи далі – багатофігурна група, створена за мотивами Переяславської ради 1654 року: у центрі гетьман Богдан Хмельницький і московський посол, боярин Василь Бутурлін.

Нагадаємо, демонтаж анонсував 25 квітня мер Києва Віталій Кличко. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, війна з Росією
В тему

Останні матеріали