25 Квітня 2022
Новини

Конституцію в частині намірів вступу України до НАТО не змінюватимуть

Конституцію в частині намірів вступу України до НАТО не змінюватимуть
ВРУ не змінюватиме Конституцію в частині намірів України вступити у НАТО. 

Про це заявив голова парламенту Руслан Стефанчук в інтерв'ю «Українській правді». Водночас влада працює над безпековими гарантіями, адже наразі, як повідомлялося, нашу країну не готові бачити в Альянсі.

Він пояснив, що плани України вступити в НАТО та ЄС — це перспективні бачення майбутнього. Водночас нині нашій країні необхідні дієві гарантії безпеки, які напрацьовуються.

«Нам важливі реальні гарантії. За кожен день зволікання громадяни України розплачуються своїм життям. Для мене як представника вищого політичного керівництва держави саме це є пріоритетом, щоб в Україні перестали гинути люди, щоб люди перестали платити своїм життям за європейську мрію, за безпекову мрію, за все інше», — додав спікер українського парламенту.

Він підкреслив, що відповідні гарантії безпеки України мають принципово відрізнятися від Будапештського меморандуму.

«Якщо ми отримаємо гарантії, ми будемо використовувати ці гарантії, а будь-що, що записано в Конституції щодо НАТО, щодо ЄС, — це наші перспективні бачення на майбутнє. Нам потрібні гарантії зараз, а не в майбутньому. Ми вже підписали Будапештський меморандум на майбутнє, який перевірку не пройшов», — констатував Голова ВР.

Стефанчук вважає, що угода про безпекові гарантії для України має бути чітко прописана, юридично вмотивована та давати можливість сказали кожному українцю: «Війна завершена. Гаранти безпеки стоять. У разі чого вони зроблять перше, друге, третє, четверте. Давайте відбудовувати країну».

Однією з вимог росії до України є відмова від планів вступу у НАТО, які прописані у нашій Конституції, та позаблоковий статус. Україна запропонувала росії провести референдум щодо відмови від курсу на НАТО, але натомість отримати гарантії безпеки від окремих країн. Тепер, очевидно, від цієї ідеї відмовляться.

Водночас українська влада наголошувала, що Захід наразі не готовий бачити нас у НАТО. Київ працює над гарантіями безпеки, які хоче отримати зокрема від таких країн, як США, Велика Британія, Франція та Туреччина.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомляв 22 квітня, що Україна може упродовж тижня завершити консультації із країнами, які готові стати нашими гарантами безпеки.

За словами Подоляка, для України важливо, щоб ці гарантії включали постачання зброї, закриття неба, військові консультації та кошти для закупівель додаткової зброї.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, нато, Україна, конституція
В тему