24 Квітня 2022
Новини

Українських полонених тримають у колоніях загального режиму - порушення Женевської конвенції

Українських полонених тримають у колоніях загального режиму - порушення Женевської конвенції
Фото ілюстративне
Українських військовополонених росіяни тримають у колоніях загального режиму, не перепрофілювавши в'язниці у табори для військовополонених.

Це є порушенням Женевської конвенції. Про це повідомила омбудсменка Людмила Денісова.

Військовополонені перебувають у колоніях загального режиму у ростовській області рф. Для цього окупанти розселили на півдні росії колонію загального режиму №1 у місті Звєрєво та № 12 у Каменську-Шахтинському поблизу російсько-українського кордону.

Денісова зазначила, що півтора місяця тому звідти виселили в'язнів до колонії №10 ростова-на-дону, де ув'язнені тепер сплять у три зміни. А установи в Каменську-Шахтинському та Звєрєвому тепер наповнюються захопленими в полон українськими солдатами.

За словами омбудсменки, українських полонених охороняють співробітники Федеральної служби виконання покарань рф та ув'язнені, яких залишили на підсобних роботах.

Денісова наголосила, що згідно з Конвенцією про поводження із військовополоненими, військовополонених, яких захопили в зоні бойових дій, мають у короткий строк евакуювати в табори на достатній відстані від небезпечної зони. Умови перебування в цих таборах повинні бути не менш сприятливими, ніж умови, якими користуються війська, що утримують їх у полоні, розташовані в цій самій місцевості. 

Омбудсменка закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в України врахувати ці факти порушення рф прав громадян України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, полон
В тему