12 Квітня 2022
Новини

Зайшли у глухий кут, - путін про переговори України й росії

Зайшли у глухий кут, - путін про переговори України й росії
володимир путін сказав, що переговори української та російської делеацій зайшли у глухий кут, бо начебто українська сторона переглянула свою позицію.

Про це він заявив на спільній пресконференції із самопроголошеним президентом Білорусі олександром лукашенком, - пише hromadske.

«Ми вийшли на певний рівень домовленостей у Стамбулі, які полягали в тому, що гарантії безпеки для України не поширюватимуться на територію Криму та Донбасу. Потім були наші дії щодо створення умов для продовження перемовин. Натомість ми стикнулися з провокацією в Бучі і, що найголовніше, українська сторона відійшла від домовленостей і повернулася в глухий кут», — зазначив путін, уточнивши, що тепер українська сторона вимагає розглядати окремо питання безпекових гарантій та питання Криму і Донбасу.

Коментуючи перебіг переговорів з рф, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що переговори проходять вкрай важко: «Зрозуміло, що емоційний фон сьогодні в переговорному процесі тяжкий. Зрозуміло, що українська делегація працює виключно в межах, які є проукраїнськими та прозорими. Зрозуміло також, що російська сторона дотримується своєї традиційної тактики публічно тиснути на переговорний процес, зокрема завдяки певним публічним заявам».

Раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що навіть можливість переговорів із росією (не кажучи вже про зміст цих переговорів) після трагедії в Бучі є викликом, але переговори необхідні. Найголовнішим питанням на переговорах президент вважає питання гарантій безпеки України — коло країн-гарантів і розуміння того, що саме вони готові запропонувати.

Раніше у Стамбулі сторони домовилися, що українська делегація передала російській своє бачення міжнародного документа, що зафіксує гарантії безпеки для України. Ключова вимога — гарантії безпеки України мають бути аналогічні 5-й статті НАТО. Тобто якщо хто-небудь нападе на Україну, гаранти мають упродовж 3 днів провести консультації та забезпечити необхідну допомогу: надати озброєння, ввести свої війська та закрити небо.

Цей договір може стати дипломатичним варіантом закінчення війни. Якщо сторони підтримають такий документ, то це означатиме припинення війни. Далі процедура така: відведення військ, проведення референдуму в Україні, ратифікація договору гарантами безпеки та Україною.

Питання Криму та Донбасу сторони мали розглядати окремими пунктами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, володимир путін
В тему

Останні матеріали