1 Квітня 2022
Новини

Як українці поступатимуть у виші в умовах воєнного стану

Як українці поступатимуть у виші в умовах воєнного стану

Через російське вторгнення в Україну вступна кампанія опинилася під загрозою зриву. Однак у МОН закликали не панікувати та пояснили, до чого слід готуватися абітурієнтам.

Замість традиційного ЗНО абітурієнти складатимуть національний мультипредметний тест (НМТ). Він міститиме завдання з: української мови, математики, історії України. Одразу після його складання оголошуються оцінки за кожен із предметів.

Безпека абітурієнтів – пріоритет! Тому буде максимум один централізований онлайн-іспит, а також можливість його переривання при повітряній тривозі. Індивідуальні усні співбесіди, творчі конкурси та фахові іспити також можна проводити дистанційно, – сказала Гришина.

За її словами, усі матимуть рівний доступ до вступу у виші: подання документів через Інтернет, дистанційні співбесіди, творчі конкурси, фахові іспити, підтвердження місця навчання з будь-якої точки світу.

Централізовані іспити можна буде складати в Україні (крім тимчасово окупованих територій) і в країнах Східної Європи. Також буде застосовуватися краща практика світових університетів – мотиваційні листи. При вступі на бюджет вони допоможуть рейтингувати вступників з однаковим конкурсним балом, при вступі на контракт – рейтингувати в цілому.

"Наша з МОН головна мета була забезпечити максимально рівний і цифровізований доступ усіх випускників до вищої освіти, надати преференції військовим і правоохоронним закладам освіти, сприяти набору до закладів професійної та фахової передвищої освіти, а також уникнути можливих проявів корупції на будь-якому рівні. Впевнена, це вдасться зробити", – додала Юлія Гришина.

Для вступу на магістратуру з права та міжнародного права абітурієнти складатимуть магістерський комплексний тест (МКТ), на інші спеціальності – магістерський тест навчальної компетентності (МТНК).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, війна з Росією, освіта
В тему