28 Березня 2022
Новини

Україна почала продаж електрики в Польщу

Україна почала продаж електрики в Польщу

Укренерго починає експортувати електроенергії в Польщу. Зокрема, вже відновили добові аукціони з розподілу міждержавних перетинів.

В "Укренерго" наголосили, що це перший аукціон після об’єднання енергосистеми України з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E.

Зазначимо, що наразі між українською та європейською енергосистемами, які працюють синхронно, немає комерційних обмінів. Така умова була передбачена Угодою між Укренерго та ENTSO-E на час пробного періоду.

Перший аукціон пройшов 28 березня 2022 року на день поставки 30 березня (фактична дата початку експорту). Обсяг перетину, що виставлено на аукціон, складає 210 мегават (щогодини).

В Укренерго кажуть, що початок експорту електроенергії дозволить Україні отримати додаткові ресурси для відновлення та розвитку енергетичної інфраструктури України в умовах війни. Всього пропускна спроможність між Україною та ENTSO-E cкладає до 2 тисяч мегават.

Для європейських країн українська електроенергія відкриває широкі можливості для заміщення російського газу. Наш перший крок до європейського ринку електроенергії, який набуває надзвичайної важливості з огляду на війну в Україні. Він означає, що українська енергетика отримає додаткові кошти для підтримання своєї роботи у важкі части, а наші європейські партнери - ресурс для часткового заміщення російського газу, – сказав голова "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, польща, електроенергія
В тему