25 Березня 2022
Новини

Змінено порядок виплати соцдопомоги й лікарняних

Змінено порядок виплати соцдопомоги й лікарняних

Під час воєнного стану ті працівники, чиї роботодавці не змогли обробити лікарняний та подати за ним заяву-розрахунок, можуть звернутися до Фонду соцстрахування України самостійно й отримати безпосередньо від нього виплату «лікарняних» чи допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Щб під час воєнного стану отримати виплати у випадках, коли роботодавець не зміг обробити лікарняний та подати заяву-розрахунок, застраховані особи можуть звернутися до будь-якого зручного відділення Фонду соціального страхування України за місцем тимчасового перебування внаслідок переміщення через бойові дії, за місцем реєстрації або в іншому зручному місці.

Перелік відділень Фонду соцстраху, які можуть здійснювати прийом в умовах військового стану, та їх контакти оновлюються за посиланням: https://docs.google.com/…/1WOc3xhgnrqRwYaoLd3AT1m1jKsY

Безпосередньо працівнику можуть бути нараховані: виплати з вагітності та пологів, допомога з тимчасової втрати працездатності, допомога на поховання.

Кошти Фонд соцстраху перерахує на спеціально відкритий для працівника поточний рахунок або особисту банківську картку.

Для призначення виплати застраховані особи повинні мати при собі паперовий листок непрацездатності або е-лікарняний. Також слід підготувати копії наступних документів:

  • 1–4 сторінок, 11–16 сторінок паспорта або сторінки з відповідною інформацією іншого документа, що засвідчує особу;
  • довідки про присвоєння РНОКПП (індивідуального податкового номера).

За наявності також надаються інші документи, передбачені порядками надання відповідних видів матеріального забезпечення.

Важливо: довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщену особу в цьому випадку не потрібна. Допомога надається безпосередньо робочим органом виконавчої дирекції Фонду під час воєнного стану у випадках, якщо роботодавець не подав заяву-розрахунок за вашим листком непрацездатності. Цей факт перевіряється, отже, подвійні виплати на той самий лікарняний неможливі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, допомога, соцвиплати
В тему