20 Лютого 2022
Новини

В Україні запропонували підвищити одноразову допомогу при народженні дитини

В Україні запропонували підвищити одноразову допомогу при народженні дитини

В Україні народні депутати запропонували збільшити одноразову допомогу при народженні дитини. При цьому розмір такої допомоги пропонується поставити у залежність від кількості дітей у сім'ї, а максимально можливу суму виплати встановити на рівні 150 тис. гривень.

Відповідні нововведення містяться у законопроєкті № 7044 "Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (щодо збільшення допомоги при народженні (усиновленні) дитини)", який внесено до Верховної Ради 14 лютого. Його автором виступила народна депутатка із фракції "Слуга народу" Анастасія Ляшенко.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, останніми роками в Україні спостерігається скорочення народжуваності. Так, за останні десять років народжуваність у країні скоротилася на 40%. Якщо в 2010 році всього народилося 497 689 дітей, то в 2020 році – лише 293 457 (найнижчий показник за останні 10 років). Кількість народжених у січні-листопаді 2021-го становила 250 876 дітей.

На думку автора документа, головним фактором скорочення народжуваності є низький рівень допомоги при народженні дитини. Розмір такої допомоги на сьогоднішній день становить 41 280 грн, причому він не переглядався з 01.07.2014 р. По відношенню до долара США цей розмір зменшився майже вдвічі з 2014 року. Також, з огляду на інфляцію, допомога при народженні дитини потребує негайного перегляду.

У зв'язку з цим, законопроєктом передбачено, що допомога при народженні дитини призначається у розмірі, який залежить від кількості дітей у сім'ї, зокрема:

  • при народженні першої дитини – 50 тис грн;
  • другої дитини – 100 тис. грн;
  • третьої та кожної наступної дитини – 150 тис. грн.

Виплата допомоги буде здійснюватися одноразово у фіксованій сумі та рівними частинами протягом 36 місяців. При цьому одноразова сума виплати складатиме:

  • при народженні першої дитини – 15 тис. грн;
  • при народженні другої дитини – 30 тис. грн;
  • при народженні третьої та кожної наступної дитини – 45 тис. грн.

Сума допомоги, що залишиться, виплачуватиметься протягом наступних 36 місяців рівними частинами в порядку, встановленому Кабміном. Також передбачається, що розмір допомоги при народженні дитини щороку з 1 січня збільшуватиметься на прогнозний індекс споживчих цін (грудень до грудня попереднього року), який затверджує Кабмін.

Як повідомлялося раніше, з 1 березня в Україні підвищиться розмір щомісячної допомоги на кожну третю і наступну дитину, яка виховується в багатодітній сім'ї. Розмір підвищення становитиме 400 грн. Крім того, на 166 грн буде підвищено мінімальний розмір державної допомоги для найбільш уразливих категорій громадян – осіб з інвалідністю та осіб похилого віку, які не мають права на пенсію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, діти, вагітність, допомога, гроші
В тему

Останні матеріали