14 Лютого 2022
Новини

Щоб не боліли шия та спина – виженіть із голови погані думки

Щоб не боліли шия та спина – виженіть із голови погані думки

Лікар-реабілітолог Іван Сергійчук вважає, що гнів та погані новини часто провокують появу тілесних хвороб.

Психогенні болі у спині – досить поширене явище, від якого страждає велика кількість людей. Ми звикли до того, що спина, зазвичай, болить від перенапруження, неправильної постави, різних дегенеративних змін, що відбуваються в хребті. А от те, що причиною може бути наш емоційний стан, навіть на думку не спадало.

Але це дійсно так, каже лікар-реабілітолог Іван Сергійчук.

У стресовому стані м’язи хребта постійно напружені

– Стрес і тривалі переживання завдають відчутної шкоди не тільки емоційному стану, а й фізичному здоров’ю. І хребет страждає в першу чергу, – наголошує Іван Сергійчук. – На перший погляд, важко поєднати ці два поняття. Але, повірте, саме стрес може бути тим фактором, який впливає на здоров’я хребта через напругу.

Річ у тім, що у здоровому стані м’язи перенапружені тільки під час фізичної активності. Натомість у стресовому, коли нами опановують негативні емоції, м’язи перенапружені постійно.

– Саме через це людина не може повністю розслабитися. Від тривалої напруги м’язи стають жорсткими, втрачають еластичність, стискаються. Відбувається поступове здавлювання нервових закінчень і судин, – пояснює лікар. – Це, у свою чергу, призводить до порушення кровопостачання і живлення окремих тканин. І з’являється хронічний біль у спині, викликаний безпосередньо стресом.

З багаторічних спостережень на роботі Іван Сергійчук дійшов висновку, що першоосновою більшості болячок є гнів, який знижує імунний захист, і це породжує симптоми недуги.

– Втім варто пам’ятати, що коли одна людина перебуває у стані гніву, то неодмінно виливає його на всіх, хто поруч. Тож негативні емоції поширюються в сім’ї чи професійному колективі, у стосунках чоловіка і дружини, батьків і дітей, закоханих пар. Це спочатку впливає на морально-психологічний клімат, а потім – і на фізичне здоров’я чималої кількості людей.

Сутулість і важка хода – ознака злобивих людей

– Мій покійний дідусь, Іван Прокопович (відомий як бірківський цілительавт.), постійно говорив: «Причини болю у спині варто  шукати в своїй голові». Тож якщо ви хочете позбутися неприємних відчуттів у тілі – почніть із покращення власних емоцій, – радить Іван Сергійчук. – Щоб позбавити гніву себе та людей, які поруч, попросіть пробачення за свою поведінку, поцілуйте дружину (чоловіка) та дітей. Обов’язково повинна з’явитись усмішка на вашому обличчі. Це стосується всіх, хто перебуває в стані гніву.

За словами лікаря, злобивих людей, якими часто опановує гнів, видно навіть неозброєним оком. А зовнішні прояви захворювання спини стають очевидними – сутула спина, напружена шия, важка хода. Усе це свідчить про такі хвороби, як остеохондроз, защемлення спинного нерва, грижу, артрит, артроз та інші патології.

– Коли люди звертаються до мене і ми втілюємо ті чи інші оздоровчі методики, я, як правило, спілкуюся з пацієнтом, – продовжує Іван Сергічук. – Так-от, за моїми спостереженнями, проблеми із шиєю можуть розвинутися, коли людина стикається з безліччю зобов’язань і неприємностей. Ця «непосильна ноша» буквально тисне на людину. А стрес призводить до жорсткості та напруги в плечах і м’язах. Натомість сколіоз може з’явитися, якщо людині довгий час доводилося буквально «прогинатися під обставини». Ті ж із моїх пацієнтів, які відчувають сильний психоемоційний тиск на роботі чи вдома, зазвичай сутуляться. Тобто вони таким чином ніби намагаються ухилитися від проблем.

За спостереженнями Івана Сергійчука, стрес може бути однією з причин болю в попереку. Коли ми перебуваємо в стані стресу, то схильні змінювати нашу поведінку. І те, як ми ходимо, спимо, сидимо, напряму впливає на стан м’язів навколо хребта. Не дарма кажуть, що «мішенню» хронічного стресу є саме м’язи.

– Вже багато разів я переконувався, що часті болі в животі також можуть бути викликані стресовим станом. Але після вправляння методом мануальної терапії людина повертається до повноцінного життя, – додає лікар-реабілітолог.

Під час стресу біль виникає «нізвідки»

Якщо пригадати народну мудрість, то, «там, де тонко, там і рветься». Потрапивши у тенета фінансових проблем, складних стосунків у сім’ї чи колективі, зазнавши різких змін у житті,  людина опиняється в оточенні стресу та переживань.  Здавалось би, і так у житті не солодко, а тут ще й болячки виникли нібито на порожньому місці. Хоча насправді все воно між собою пов’язане.

Відтак, аби на фоні психоемоційних проблем не спровокувати в себе тілесних хвороб, Іван Сергійчук радить кожному з нас навчитися придушувати або ігнорувати свої емоції.

– Спрямовані всередину гнів, страх, гіркота, почуття провини, безпорадність, ненависть та інші сильні емоції, які в нас з’явилися за певних обставин, нікуди не зникають. Ми себе «накручуємо», негативні емоції, як снігова куля, накопичуються – і врешті призводять до фізичних захворювань. – пояснює лікар-реабілітолог. – Щоправда, психогенні болі в спині можуть зникати при проявах позитивних емоцій, але за першої ж нагоди (коли виникне стресова ситуація) вони повертаються з новою силою.

Альтернативною може бути мануальна терапія

Але що робити, коли гнів виявляється сильнішим за нас? Коли свідомість каже: «Заспокойся», а ми не можемо себе опанувати, як би не старалися?

– Так, на жаль, більшість людей не вміють придушувати або ігнорувати свої емоції. А потім приходять до мене і просять: «Лікарю, не знаю, чому, але болить спина (чи шия, чи поперек)», – підтверджує Іван Сергічук. – Виходячи з практики, я вважаю, що такий стан не можливо зняти прийомом лікарських засобів. Зазвичай надаю перевагу немедикаментозним способам, таким як нормалізація психоемоційного стану, усунення стресів, налагодження режиму дня. Важливо, щоб під час курсу лікування людина пацієнт дотримувався помірних фізичних навантажень. А ще немалу роль відіграє здорове регулярне харчування. Ні-ні, я зовсім не пропагую, щоби пацієнт займався самолікуванням чи ігнорував звернення до профільного фахівця. Просто іноді достатньо провести одну маніпуляцію мануальної терапії, і все у хворого стане на свої місця.

Навчіться мислити позитивно

Отож, щоб подолати сильний вплив емоційного стану на здоров’я в цілому і спини зокрема, необхідно навчитися виховувати вміння зберігати внутрішній спокій, сприймати життя позитивно, стримано та усвідомленого реагувати на ті чи інші неприємності.

– Важливо вміти правильно розслаблятися, переключатися з поганих думок на хороші, відпочивати. Причому цей відпочинок передбачає не тільки лежання на дивані, а й активне дозвілля – тобто заняття тими фізичними вправами, які приносять вам емоційне задоволення. Для когось відпочинком, який заспокоює, може бути вишивка або читання газет із позитивними душевними історіями. Для когось – проведення часу з онуками або з друзями, – зауважує Іван Сергійчук. – Якщо й виникають якісь неприємні обставини чи надходять негативні новини, то все одно не потрібно себе накручувати, думками постійно повертатися до проблеми. Бо від цього питання ж не вирішиться, а на додачу до неї ви можете викликати нові проблеми у вигляді власних хвороб. А це вам точно вже треба!..

До речі, можна за порадами телефонувати до Івана Сергійчука за номерами: (097) 248-56-99, (099) 739-93-37.

Але краще звертатися в проміжку з 20.00  до 21.00.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, Лікарі, хвороби
В тему